Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Tepki geldi… Yatay seyre dönebilir…

Bigpara Haber

Bir önceki analizimizi kısaca hatırlayalım: “Endeks teknik olarak 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına inmek istemeyecektir. Bu sebeple beklentimiz 62 bin 50’li seviyelerine yaklaşıldıkça endekste tepki alımlarının gelebileceği yönünde. Sonuç olarak; borsada 200 günlük hareketli ortalama seviyesine (62 bin 50) kadar bir geri çekilme beklenebilir. Teknik bağlamda bu noktaya yaklaşıldıkça tepki alımları beklediğimden bu seviyelerin alım fırsatı yaratma olasılığı yüksek.”

Borsanın bugünkü hareketini özellikle grafik üzerinden incelemenizi rica edeceğim. Endekse 200 günlük hareketli ortalama seviyesine denk gelen 62 bin 69 seviyesinin hemen altından 61 bin 957 seviyesinden tepki alımları geldi. Bu hareket tamamen beklentimiz dahilinde gerçekleşen bir durum. Tepki alımlarının 63 bin seviyesinin üzerine kadar devam etmesi de normal karşılanabilir. Ancak henüz tam anlamıyla endekste bir rahatlamadan bahsetmek için erken. Zira endeks hala düşüş trend çizgisi altında hareketini devam ettiriyor. Bu nokta önemli.

Sonuç olarak; bugünkü hareket borsadaki düşüş hızını bir miktar yavaşlatabilecek hatta kesebilecek öneme sahip. Teknik olarak endekste 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına inilmesi ciddi risk anlamını taşır. Genelde borsa ya da endeks 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altında hareket etmez. Ancak o anki konjonktür yapı buna sebep verebilir. Şu an içinde bulunduğumuz durum da bu anlattıklarımıza yakın. Dünya piyasalarındaki olumsuz seyir tam olarak “borsa 62 bin seviyesinin altına gelmez dememizi” engelliyor. İşin teknik tarafına dönecek olursak; endeks hala düşüş trend çizgisi altında hareket ediyor. Yukarı hareketlerde bugünkü kapanış itibariyle 64 bin 709 seviyesinin üzerine çıkılmadıkça yükselişlerin tepki alımı niteliğinden öteye gitmesi zor. Bu sebeple olası yükselişlerde bu seviyeye dikkat. Şu anki beklentimiz endeksin 62 bin seviyesi üzerinde bir miktar daha sakin bir seyir izlemesi. Ancak bir önceki analizimizde bir noktaya dikkat çekmiştim. O da 13 Eylül 2010 tarihinde 60 bin 813 - 61 bin 434 bandında oluşan boşluk (gap). Teknik analiz yapanlar az çok bilirler. Teknik anlamda aşağıda ya da yukarıda oluşan boşluklar (gap) bir şekilde mutlaka dolar. Endeksin de 13 Eylül 2010 tarihinde oluşturduğu bu boşluğu bu kadar yaklaşmışken doldurma isteği olabilir. Bu sebeple beklentimiz dışında endeksin 62 binli seviyelerin üzerinde kalamaması durumunda borsada 60 bin 813 - 61 bin 434 bandındaki boşluğun dolması yani bu seviyelere kadar bir sarkma beklenebilir. Bu noktayı unutmamak gerekiyor.

Bol kazançlar…

Mehmet ÇOBAN / Yayın Yönetmeni
bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları