Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altın almalı mı satmalı mı?

Düşüşe geçen altın fiyatları yeni alım fırsatı mı? Almalı mı satmalı mı?

Bigpara Haber

Bir önceki yazımızda TL/Gram yatırımcıları için 91-92 TL bandına kadar bir düşüş ihtimalinden bahsetmekle birlikte haftanın son işlem gününde bu beklentimiz gerçekleşti.


Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Ufukta yeni bir parasal genişleme mi görünüyor?

Öncelikle Avrupa’da durum oldukça karamsar.PMI verilerinde İtalya,İspanya,Fransa ve Alman ekonomilerinin %1 oranında daralması bekleniyor.En son yapılan parasal genişlemenin ardından ECB’nin  bu genişlemenin son kez yapıldığını söylemesine karşın  gelen veriler hiçte iç açıcı değil. Mevcut fotoğrafta Avrupa ‘da yeniden bir parasal genişlemenin işaretleri görülebilir. Mevcut koşullar altın için yukarı yönlü bir  beklenti yaratabilir.

Gelelim Amerika’ya tarım dışı isdihtam rakamları yine kötü geldi.Özellikle verilerdeki tutarsızlık ABD ekonomisinin ne yöne gittiği hakkında soru işaretlerimizi arttırıyor.İşin ilginç yanı şirket bilançoları iyi gelirken istihdam ve konut sektörüne ilişkin veriler tam bir muamma.Özellikle istihdam verilerini konuşacak olursak bu rakamlarla ABD ‘nin yeni bir parasal genişleme (QE3) yapma ihtimali konuşulmaya devam edilecektir.Ancak geçtiğimiz yazılarımızda da vurguladığımız üzere ABD’nin % 2-3’lük büyüme rakamlarının  stabil kalması halinde FED’in enflasyon hedefini ikinci plana atması zao gibi..Bu durumda FED’in bir parasal genişleme yapma ihtimali Avrupa’ya göre daha düşük.

Teknik Noktalar …

Teknik açıdan 1620-1610$ ons destek bandı üzerinde kalma çabamız devam ediyor.Buna karşın yukarı yönlü tepki atakları oldukça zayıf. 200 günlük hareketli ortalama seviyemiz 1.700 $  ons seviyesinden geçmektedir.

Önerim 1.620 – 1.610 destek bandından alım yönlü hareket edilebilir.Bu seviyeden açılan pozisyonların 1.650 $  ons seviyesinin üzerinde kalınması halinde 1.670 $  ons direncine kadar taşınması uygun olabilir.Ancak 1.650 $ ons bölgesinin üzerinde hareket olmaması durumunda yani belirttiğim seviyenin satış üretmesi halinde alım yönünde olanların pozisyonlarını kapatmaları daha uygun olacaktır.

Değerli yatırımcılar altında kalıcı bir yükselişten bahsedebilmemiz için 200 günlük maliyet fiyatı olan 1.700 $ ons seviyesinin üzerinde hareket edilmesi gerekmektedir.Ancak şu anki durumda 1.620-1.610 $ ons destek seviyesi aşağı yönlü kırılmadığı müddetçe yaklaşık olarak 50-70 $ arasında bir dalgalanma süreci devam edecektir.

TL/Gram ile ilgili ;

Değerli yatırımcılar son günlerde $/TL kurunun düşmesi ile birlikte TL/Gram fiyatlarında aşağı yönlü bir seyir görülmektedir.Kurun 1,75-1,76 bandının altında hareket etmemesi halinde 91-92 TL seviyeleri alım için uygun bölge olabilir.Şu aşamada kurun bu seviyelerde sabit kaldığını varsayarsak 1.650-1.680 $ ons seviyesine kadar  yükselişlerde TL/Gramın 94-97 aralığında fiyatlanması muhtemel görünüyor.

Önerim $/TL kuru 1,75-1,76 seviyesinin altına nmediği müddetçe 91-92 seviyeleri kısa vadede alım için denenebilir.Ancak kurun yukarıda belirttiğim seviyenin altına kayması halinde(1,70 li seviyelere doğru geri çekilme) TL/Gram fiyatlarının 88 TL seviyelerinden fiyatlanması uzak bir ihtimal değil.

Not: Değerli yatırımcılar eleştirilerinizi ve önerilerinizi dikkate aldığımı belirtmek isterim.Ancak burada bir ayrım noktasına dikkat çekmek istiyorum,altın tüm dünyada $ ons fiyatı üzerinden işlem görmektedir.Bu fiyatlardan kontrat olarak işlem yapılabilir.Yani FX piyasalarda kontrat olarak alınıp satılabilir. Özellikle  $/TL  kurundaki değişikilik TL/Gram fiyatlarını etkilemektedir. Dolayısıyla sadece $ ons fiyatlarının yükselmesi tek başına TL /Gram fiyatlarını yükseltmeyebilir. 
 

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları