Sinan ERALP İş Portföy Yönetimi Portföy Yöneticisi Tüm yazıları

Brent petrol 14 ayın dibinde! Peki, beklenti ne?

Brent son 14 ayın dip noktasına geldi ve spekülatif net uzun pozisyonlar 28 bin azalış ile 78 bin kontrat seviyesine ulaştı

Bigpara Haber
Brent son 14 ayın dip noktasına geldi ve spekülatif net uzun pozisyonlar 28 bin azalış ile 78 bin kontrat seviyesine ulaştı.

Sinan Eralp
İş Portföy - Portföy Yöneticisi

Son 6 haftanın 5’inde pozisyonlarda azalış devam etti. Pozisyonlar bu Temmuz ayında ulaşılan tepe noktanın  %67 altına düşüp 2012 Kasım ‘dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Pazarda olan arz fazlası Libya’dan gelen petrolle fiyatları $101 seviyesine kadar taşıdı ancak bu seviyede direnç bölgesi oluştu.

OPEC üyleri, bu arz fazlasının devamı ve fiyatların $100 altına düşmesi halinde Arabistan , Kuveyt ve Arap Emirlikleri’nin üretimi kısıp buna izin verilmeyeceğini belirttiler. Tripoli havaalanının militanlar tarafından işgal edilmesi bile petrol fiyatlarını yukarıya itemedi. Libya’nın en büyük terminali olan Es Sider’de son 1 yıldaki ilk dolum yapıldı böylece Libya’da toplam üretim günde 656 bin varil/gün seviyesine ulaşmış oldu.

Petrol üretimi aynı zamanda ikinci büyük terminal olan Ran Nauf’ta tekrar başlamış durumda. İki ay önce 300 bin varil/gün petrol üreten Libya geçen sene Haziran ayında  1,13 milyon varil/gün üretim seviyesine sahipti. Brent’in bu seviyelere geri çekilmesindeki bir diğer etken de rafinerilerin yıllık bakımlarına girmiş olmaları ve talebin bu dönemde çok zayıf kalmış olması.

Özet olarak brent için $101 seviyesi destek noktası haline gelmiş durumda, FED’in Amerika enflasyon beklentilerinde de enerji fiyatlarının aşağı yönlü olması enerji grubunu da baskılıyor. Ancak OPEC’in de karşı yorumları brent için $101 seviyesini alım fırsatı yapıp yukarı yönde %5 kar beklentisi ile pozisyon $106 seviyelerinden kapatılabilir.

Yazarın Diğer Yazıları