Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Saldırı 19.30`da başladı

ABD, 11 Eylül`de düzenlenen terör eylemlerine ilk somut cevabını dün İngiltere`nin askeri desteğiyle Afganistan`a yönelik harekat düzenleyerek verdi

Bigpara Haber
ABD, Washington ve New York kentlerinde 11 Eylül`de düzenlenen terör eylemlerine ilk somut cevabı, İngiltere`nin askeri desteğiyle Afganistan`a yönelik havadan ve denizden harekat düzenleyerek verdi.

ABD`ye, kendini savunma hakkını kullanması yönünde verilen destek ve terörle mücadelede oluşan uluslararası koalisyonu hiçe sayarak, 11 Eylül terör eylemlerinin sorumlusu olarak gösterilen Usame Bin Ladin`i teslim etmeyi reddeden aşırı dinci Taliban`ın kontrolündeki Afganistan`a düzenlenen operasyonda, başkent Kabil, stratejik önemi bulunan Kandahar, Celalabad, Refah, Kunduz, Mezar-ı Şerif ve Herat kentleri hedef alındı.

Kabil`in güneybatısına TSİ 19.30`da başlayan askeri harekatta, ABD, 15 adet B-1, B-2, B-52 bombardıman, 25 taarruz uçağı ile 50 cruise füzesi ve güdümlü füze kullanırken, İngiltere, körfezde bulunan denizaltılardan fırlattığı füzeler ile harekata güç verdi.

Bombardıman uçaklarının, ABD`deki tarihin en büyük terör eylemlerinin ardından olası operasyona hava sahasını açacağını bildiren Pakistan`dan havalandığı ileri sürülürken, ABD`li askeri kaynak, Umman Denizi`nde bulunan USS Carl Vinson uçak gemisinden kalkan savaş uçaklarının Afganistan`ı bombaladığını söyledi.

Batı`nın, ABD`ye verdiği desteğe rağmen, Afganistan`daki masum insanların geleceğine ilişkin kuşkular, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld`in, Askeri operasyonun amacının, Taliban yönetiminin hava savunma birimlerini, havaalanlarını ve terör yuvalarını ortadan kaldırmak olduğunu söylemesiyle derinliğini biraz olsun kaybetti ve ABD`ye ait kargo uçakları, Afganistan`a havadan gıda yardımı yapmaya başladı.

Havadan yardım atıldı
ABD Savunma Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, Afganistan`ın yerleşim yerlerine uzak bölgelerine kaçan binlerce göçmen için, havadan 37 bin 500 adet gıda yardım paketi atıldığı belirtildi.

İngiliz destekli ABD harekatı, TSİ 19.30`da başladı. Harekat çerçevesindeki ilk bombardımanlarda, İngiliz denizaltılarından fırlatılan füzeler ile ABD`nin 15 adet B-1, B-2 ve B-52 bombardıman uçakları, 25 adet taarruz uçağı ile 50 cruise füzesi ve güdümlü füze kullanıldı.

Başkent Kabil, Kandahar, Celalabad, Refah, Kunduz, Mezar-ı Şerif ve Herat kentlerindeki hava savunma birimleri, havaalanları ve terör yuvalarını hedef alan operasyon, Afganistan`ın kuzeyindeki Taliban karşıtı Kuzey İttifakı`nın, başkent Kabil yakınlarındaki Taliban mevzilerine yönelik ağır bombardımanı ile hız kazandı.

Harekat çerçevesinde 3 kez hedef alınan Kabil`de, Savunma Bakanlığı binası ve yönetim binaları ile askeri noktalar vuruldu. Yıllardır savaşla iç içe yaşayan Kabil halkı, gece karanlığına rağmen evlerini terk ederek kaçarken, uçaksavarlar ile cevap vermeye çalışan Taliban, Afganistan`ın güneyinde, tipi belirlenemeyen bir ABD uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Açıklama, Washington tarafından doğrulanmadı.

