Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Soru: Borsada düşüş devam eder mi?

Merkez Bankası Başçı’nın konuşması doları zirveye taşırken, borsada satışlara neden oldu. Peki borsadaki düşüş devam eder mi?

Bigpara Haber

Bir önceki analizimi kısaca hatırlayalım: “Endeksin tam olarak olmasa da günün en düşük seviyeye yakın noktalarda günü tamamlaması, aşağı yönlü riski artırıyor. Bu bağlamda en önemli nokta şu an itibariyle 51 bin 500 – 51 bin 582 destek noktaları.”

Endeks bugün Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın açıklamalarıyla sert düştü. Aslında açıklamalar dolarda daha fazla etkili oldu. Dolar tarihi zirve noktasını gördü. Bu açıklamalarda 2 önemli nokta üzerinde durmak istiyorum. Bunlardan ilki; piyasaya doğrudan müdahale yapılmayacak söylemi… Bir diğeri ise döviz ihalelerinin sadece istisnai günlerde 50 milyon doları aşacağı… Bunlar gerçekten sön dönemde çok fazla rastlamadığımız iddialı açıklamalar. Ancak özellikle dolar kanadındaki bu yükselişte sadece Başçı7nın açıklamalarına tam olarak bağlamak doğru olmaz gibi. Malum Euro/dolar paritesi de 1,2952 seviyesine kadar geriledi. Bu konuda ufak bir not; Parite 1,2952 seviyesinin altına gelmesi bir anda 1,2871 seviyesinin görülmesine neden olabilir…

Gelelim borsaya… Dolardaki sert yükseliş normal olarak borsada sert düşüşü beraberinde getirdi… Bugün gün içerisinde görülen en düşük seviye (51 bin 553) ise önemli bir destek noktası olarak gösterdiğimiz 51 bin 500 - 51 bin 582 destek bölgesinin hemen altı… Bunun yanında kapanış (51 bin 553) ise bu destek  bölgesinde gerçekleşti. Kısacası endeks günü oldukça önemli bir destek bölgesinde tamamladı. Bundan sonraki analizimizi de bu bölge üzerinde devam ettireceğiz…

Sonuç olarak; borsa grafikte kırmızı trend çizgisiyle gösterdiğimiz sert olmayan ve aslında uzun soluklu olmasını beklemediğimiz çok kısa vadeli bir yükseliş trendi oluşturmaya çalışıyordu. Hatırlarsanız önceki analizlerimizde endeks için oldukça riskli sıfatını kullanmış bunun nedenini ise trendlerin çok kısa vadeli olmasına bağlamıştık. Bugün endeksin yukarıda bahsettiğimiz trend çizgisinin altına sarkması da bu savımızı hemen hemen destekler nitelikte.

Endeksin bu trend çizgisini altına sarkması ve gün içerisinde 51 bin 500 seviyesindeki destek noktasının altına sarkılması borsada aşağı yönlü riskin ağır bastığını gösteriyor. Bu bağlamda deste noktalarına şimdi biraz daha dikkat etmekte fayda var. Beklentimiz doğrultusunda aşağı yönlü seyrin devamı halinde endeksin sırasıyla 51 bin 187 ve 50 bin 650 seviyelerine görme riski yüksek. Bu iki destek noktasında 50 bin 650 seviyesine özellikle dikkat etmekte fayda var. Bu noktanın aşağı kırılması satışların hızlanmasına ve ilk aşamada 49 bin 621 ve 49 bin 193 destek seviyelerinin görülmesine neden olabilir. Dikkat!

Bol kazançlar…

Görüş ve önerileriniz için: twitter.com/MCobanAnaliz

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr sitesi Müdürü

Yazarın Diğer Yazıları