Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altın fiyatları için önerim...

Geçtiğimiz haftanın son günlerinde altında sert yükseliş hareketlerine tanık olduk

Bigpara Haber

Geçtiğimiz haftanın son günlerinde altında sert yükseliş hareketlerine tanık olduk, yeni haftada gelişmeler paralelinde altındaki fiyatlamaların ne yönde olacağı herkes tarafından merak ediliyor.

Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Daha önceleri günlük 5-10 $ bandı arasında bir marj içinde hareket eden altında son 2 günlük hareketler 30-40 $ marjına yükselmiş durumda.

Korkan para...

Gerek Yunanistan ‘da yaşananlar,gerekse Amerika’daki süreç paranın tüm emtialardan ve özellikle altından çıktığına tanık olduk.Bunu nereden anlıyoruz,ABD 10 yıllık tahvil fazilerinin düşmesi ve Dolar endeksinin yükselmesi yaşanan bu belirsiz süreçte tahvil piyasası güvenli liman haline geldi.

Fakat son iki günki piyasa hareketlerinde özellikle altın fiyatlarının ciddi sayılabilecek yükselişini yorumlayacak olursak ‘’Bu enstrüman yeniden güvenli liman mı oluyor’’ sorusunu sormak gerekecektir.Bu belirsizliğe cevap ararken özellikle Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvillerinin yanında Euro/Dolar paritesine bakacağız.

Yaşanan gelişmelere değinecek olursak Yunanistan’daki seçimden birinci parti çıkması beklenen Syrıza partisinin açıklamaları bizce önemli.Euro’dan çıkma tehdidini savuran Tsipraz’ın bundan sonraki söylemleri piyasaları etkileyecektir.Bizce önemli olan Yunanistan’ın durumu değil AB’deki siyasi otoritenin kaybolup kaybolmayacağı,şayet Yunan hükümeti yeniden IMF ve AB ile masaya oturur,kendi çıkarları adına bazı maddeleri değiştirirse bu takdirde zaten tamamı krizin içinde olan AB ülkeleri de (Başta İrlanda ve Portekiz)  IMF’den aynı tavizlerin kendi ülkeleri için de verilmesini ister.İşte bu senaryo işleri dahada çıkılmaz hale getirir.

Yunanistan ile devam edecek olursak halkın %75 ‘inin Euro’da kalma isteği gözardı edilebilecek bir ihtimal değil.Zaten turizm gelirlerinin dışında fazla gelir potansiyeli olmayan Yunanistan hükümeti kendi para birimi olan Drahmi’ye dönse de ekonomik durumunun düzelebilme ihtimali çok düşük.

Bernanke..Dünyayı kurtaran(amayan) adam...

ABD’deki veriler gösteriyor ki FED’in işi bayağı bir zor,daha düne kadar parasal genişlemeye “Olmaz,belki,düşünürüz” tarzında yaklaşan FED yönetimi görünen o ki yeni bir parasal genişlemeyi yeniden gündemine alabilir.Zaten FOMC tutanaklarında parasal genişleme ihtimalinden bahsedilmekle birlikte verilerin olumsuz gelmeye devam etmesi bu ihtimalin artmasına neden olacaktır.Böyle bir senaryoda,altın fiyatlarının olumlu yönden etkileneceğini belirtmekte yarar var.

Teknik Noktalar..

Teknik açıdan  bu hafta içinde 1.560 $ ons seviyesi üzerinde kalmayı garantilersek yükseliş ihtimali devam edebilir.Yukarı yönlü harekette 1.620-1.630 $ ons seviyesi üzerinde oluşacak bir fiyatlanma altını yeniden 3,5 yıllık yükselen trend kanalına geri döndürecektir.Şayet bu bölge kırılamazsa yeniden satış baskısı hakim olacağından yeniden destek seviyelerine doğru geri çekilme yaşanabilir.

Önerim,1.620-1.630 $ ons direnç bandından oluşacak satış baskısında pozisyonların Sat-Al şeklinde değerlendirilmesi daha uygun olacaktır.Yeni pozisyon açmak isteyen yatırımcılarımızın bu direnç bandı kırılmadığı müddetçe beklemelerini tavsiye etmekteyim.Yükselişin devamı açısından bu bandın üzerinde kalınması mutlak suretle gereklidir.Olası geri çekilmede 1.580 $ ons ilk destek seviyesidir.Bu desteğin altında sırasıyla 1.568 ve 1.560 $ ons bulunmaktadır.

TL/Gram ile ilgili...

Geçtiğimiz haftanın son iki gününde hem altında hem de Dolar’da yaşanan yükseliş TL/Gram yatırımcısına rahat bir nefes aldırdı. Bu hafta için 1.620-1.630 $ ons seviyesine kadar oluşacak yükseliş trendinde TL/Gram’ ın 95-96 seviyelerinden fiyatlanması muhtemel görünüyor.Şayet 1.620-1.630 direncinden bir satış baskısı gelirse fiyatların 92-93 bandına kadar gevşemesi beklenmelidir.

Alım yapmak isteyen yatırımcılarımızın 1.560 $ ons üzerinde kalma ihtimalinin güçlenmesi halinde alım yapmaları daha faydalı olacaktır.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları