Tuncay TURŞUCU İntegral Yatırım Menkul A.Ş. Araştırma Direktörü Tüm yazıları

Yellen Dolarda yeni rekorların kapısını açtı

Dün Fed Başkanı Yellen piyasadaki güvercin beklentileri karşılamadı ve dolardaki küresel güçlenme devam etti.

Bigpara Haber

Bunun sonucunda dolar endeksi 2003 yılından bu yana en yüksek seviyesine ilerlerken 100.5 seviyesindeki kritik eşik seviyesini geçti. Bu seviyenin üzerinde seyirlerin devam etmesi ABD dolarının küresel güçlenmesini sürdüreceği anlamına gelmekte. Bu ortamda Dolar /TL kurundaki yükseliş trendi devam edebilir. Kur ile ilgili yukarıda bir nokta söylemek zor. Teknik olarak uzun vadeli kanal direnci 3.44 seviyesinden geçiyor. Mevcut şartların devamı durumunda bu seviye test edilebilir. Bu seviyenin de üzerine yükselmeler devam ederse daha üst noktalar görebiliriz tabiiki. Haftaya TCMB’den bir hamle beklemiyoruz. Faiz indirimi yapması dolardaki tansiyonu daha artırabilir. Faiz artırımının etkili olması içinde şok etkili yüksek faiz artırımı yapması lazım ancak buna da ekonomik görünüm olanak sağlamıyor. Ufukta mevcut küresel şartları değiştirecek bir gelişme ise şimdilik görünmüyor.

Bugün EKK (Ekonomi koordinasyon Kurulu) olağanüstü toplanıyor. Bugünkü toplantıdan yeni ilave teşvik anlamında bazı kararlar çıkabilir. Ancak daha radikal tedbirler beklemiyorum. Para politikası zaten bu kurulun alanında değil onun için Merkez Bankasını izleyeceğiz ancak Merkez tarafında da döviz likiditesi ayarlamaları dışında beklentim bulunmuyor.

BIST endeksinde ise baskı süreci devam edecek görünüyor. Endeksin 74000 seviyesini aşağı kırması satışların 71000 seviyesine doğru hızlanmasına neden olabilir. Yukarı tepkilerin ise güçlü olmasını beklemiyorum. Endekste 76000 seviyesi üzerinde güçlenmelerin olabileceğini böyle bir gelişmenin de endeksi 78000 seviyesine taşıyabileceğini ancak daha yukarısı için uygun bir iklim olmadığını söyleyebiliriz. Genel piyasa görünümü endeks için giderek zayıflıyor ve 74000 desteğinin kırılma ihtimali artıyor.

Yazarın Diğer Yazıları