Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Yatay hareket sürecek

Pattern Matching analizine göre, 11 550 seviyesinde bulunan yatay direnç noktasın altında, yaklaşık bir ay yatay bir hareket yaşanacak.

Bigpara Haber




03 Kasım 2000 tarihinde 14 933 seviyesinde başlayan sert düşüş hareketi, 04 Aralık`ta 7 109 desteğinde taban oluşturdu. Bu seviyenin ardından oluşan tepki hareketi ile 10 780 direncini test eden IMKB`de son günlerde ise hacimsiz satış baskısı etkili. Endeks, dün 9 779 - 9 372 seviyeleri arasında arasında hareket ederken günü 9 627 puandan tamamladı. 407 puanlık bir marj içerisinde hareket IMKB`de, 127 puanlık değer kaybı yaşandı. İşlem hacminin azalma eğilimini sürdürdüğü piyasada, lot bazında son bir haftanın en düşük değeri oluştu. Göstergelerin alım pozisyonu sürdürdüğü endekste, bolinger ise kısa vadeli yatay hareketin devam edeceğine işaret ediyor.


GELECEĞE AİT BİR PROJEKSİYON !...

Yukarıda, Elliott dalga teorisi içerisinde yer alan, Pattern Matching analizi kullanılarak bir çalışma yapılmıştır. Yapmış olduğumuz analizde siyah renk ile gösterilen grafik IMKB`yi, yeşil renk ile gösterilen grafik ise endeksin gelecekte oluşturması muhtemel hareketi gösteriyor. Pattern Matching analizine göre endeks 11 550 seviyesinde bulunan direnç noktası altında yatay bir hareket yaşanacaktır. Yaklaşık on günlük yatay bir hareket ile bu direnç noktasını test etmesi beklenen piyasada, ilk yükseliş hareketinde bu direnç noktasının kırılması beklenmiyor. 9 400 seviyesinin destek konumunda bulunduğu bu analizde, endeksin yaklaşık bir ay gibi bir süre yatay bir band içerisinde hareket edeceği öngörülüyor.


Pattern Matching Nedir ?

Pattern Matching teknik analizde sık kullanılan bir yöntemdir. Yüzde yüz teknik analiz yapan biri için incelediği grafiğin hangi şirkete ait olduğunun hiç önemi yoktur. Önemli olan grafiktir. Bu mantıkla yola çıkan Pattern Matching istenilen zaman aralığındaki fiyat formasyonlarınn diğer senetler üzerinde arayarak, geleceğe ait bir projeksiyon sunar. Pattern Matching analizinin en önemli özelliği, insan davranışlarının ne yönde oluduğunun rahatlıkla görülebilmesidir.

Yazarın Diğer Yazıları