Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Teknik görünüm olumsuz

Bigpara Haber

Bugün tüm dünya finans piyasaları şok bir gelişmeyle sarsıldı. Bir dönem ABD`nin dördüncü büyük yatırım bankası durumundaki Lehman Brothers, kredi krizi nedeniyle girdiği zor durumdan kurtulamayarak, New York`un güney bölgesinde iflas mahkemesine iflas başvurusunda bulundu. Bu gelişme tüm dünya borsalarında olduğu gibi İMKB’de de sert saışlara neden oldu.

Borsa sert bir düşüşle boşluk (gap) oluşturarak 34 bin 500 seviyesindeki ana destek seviyesinin hemen üzerinde tutundu. Ancak dikkat çeken nokta bu noktadan gelen tepki alımlarının şiddetinin son derece cılız olması. Zira önemli bir seviye olarak gördüğümüz 35 bin 200’lere yaklaşıldıkça borsaya kar satışlarının geldiği gözlendi. Bu olumlusz olduğu kadar endeksin bundan sonraki seyri açısından önemli bir kriter. Zira endeks bugün bin 35 bin 200 seviyesinin altında kapanış yaparak teknik açıdan olumsuz bir görüntü sergiledi. Bundan kurtulabilmesi için bundan sonraki ilk işlem gününü bu seviyenin üzerinde tamamlaması ve bu noktayı tekrar kuvvetli destek seviyesi haline getirmesi şart. Bunu başarırsa ilk aşamada sert düşüşte oluşan boşluk (gap) dolabilir. Bu da endeksin  36 bin 800’lere doğru yükselmesi anlamına geliyor. Endekste 42 bin 500 seviyesinden başlayan sert düşüş trendinin bir miktar rahatlaması için borsanın belirttiğimiz rakamla birlikte 37 bin seviyesinin üzerine ilk aşamada hacimli çıkması şart. Bunun dışındaki her yükseliş kar satışlarıyla karşılaşacaktır.

Başta da belirttiğimiz gibi şu anki teknik görünüm olumsuz. Bundan sonraki ilk işlem gününde 35 bin 200 seviyesinin üzerine yapılacak cılız tepki yükselişlerine dikkat!!! Olası yükselişin hacimsiz olması aşağı yönlü kuvvetli bir satış dalgasının geleceğine yönelik işaret olarak algılanmalı. Bu durumda 34 bin 500 – 34 bin seviyeleri ara destekz noktaları olmak üzere 32 bin 500 – 32 bin seviyelerine doğru endeksin hareketlenmesi beklenebilir. Bekletimiz bugün olduğu gibi çok çok olumsuz bir gelişmenin olmaması durumunda bu seviyelerin (32 bin) görülmesi durumunda endeksin bu noktayı kendine taban yapması yönünde.

Sonuç olarak; endeksin bundan sonraki ilk işlem gününü 35 bin 200 seviyesi üzerinde tamamlamı durumunda kadameli olarak 36 bin 700’lere doğru bir haraketin olması, aksi takdirde kademeli olarak 32 bin – 32 bin 500’lere doğru  düşüş trendinin devam etmesi muhtemel olasılık.

Bol kazançlar…

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları