Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Yükseliş trend çizgisinin altına sarktı

Bigpara Haber

“İsrail ordusu, Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım kampanyası kapsamında Gazze`ye doğru seyreden gemilere operasyon düzenledi. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre 10 kişi hayatını kaybetti”

Bu üzücü haber bugüne damgasını vurdu. Haberin başta insani boyut olmak üzere siyaset üzerinde yaptığı etki uzunca bir süre kalkmayacak gibi. Bu iki önemli etkinin yanında tabi bir de piyasalar üzerindeki etkisi var. Zira İMKB bugün dış piyasalar çokta kötü olmamasına karşın sert düştü. Yani İMKB açısından yabancı piyasaların kötü olmaması tamamen bir şans. Bunun tam tersi olsaydı bugünkü kayıp yüzde 2’lerin çok üzerinde olurdu. Bu küçük hatırlatmadan sonra teknik analizimize geçelim…

Bugünkü sert düşüşün grafiğimiz üzerindeki en büyük yansıması endeksin oluşturmaya çalıştığı yükseliş trend çizgisinin altına sarkmasıyla oldu. Grafikte dikkat ederseniz borsa 51 bin 757 seviyesinden destek bulduktan sonra bu seviyeden bir yükseliş hareketi gerçekleştirdi. Kısa vadeli yükseliş trendine dönüşmek olan bu hareket bugünkü düşüşle sonlandı. Bunun yorumu borsa artık yeni bir trend oluşturacak olmalı. Şimdi bu gerilemenin devam edip etmeyeceği etmesi durumunda hangi noktaları göreceği önemli. Tekrar edelim; bugünkü düşüş endekste trendin bozulmasının yanında az da olsa olumlu sinyal üretme çabası içinde olan indikatörleri de olumsuz etkiledi. Ve borsa tekrar 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına düştü. Bu konu önemli.  Bu sebeple teknik açıdan olumsuz görüşümüz biraz daha ağır basıyor. Yani endekste aşağı yönlü bir risk oluşabilir.

Bu riskin ortadan kalkması için ise endeksin tekrar 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerine çıkması şart ki bu da bugünkü kapanış itibariyle 54 bin 881 puan seviyesine denk geliyor. Endeksin tekrar bu noktanın üzerine çıkması şart. Aksi taktirde 200 günlük hareketli ortalama seviyesine doğru en azından kademeli de olsa bir geri çekilme hareketi beklenebilir. Bu da 51 bin 670 seviyesine geri dönüş anlamına geliyor.

Sonuç olarak; borsa bugünkü düşüş teknik açıdan olumluya dönmeye çalışan borsaya sekte vurdu. Düşüşte çok geniş olmasa da 54 bin 432 - 54 bin 666 bandında bir boşluk (gap) oluştu. Olası yükselişte ilk olarak bu gap’in dolması beklenebilir. Ancak teknik açıdan yeni pozisyon açmak için gerekli şartların henüz oluşmadığını tekrar hatırlatmak isterim…

Bol kazançlar…

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları