Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım Menkul A.Ş. Araştırma Direktörü Tüm yazıları

Yoğun haftaya girerken...

Yoğun haftada ağırlığı her zaman olduğu gibi Fed oluşturacak görünüyor.

Bigpara Haber

Çarşamba gününe kadar Fed’e yönelik belirsizlikler etkili olabilir ve bu piyasalarda dalgalı seyirlere neden olabilir. Geçen hafta global borsalarda yaşanan düşüş ve dolardaki yükseliş bu hafta Çarşamba gününe kadar hafif tepkilere neden olabilir. Yani global borsalar zayıf tepkiler verirken, dolarda hafif geri çekilmeler görebiliriz. Ancak Çarşamba günü Fed sonrasında ise hareketler karara göre sertleşecektir.

Piyasalarda Fed’den faiz artırımı beklenmiyor. Fed’in pas geçmesi durumunda ve Yellen’ın da hafif tonda açıklamalar yapması halinde Perşembe gününe borsalarda yukarı ve dolarda aşağı yönlü bir hareketle başlayabiliriz. Bu durumda endekste 79000 seviyesine doğru tepkiler görebiliriz ve USDTRY’de ise 2.95 seviyelerine doğru gevşeme oluşabilir. Buna karşın Fed’den faiz artırımı gelmesi durumunda ise sürpriz olacaktır ve borsalarda satış ve dolarda yükseliş görülebilir. Bu durumda içeride endeks 75000 seviyesini zorlayabilir, USDTRY kuru ise 2.9950 dirençlerini zorlayabilir.

Çarşamba sabahı Japonya Merkez Bankasından gevşeme yönünde adımlar bekleniyor. Ancak Fed gibi bir gündem varken piyasalar reaksiyon göstermek için Fed’i bekleyecektir. Japonya’nın gevşeme adımı, Fed’in pas geçmesi halinde piyasalarda ekstra bir etki yaratabilir. Fed’in faiz artırması durumunda ise Japonların gevşemesi fazla etkili olmayacaktır. Perşembe günkü TCMB PPK toplantısından ise üst bantta 25 baz puanlık bir indirim bekliyoruz. Bu beklentinin fiyatlandığını söylemek mümkün. Bu nedenle TL üzerinde ekstradan bir etki yaratmayabilir. TCMB’nin pas geçmesi durumunda ise TL’de hafif değerlenme olabilir ve USDTRY kurunda aşağı yönlü etki oluşabilir. Fed’in pas geçmesi halinde ise böyle bir durum USDTRY2de aşağı yönlü hareketi daha şiddetlendirebilir ve 2.95 desteğinin altının zorlanmasına neden olabilir. Ancak sonuç olarak sadece TL için değil, global para birimleri ve borsalarda belirleyici olan Fed olmaya devam edecektir. 

Yazarın Diğer Yazıları