Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altın yükselecek mi?

Bir önceki yazımızda bu haftaya dikkat çekerek önemli dataların açıklanacağını ve altında aşağı yada yukarı hareketlenmelerin olabileceğini belirttik

Bigpara Haber

Bir önceki yazımızda bu haftaya dikkat çekerek önemli dataların açıklanacağını ve altında aşağı yada yukarı hareketlenmelerin olabileceğini belirttik.

Volkan Kuğucuk / Stratejist
twitter.com/vkugucuk

Altın fiyatları geçtiğimiz haftada çok sert bir dalgalanma yaşamadı. Yaklaşık olarak 25 $ lık bir band arasında fiyatlamaların oluştuğunu söyleyebiliriz.

Altın yükselecek mi?

Bu soruya bugünden evet yada hayır cevabını net şekilde ortaya koymak mümkün değil ama gelişmelere bakarak sonuç çıkarmaya çalışalım.

-Sürekli bahsettiğimiz istihdam verileri sanılanan aksine iyimser değil. Sürekli değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla sayısal olarak % 6,5 hedefinin tutturulması kısa vadede zor.

- İstihdam verilerinde hedefe ulaşmak adına parasal genişleme süreci devam edecek gibi görünüyor.

-Diğer tarafta ABD büyüme rakamlarındaki tutarsızlık FED’in açıklamaları ile örtüşmüyor. FED’in sürekli belirttiği büyüme ve istihdam rakamlarında kalıcı olan iyileşmeyi görmeden parasal genişlemeyi sonlandırmayı düşünmüyoruz mesajının altında yatan gerçek bu olabilir.

-Bu kadar bol ve ucuz para şu anda altının dışında hisse senetleri piyasasına akıyor. Sebebi bu piyasadaki risk alma iştahı altına göre oldukça yüksek.

Peki bu gelişmelere  göre altın fiyatları nasıl hareket edebilir?

Genel görüntüde 1.600 $ ons seviyesinin altında bir hareket olmadıkça düşüş beklentisini konuşmak doğru olmayacaktır. Bunun paralelinde ise 1.700 $ ons üzerinde bir harekeketi görmedikçe yükseliş trendini konuşmak erken bir kanı olacaktır.

Orta vadeli sayabileceğimiz bir kanal içinde dalgalanma süreci devam etmektedir. Bu kanalın yönü aşağı ancak 1.700 $ ons üzerinde altın aşağı kanaldan kurtulabileceği gibi yükseliş anlamında yeni bir trend içine girebilir.

Değerli dostlar son olarak altın fiyatlarında yatay hareketin çok uzun sürmeyeceği görüşündeyim.

Teknik Rakamlar

Teknik açıdan 1.650 $ ons dengelenme çabaları var. Bazı göstergelerde yakın zamanda bir fiyat hareketinin oluşabileceğine dönük sinyaller geliyor. Buna göre 1.685 $ ons üzerindeki hareketin varlığında 1.700 $ ons kanal direncinin kırılma ihtimali gündeme gelebilir. Böyle bir harekette 1.740- 1.750 $ ons ilk adımda hedef olarak kabul edilmelidir.

Son zamanlarda 1.650$ ons üzerinde dengelenme çabalarının başarısız olması halinde dikkat. Böyle bir durumda 50 $ lık düşüş koridoruna girebiliriz. Geri çekilmede 1.600 $ ons seviyelerini konuşabiliriz.

Ne yapılmalı?

Yükselecek yada düşecek konusunu bir kenara bırakarak fiyatların gittiği yöne göre hareket etmek en mantıklısı. 1.650 $ ons üzerinde kaldıkça pozisyonlar korunmalı. Özellikle 1.685 $ ons üzerinde yükseliş beklentisi güç kazanabilir.

Aksine 1.650 $ ons seviyesinin kırılması halinde ise pozsiyonlarda sat/al yapmak mantıklı. Geri çekilmede 1.600 $ ons beklenebilir.

Not:

Sizlerden çok sorular geliyor. Özellikle TL/Gram fiyatlarındaki kayıptan etkilenen bir çok yatırımcımız mevcut.

Bu sorulara cevap vermek adına özellikle $/TL kurundaki gerilemenin %3 seviyeleri ulaşması TL/Gram yatırımcılarını üzdü. Burada altının toparlanmasının yanında $/TL kurununda bu kaybı geri alması yatırımlarımızın altın portföylerindeki kayıpları düzeltecektir. Bu nedenle TL/Gram yatırımcılarımız $/ons fiyatlarının dışında birde TL/Gram fiyatlarını takip etmelidirler.

Güniçinde twitter.com/vkugucuk hesabından altın ile ilgili gelişmeleri yorumlamaya devam edeğiz.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları