Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Alım için bu seviyeye dikkat

Geçtiğimiz hafta belirttiğimiz üzere 1620 $ ons bandını deneyen altında bu seviyeler TL /Gram fiyatlanmasında 93-94 bandına denk gelmekteydi

Bigpara Haber

Geçtiğimiz hafta belirttiğimiz üzere 1620 $ ons bandını deneyen altında bu seviyeler TL /Gram fiyatlanmasında 93-94 bandına denk gelmekteydi.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

itekim tavsiyemiz alım yönünde pozisyon açmak isteyenlerin bu seviyeleri beklenmesi yönündeydi.

Trendin yönü..

Beklentilerin ve gelişmelerin aynı düzeyde devam etmesi altında destek seviyelerinden tepki alımlarının gelmesine,zayıf yükselişlerinde direnç seviyelerinden satışlarla karşılanmasına neden olmaktadır.Son bir aylık periyotta yatay ve sıkışık sürecin hakim olduğunu görmekteyiz.

Altın artık klasikleşen FED ve ABD’de tarafından açıklanan ekonomik datalar takip edilmeye devam ediyor.Burada özellikle FED başkanı Bernanke’nin QE3 (parasal genişleme) konusunda yapacağı açıklamalara odaklanmış durumdayız. ABD’deki düşük faizli para politikasının devam edeceği görüşü piyasalarda hakim.

Son gelen ekonomik rakamlar analiz edildiğinde sağlıklı bir (tutarlı) veri akışının olmadığı açıkça görülmektedir. FED’in önümüzdeki döneme yönelik QE3 konusunda birkaç cümle sarfeder mi diye bekliyoruz.Ancak FED’in yine QE3 konusundan hiç bahsetmemesi zaten kritik noktalarda olan altın için olumsuz bir süreç yaşatabilir.

Değerli yatırıcımcılar daha önceki yazılarımızda da vurguladığımız üzere FED’in kısa dönemde yeniden bir parasal genişlemeye gitme ihtimali şu aşamada oldukça zayıf.Yanı sıra ABD’deki ekonomik toparlanma beklenenden yavaş.

Kısaca bıçak sırtı olarak ta nitelendirebileceğimiz süreçte altın fiyatlarının yeni bir yükseliş trendi başlatabilmesi için parasal genişlemeye ilişkin bir sinyali görmesi gerekiyor.

Teknik Noktalar …

Teknik açıdan 200 günlük hareketli ortalama nın altında seyir devam ediyor.1.620-1.610 $ ons destek bandı korunduğu sürece yukarı yönlü zayıf tepki alımları gelmektedir.Ancak bu tepki alımlarının fiyatları tehlike bölgesinden uzaklaştırabilmesi için mutlak suretle 1.655 $ ons kısa vadeli trend direncinin üzerine taşıması gerekmektedir.

Aksi halde yukarıda belirttiğim destek bölgelerine baskılar devam edecektir. Şayet 1.655 $ ons üzerinde bir hareket oluşursa bu durumda yeniden 1.690 – 1.700 $ ons bandı yeniden gündeme gelebilir. Ama önceliğimiz 1.655 $ ons üzerinde hareket edilmesidir.

Önerim 1.620 $ ons desteğinden açılan alım  pozisyonlarının 1.655 $ ons seviyelerinden kapatılması uygun olacaktır.Nedeni,bu seviye aşılmadığı sürece satış baskılı süreç yeniden 1.620 – 1.610 $ ons destek bandına baskı yaratmaya devam edecektir.

Diğer noktada 1.620-1.610 $ ons desteğinin kırılma ihtimali bulunmakla birlikte bu seviyenin altında oluşan fiyatlamalarda alım yönünde olan açık pozisyonlarda ısrar edilmemelidir.Daha önceki yazılarımızda da bir çok kez belirttiğimiz üzere bu seviyenin altı 3,5 yıllık yükselen trendin kırılmasına neden olacağından satış sürecinin ivme kazanması önemli bir risk olarak kabul edilmelidir. Böyle bir senaryoda 1.530 - 1520 $ ons seviyesine doğru bir koridor oluşabilir.

TL/Gram ile ilgili ;

Değerli yatırımcılar $/TL kuru 1,78-1,80 bandında hareket etmektedir. 93-94 TL/Gram bandından açılan alım yönlü pozisyonların 96-97 TL/Gram bandında kapatılması uygun olabilir.Özellikle yukarıda da belirttiğim üzere 1.655 $ ons direnci yukarı yönlü kırılmadığı müddetçe alım yönlü pozisyon riski azaltılmalıdır, 1.620-1.610 $ ons destek bandında TL/Gram’ın 92-93 aralığında fiyatlanması olasıdır.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları