Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

`Altın` fiyatları üzerine sorular ve cevaplar

Bir önceki yazımızda belirttiğimiz üzere 1.608- 1.600 $ ons bandı arasındaki sürecin devamında bu seviyeden alımlarının geldiği görülüyor

Bigpara Haber

Bir önceki yazımızda belirttiğimiz üzere 1.608- 1.600 $ ons bandı arasındaki sürecin devamında bu seviyeden kısmide olsa tepki alımlarının geldiği görülmektedir.

Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Sorular ve Cevapları:

Szilerden gelen sorulardan derlediği soru ve cevaplar ışığında altın hakkında düşüncelerimizi sizlerle paylaşacağız.

S: Uzun vadeli olarak altı fiyatlarının 800 $ seviyesine geleceği söyleniyor sizin görüşünüz nedir?

C:  Bu iddanın merkezinin dolu olması gerekiyor. Altın fiyatlanırken likitidenin durumu oldukça önemlidir. Bugünlerde ABD’de yeni bir QE3 gelir mi? gelmez mi ? (ihtimaller dahilinde )  konuşulurken ayrıca diğer büyük ülkeler (Çin ve diğer Asya ülkeleri)faizleri düşürüp genişletici para politikası uygularken altın fiyatlarının anlamsız bir şekilde 800 $ ons seviyesine gelmesi bence pek mantıklı görünmüyor.

S:  Altının ons fiyatı yükselirken TL Gram fiyatlarının aynı kalmasının sebebi nedir?

C:  Değerli yatırımcılar,tüm dünyada altın fiyatı $ ons üzerinden işlem görmektedir.Örnek vermek gerekirse spot fiyatı 1.600 $ olduğunda  1 ons altın 1.600 $ değerindedir.Dolayısıyla TL Gram fiyatları hesaplanırken TL $ kuru oldukça önemlidir. $ ons fiyatı artarken $/TL kurunda aynı oranda gerileme yaşanıyorsa TL Gram fiyatları bu yükselişten etkilenmeyecektir.Yani TL Gram artışı direkt olarak $/TL kuruna bağlı olarak fiyatlandırılır.

S: Altın fiyatlarının uzun vadede 2.500 $ ons seviyesine yükseleceği söyleniyor.Bu konudaki görüşleriniz nedir?

C:  Bu soruya şu şekilde cevap verebilirim,dünyadaki likidite artmaya devam ederse ve buna bağlı olarak ülke ekonomilerindeki enflasyon yükseliş eğiliminde olursa altın fiyatlarının yükselme ihtimali devam eder.Bunun yanında özellikle ülkelerin kullandığı para basma makinalarının bir gün bozulması güvenli liman olarak altını gündeme getirebilir.Son 10 yılda tüm dünyanın altın yatırımcısı olduğunu görmekle birlikte fiyatların nereden nereye geldiği aşikar.Dolayısıyla yukarıda saydığım sebeplerin oluşması ve devamı fiyatları yükseltebilir.Ancak bu konuda kesin konuşmak yanılma payını yükseltecektir.

S:  Kısa vadeli olarak altın almak istiyorum,hangi seviyeleri alım için önerirsiniz?

C: Bugünlerde 1.572 $ ons seviyesi alım için uygun bölge,bu seviyeye yaklaşıldıkça alım yapmak mantıklı görünüyor.Bu seviyenin üzerinde kalınması yükseliş ihtimalini de beraberinde getirecektir.Maliyet yapmak adına 1.600-1.572 $ ons aralığı kademeli alım yapılabilecek seviyedir.

S:  Daha önceki yazılarınızda sonbahar aylarında bir fiyat hareketinden  bahsettiniz.Bu konuyu açar mısınız?

C: Gerek AB gerekse ABD ekonomilerindeki sıkıntı için bence süre daralıyor.Artık piyasalar da net adımları görmek isteyecektir.Bernanke yeni bir parasal genişlemeden bahsetmese de piyasalar sonbahar aylarında bu konunun gündeme geleceğini düşünüyor.Buradan yola çıkacak olursak altın fiyatlarının Eylül ayından itibaren yön arayışına son verme ihtimali yüksek gibi görünüyor.

S:  Kısa vadeli beklentiniz ve bizlerin izleyeceği strateji nasıl olmalı?

C:  Bu soruyu teknik açıdan ele alacak olursak yukarı ya da aşağı yönlü net bir sinyal henüz yok.Ancak net bir şekilde şunu belirtmek isterim ki, 1.570 $ ons üzerinde hareket devam ettikçe 1.625 $ ons direnci üzerinde kalma isteği oluşabilir.Yani net olarak yükseliş ihtimalinin güçleneceğini düşünüyorum.Burada 1.625-1.635 $ ons direncinin aşılması fiyatları 1.670 $ ons seviyesine taşıyacaktır.Bu bölgenin üzerinde ise yukarı yönlü hareketin ilk adımda 1.700 $ ons seviyesine kadar yükselmesi muhtemel görünüyor.Bizlerin de ön göremediği gelişmeler sonrasında altındaki yükseliş ihtimalinin sona erdiğini söylemek için 1.570 $ ons seviyesinin altında kapanış gerekiyor.Yatırımcılarımızın  1.570 $ ons desteğinin altındaki hareketlerde pozisyon riskini azaltmalarını önermekle birlikte alım yönünde bir seçenek için 1.520-1.530 $ ons seviyesini beklemeleri daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Değerli yatırımcılar,sizlerden gelen soruları cevaplamaya gayret gösterdim.Özetle altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket ihtimali bugünlerde güçlü grünüyor. 1.625-1.680 $ ons aralığına kadar bir yükseliş ihtimali oluşabilir.Bu noktada 1.570 $ ons seviyesinin altında  bir hareket oluşmadığı müddetçe alım yönlü pozisyonlar korunabilir.



Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim...

Yazarın Diğer Yazıları