Uluslararası haber ajanslarından gelen haberlerde, ABD`nin, Taliban hedeflerine gönderdiği füzelerden 200`ünün hedeflerini bulduğu kaydediliyor.

Uçaklar da katıldı
ABD`li askeri bir yetkili, Cruise füzelerinin fırlatılmasından yaklaşık yarım saat sonra, USS Carl Vinson gemisinden kalkan 4 adet F-18 Hornet, yarım düzine F-14 Tomcat, keşif uçakları ve telsiz karıştırıcı uçaklardan oluşan 20`den fazla uçağın, Afganistan`a yöneldiğini söyledi. Yaklaşık 4 saat sonra ise ikinci safhanın başladığını ve bu aşamada 12 savaş uçağının kullanıldığını belirtti. Uçakların, havada sık sık yakıt ikmali yaptıkları bildirildi.

Bu arada, İran`ın resmi haber ajansı İRNA, Afgan kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Afganistan`ın Ziranc kenti yakınlarındaki Rahdar hava üssüne 5 füze isabet ettiğini belirtti.

Afgan İslami Birlik Partisi`ne yakın Behruz Alavi, İRNA`ya telefonla yaptığı açıklamada, Ziranc`ın 2 kilometre kuzeyindeki Rahdar Havaalanı`na 5 ABD füzesinin isabet ettiğini söyledi.

İRNA, güvenilir bir Afgan kaynak olarak nitelediği Muhammed Kerim Zargari`ye dayanarak da 3 adet ABD savaş uçağının Afganistan`ın Ferah eyaletindeki Şindand Hava Üssü`nü bombaladığını bildirdi.

Kabil`deki operasyondan 15 dakika sonra Celalabad kentine yönelindi ve buraya düzenlenen iki ayrı hava operasyonunda, havaalanı ile birçok hedef yerini buldu. Harekat, ülkenin güneyindeki Kandahar`a yayıldı ve havalimanı karargahı ile komuta merkezinin imha edildiği kaydedildi.

Kandahar`a ikinci hava harekatında, Taliban liderlerinin karargahlarının hedef alındığı duyuruldu.

Harekattan, Afganistan`ın batısı da nasibini aldı ve Herat kentinde havaalanının vurulduğu ve şiddetli patlamalar olduğu bildirildi.

Hava harekatında, Taliban`in askeri karargahları ve Taliban lideri Molla Muhammed Ömer`in evinin vurulduğu da kaydedildi.

Afganistan karıştı
Afganistan`da yönetimi elinde tutan Taliban`ın 300 askerinin devrik hükümet güçlerine katıldığı ileri sürüldü.

Öte yandan, Özbekistan`ın, birliklerini Afganistan sınırına kaydırarak, burada yığınak yapmakta olduğu öne sürüldü, Afganistan`da Taliban yönetimine karşı savaşan Kuzey İttifakı`nın, yarın şafakla birlikte saldırıya geçeceği bildirildi.

ABD ile İngiltere`nin, Usame Bin Ladin`i teslim etmeyen aşırı dinci Taliban kontrolündeki Afganistan`a yönelik harekatı, terörizmle mücadele çerçevesinde Batı ülkelerinden tam destek buldu, ancak Afganistan`daki sivil halkın geleceği ile ilgili kuşkular dile getirildi.

ABD, birçok ülkeyi harekat ile ilgili olarak bilgilendirdi ve hedefin Bin Ladin değil, tüm terörist ağı olduğunu açıkladı.

ABD`nin Afganistan`a yönelik operasyonunun ardından, Başbakan Bülent Ecevit`in başkanlığında yapılan toplantıya ilişkin açıklamada, Terörizme karşı uluslararası bir mücadelenin gerekliliğini öteden beri savunan Türkiye, bu konuda gerek uluslararası hukukun güçlendirilmesini ve gerekse bu çerçevede uluslararası bir işbirliği organizasyonunun oluşturulmasını desteklemektedir denildi.

Sezer`i aradılar
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney`in, Başkan Bush adına Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`i arayarak, Amerika Birleşik Devletleri`nin Afganistan`da askeri bir harekat başlatmakta olduğunu bildirdiği kaydedildi.

Almanya Başbakanı Schröder, Afganistan`daki terörist hedeflere yönelik ABD harekatını desteklediğini açıklarken, ABD Başkanı George Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`e ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`a anında bilgi verdi.

İsrail, ABD`nin düzenlediği harekata tam destek verdiğini açıkladı, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransız birliklerinin, Afganistan`a düzenlenen askeri operasyona katılacaklarını bildirdi.

Rusya desteğini açıkladı
Rusya, ABD`nin Afganistan`a yönelik askeri operasyonunu desteklediğini açıkladı, AB Dönem Başkanı Belçika`nın Başbakanı Guy Verhofstadt, ABD`nin Afganistan harekatının başlamasından sonra, üye ülkelerin başkentlerine danışarak, AB adına yaptığı açıklamada, ABD`ye ve harekata katılan müttefiklere tam destek verdiklerini söyledi.

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Louis Michel, Afganistan harekatında sivillerin de ölebileceğini, bunun sorumlusunun ABD değil, Taliban olacağını ifade etti.

Öte yandan, Afganistan`a yönelik operasyonun başlamasının ardından bölge ülkelerinde istikrarın bozulmasından endişe eden ABD Başkanı George Bush, Dışişleri Bakanı Colin Powell`ı, Pakistan ile Hindistan`a gönderme kararı aldı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Afganistan`a yönelik operasyonun başlamasının ardından, terörist saldırı düzenlenebileceği endişesiyle tüm yerel polis birimlerini alarma geçirdi.

ABD Başkanı Bush, saldırıların arkasında olduğuna inanılan Suudi asıllı Usame Bin Ladin ve terör örgütü El Kaide`nin yanı sıra Taliban`ın askeri imkanlarının da hedeflendiğini bildirdi.

`Taliban bedelini ödeyecek`
Bush, 20 Eylül`de Amerikan Kongresi`nde yaptığı tarihi konuşmayı hatırlatarak, Afganistan`daki Taliban yönetiminden, Bin Ladin ve adamlarının ABD`ye teslim edilmesi, El Kaide terör kamplarının kapatılması yönündeki taleplerinin karşılanmadığını söyledi. Başkan Bush, Bu talepler yerine gelmedi. Şimdi Taliban, bunun bedelini ödeyecek diye konuştu.

Harekat sırasında zarar görmediği belirtilen Usame Bin Ladin, Katar`ın El Cezire televizyonundan yayımlanan videobanttaki açıklamasında, Afganistan ve kendisine yönelik savaşın İslam`a açılmış savaş olduğunu öne sürerek, Cihat çağrısında bulundu.

El Cezire televizyonunun haberine göre, uluslararası terörist Usame Bin Ladin`in örgütü El Kaide`nin sözcüsü, ABD`de 11 Eylül`deki terörist saldırıların, Washington`ın İsrail`e verdiği destek yüzünden düzenlendiğini söyledi.

Afganistan`daki Taliban yönetimi tarafından yapılan açıklamada da ABD`nin İngiltere ile başlattığı harekat, terör eylemi olarak nitelendirildi.

Açıklamada, bombardımanın büyük hasara yol açmadığını öne sürüldü.

Afganistan`daki Taliban yönetiminin Savunma Bakanı Yardımcısı Molla Nur Ali, ABD ve İngiltere`nin bombardımanına karşı kendilerini savunmaya hazır olduklarını söyledi.

Sivillerin öldüğü öne sürüldü
Taliban`ın Pakistan Büyükelçisi Abdül Selam Zaif, Afganistan`a yönelik hava harekatında, sivillerin öldüğünü ileri sürdü.

Afganistan`a yönelik harekat, 11 Eylül`deki terör eylemlerine, askeri bir misilleme ile cevap verilmesine karşı olan barış yanlıları ve Taliban`a yakın çevreler tarafından tepkiyle karşılandı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair`in, ülkesinin askeri güçlerinin ABD güçlerinin yanında Afganistan`a yönelik askeri harekata katıldığını açıklamasının ardından, Başbakanlık önünde toplanan savaş karşıtları, protestolara başladı.

ABD protesto edildi
İngiltere ile Almanya`da güvenlik önlemleri artırılırken, İtalya`daki Cub, Rdb ve Cobas adlı işçi sendikaları, savaşa karşı meydanlara döküldü, askeri harekatı protesto etti.

Yunanistan`ın başkenti Atina`da, Sol İttifak Partisi Sinaspismos`un çağrısı ve çeşitli sol örgütlerin katılımı ile savaş karşıtı bir gösteri düzenleneceği bildirildi, güvenlik önlemleri artırıldı.

İtalya`nın başkenti Roma`da da yüzlerce kişi, ABD`nin Afganistan`a yönelik harekatını protesto etti.

Terörizmle mücadele kapsamında diplomasi mekiğinde duraklardan biri olan İran, ABD ve İngiltere`nin Afganistan`a yönelik bombardımanını kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin de ABD`nin 11 Eylül`deki terör saldırılarıyla ilgili kanıtlarını dünyaya göstermesini istedi ve harekatı, mütecaviz bir hareket olarak değerlendirdi.

Filistin yönetimi, Arap ülkelerinin, Afganistan`a yönelik bombardıman konusunda ortak tavır almalarını istedi.

Endonezya`da, Afganistan`a yönelik hava harekatına tepkiler devam ederken, aşırı dinci İslami Himayeciler Cephesi`nden, ABD`nin Cakarta Büyükelçiliği önünde, protesto amacıyla gösteri yapılması çağrısında bulunuldu.

Dakika dakika operasyon

17.08 ABD, Afganistan`dan sonra başka ülkelere karşı da askeri harekat düzenleyebileceğini BM`ye bildirdi

17.03 Pakistan`ın Peşaver kentinde yaşanan şiddet olaylarının ardından toplanan İslam Uleması Cemaati, "cihat" ile ilgili bir karar almadı.

16.48 Kırgızistan Dışişleri Bakanı Muratbek İmamaliyev, Afganistan harekatını desteklediklerini belirterek, "Teröristler, yaptıklarının cezasını görmeliler" dedi.

16.39 Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, istihbarat örgütünün başına General İhsan ül Hak`ı getirdi.

16.24: Avrupa Konseyi, ABD ve İngiltere`nin Afganistan`a yönelik askeri harekatına tam destek verdi.

16.14: Uluslararası Af Örgütü, ABD, müttefikleri ve Taliban yönetimine savaşın kurallarına uyulması çağrısında bulundu.

16.12: ABD ve İngiltere`nin Afganistan`a yönelik operasyonu, Mısır, Hindistan ve Fasta düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

15.58: Gazze kentinde, uluslararası terörist Usame Bin Ladin yanlısı gösteriler sırasında 2 Filistinli öldü.

15.43: İtalya, ABD ve İngiltere`nin Afganistan`a yönelik harekatına tam destek verdi.

15.41: Filistin lideri Yaser Arafat, uluslararası topluluktan "İsrail`in terörünü" durdurmasını istedi.

15.34: İran`ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Afganistan`a karşı girişilen askeri operasyonu kınadı ve ABD`yi yalancılıkla suçladı.

15.05: Afganistan`daki Taliban rejimiyle savaşan muhalif güçler, Gor bölgesinde bir havaalanını ele geçirdiklerini bildirdi.

14.54: Amerikan ve İngiliz uçakları ile füzelerinin dün gece yoğun saldırısına uğrayan Afganistan`ın İran sınırında bu sabah orta şiddette bir deprem meydana geldi.

14.51: Amerikan ve İngiliz uçakları ile füzelerinin dün gece yoğun saldırısına uğrayan Afganistan`ın İran sınırında bu sabah orta şiddette bir deprem meydana geldi.

14.35: Taliban yönetimi sözcüsü Molla Emirhan Muttaki, Sovyetler Birliği`nin Afganistan işgaline atfen, "Ruslara direndiğimiz gibi Amerikalılara karşı da direneceğiz" dedi.

14.12: NATO Genel Sekreteri George Robertson, NATO Konseyi`nin, teröristlere karşı harekat başlatan ABD ve İngiltere`ye tam destek verdiğini açıkladı.

14.05: Gazze`de, polis ile Bin Ladin taraftarları çatıştı

14.04: Pakistan`ın Keta kentinde, Afganistan`a yönelik harekatı protesto eden göstericiler BM Çocuk Fonu (UNICEF) binasını ateşe verdiler.

14.02: Filistin yönetimi, TV`lerin Filistinlilerle Afganistan operasyonu konusunda yapılan röportajları yayınlamalarını yasakladı.

14.01: Taliban yönetimi, ABD-İngiliz askeri harekatına direnme kararı aldı.

13.46: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, teröristlerin 11 Eylül`de ABD`de saldırı düzenlerken dün başlayan operasyonu da hesaba aldıklarını belirterek, "Ancak yanlış hesap yaptılar" dedi.

13.45: İngiltere, Afganistan`a yönelik dün geceki hava operasyonunda 30 hedefin vurulduğunu açıkladı.

13.43: Tacikistan, Afganistan harekatında yabancı birliklerin hava üslerini kullanmalarına izin vermeyeceğini bildirdi.

13.20: Mısır`daki Müslüman Kardeşler örgütü, ABD`nin Afganistan`a yönelik harekatının terörizmi yok etmek yerine, güçlendireceğini ileri sürdü.

13.00: Devrik Afgan hükümeti, Afganistan`a yönelik ABD harekatının Taliban`ın hava kuvvetlerine ağır hasar verdiğini bildirdi.

12.51: BM Dünya Gıda Programı, askeri harekat nedeniyle Afganistan`a yardımı durdurdu.

12.49: Taliban`ın İslamabad Büyükelçisi Abdüsselam Zaif, Usame Bin Ladin`in hala Afganistan`da olduğunu bildirdi.

12.37: Taliban`ın İslamabad Büyükelçisi Abdüsselam Zaif, ABD`nin hava saldırısında, çoğu sivil olmak üzere 20 kişinin öldüğünü öne sürdü.

12.33: Afganistan`ın Mezar-ı Şerif kentini de hedef alan dün geceki bombardımanda 2 Taliban komutanının öldüğü bildirildi.

12.22: Afganistan`daki Taliban yönetimi, ABD`nin dün başlattığı harekatı "terörist eylem ve islam dünyasına hakaret" olarak nitelendirdi.

12.19: Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo, Bin Ladin`in desteğini reddettiklerini açıkladı.

11.42: ABD`nin Afganistan`a hava harekatının ardından Pakistan`ın başkenti İslamabad`da cihat çağrısı yapılan bir gösteri düzenlendi.

11.07: İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Afganistan`a yönelik askeri operasyonun, haftalarca sürebileceğini bildirdi.

11.06: Başbakan Bülent Ecevit`in yarın, Afganistan`a yönelik harekat konusunda TBMM Genel Kurulu`na bilgi vereceği öğrenildi.

11.03: Pakistan`ın sınır kenti Peşaver`de ABD ve İngiltere karşıtı gösterilere polisin müdahalesi çok sert oldu.

11.01: NATO Konseyi, bugün olağanüstü bir toplantı yaparak, ABD ve İngiltere`nin başlattığı askeri harekatı değerlendirecek.

10.47: ABD ve İngiltere`nin Afganistan`a saldırısı Pakistan`da protesto edilirken, dünya genelinde de benzer tepkilere yol açtı.

10.20: İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ABD ve İngiltere güçlerinin dün akşam saatlerinde Afganistan`a yönelik olarak başlattıkları askeri harekatın ardından "bize zarar veremediler" diye açıklama yapan Taliban`a, "bu daha başlangıç" yanıtını verdi.

09.14: Pakistan`ın batısındaki Keta kentinde yüzlerce kişi, ABD`nin Afganistan`a yönelik hava harekatını protesto etti.

09.13: Malezya hükümeti, ABD`nin Afganistan`a yönelik operasyonunu, sivil insanlar öleceği için desteklemediğini bildirdi.

09.11: Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Afganistan`a yönelik operasyonun kısa olacağını, hedeflerin bilindiğini belirtti.

08.47: ABD, Afganistan`a havadan insani yardım operasyonunun sona erdiğini bildirdi.

08.05: Kandahar kentine dün gece düzenlenen üç ayrı hava harekatında 2 kişinin öldüğü, en az 4 kişinin yaralandığı bildirildi.

07.40: Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref`in, ordu içinde Taliban`a destek verdikleri bilinen iki generali başka görevlere atadığı bildirildi.

06.51: Hindistan silahlı kuvvetleri, Afganistan`a yönelik harekatın ardından alarm durumuna geçti.

05.32: Taliban`ın Pakistan Büyükelçisi Abdül Selam Zaif, Afganistan`a yönelik hava harekatında, sivillerin öldüğünü ileri sürdü.

05.22: ABD`ye ait kargo uçaklarının, Afganistan`a havadan gıda yardımı yapmaya başladığı bildirildi.

05.18: Amerikan MSNBC televizyonu, ABD`nin Afganistan`da Taliban hedefleri ve terörist kamplarına karşı düzenlediği ilk bombardımanın sona erdiğini duyurdu.

05.06: Afganistan`a yönelik harekat sırasında düzenlenen bombardımanda, başkent Kabil`de ölenler olduğu iddia edildi.

04.23: İran`ın, Afganistan`a yönelik harekatın ardından, ülkeye girmesi muhtemel Afgan mültecileri kabul etmeye hazır olmadığı bildirildi.

03.18: Afganistan`a yönelik hava harekatında, Umman Denizi`nde bulunan "USS Carl Vinson" uçak gemisinden kalkan savaş uçaklarının kullanıldığı bildirildi.

02.27: Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Afganistan`a yönelik hava saldırılarını "mütecaviz bir hareket" olarak niteledi.

02.18: Beyaz Saray, Usame Bin Ladin`in bugün yayınlanan açıklamalarının teröre karşı savaşı haklı çıkardığını açıkladı.

02.09: Afganistan`ın başkenti Kabil`de üçüncü kez uçaksavar ateşi açıldığı bildirildi.

01.57: İran Cumhurbaşkanı Hatemi, ABD`deki son terörist saldırıların, ezilen Afgan halkına adaletsizlik yapılmasına yol açmaması gerektiğini söyledi.

01.50: İran televizyonu, ABD`nin Afganistan`a düzenlediği hava harekatını "kör saldırı" olarak nitelendirdi.

01.41: Newsweek dergisi ABD`nin Afganistan`daki terör kamplarını yok ettikten sonraki aşamada, Irak`a yönelmeyi planladığını öne sürüldü.

01.32: İtalya`nın başkenti Roma`da da yüzlerce kişi, ABD`nin Afganistan`a yönelik harekatını protesto etti.

01.08: ABD, Afganistan`a yönelik hava harekatını başlatmasından sonra, Suudi Arabistan`daki büyükelçiliğini geçici bir süre kapattı.

01.01: ABD`nin düzenlediği hava harekatında, Taliban hedeflerine 200 füzenin isabet ettiği ileri sürüldü.

00.51: İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, ABD`ye koşulsuz destek verdi.

00.40: AB Dönem Başkanı Louis Michel, Afganistan harekatında sivillerin de ölebileceğini, bunun sorumlusunun ABD değil, Taliban olacağını söyledi.

00.30: ABD hava harekatının başlamasından sonra, Afganistan`da Taliban askerleri ile halk arasında çatışma çıktığı ileri sürüldü.

00.20: Pentagon, Taliban yönetiminin, ABD ve İngiltere`nin Afganistan`a yönelik ilk hava saldırısı sırasında güneyde kimliği belirsiz bir uçak düşürdükleri yolundaki iddiasına ilişkin resmi açıklama yapmayı reddetti.

00.00: Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, ABD`nin 11 Eylül`deki terör saldırılarıyla ilgili kanıtlarını dünyaya göstermesini istedi.

7 Ekim Pazar

23.58: Başbakanlık`ta yapılan toplantıda Türkiye`nin sorumlu bir müttefik ve dost olarak ABD`nin terörizmle mücadeledesine destek vereceği belirtildi.

23.54: Katar`ın El Cezire televizyonu, Taliban yetkililerine dayanarak, Afganistan`ın başkenti Kabil`e yeni saldırılar başlatıldığını duyurdu.

23.52:AB Dönem Başkanı Verhofstadt, AB adına yaptığı açıklamada, ABD`ye ve harekata katılan müttefiklere tam destek verdiklerini bildirdi.

23.52: Japonya Başbakanı Koizumi, ABD ve İngiltere`nin Afganistan`a yönelik askeri operasyonunu desteklediklerini bildirdi.

23.19: ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell`ın, Afganistan`daki hedeflere yönelik hava harekatının başladığı sırada, 9 ülkenin liderini telefonla aradığı bildirildi.

23.00: ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, güvenlik önlemi olarak gizli bir yere götürüldü.

22.15: Almanya`da, olası terörist saldırılara karşı güvenlik önlemlerini arttırdı.

22.10: İtalya, askeri güçlerini "Bravo" düzeyinde alarm durumuna geçirdi.

22.00: Başbakanlık`ta toplanan Kriz Masası, Türkiye genelinde emniyet güçlerinin alarm durumuna geçmesini istedi. NATO`ya ait binalar, elçilik ve konsolosluk çevresindeki güvenlik önlemleri arttırıldı.

21.45: ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bir açıklama yaparak operasyonun hedefinin bölgedeki askeri dengeyi değiştirmek ve Afgan halkına insanı yardım sağlamak olduğunu söyledi.

21.40: Cumhurbaşkanı Sezer`in Eskişehir`e yapacağı gezi, gelişmeler üzerine iptal edildi.

21.34: El Cezire televizyonundaki habere göre, Usame Bin Ladin`in örgütü El Kaide`nin sözcüsü, ABD`de 11 Eylül`de yaşanan terörist saldırıları üstlendi. Sözcü, saldırılara neden olarak, Washington`ın İsrail`e verdiği desteği gösterdi.

21.29: Usame Bin Ladin, Katar`ın El Cezire televizyonundan yayımlanan video banttaki açıklamasında, Afganistan ve kendisine yönelik savaşın ``İslam`a açılmış savaş`` olduğunu öne sürdü ve ABD`ye destek veren ülkeleri, "Rahat yüzü göremeyecekler" sözleri ile tehdit etti.

21.21: El Kaide sözcüsü El-Cezire televizyonunda cihat çağrısı yaptı.

21.10: ABD, Afganistan`a yönelik başlatılan bombardımanın ardından, vatandaşlarına ``terör tehditlerine karşı dikkatli olmaları`` çağrısında bulundu.

21.05: Kuzey İttifakının en önemli lideri General Raşit Dostum`la telefon bağlantısı kuruldu. General Dostum, Mezar-ı Şerif yakınlarında şiddetli çarpışmalar yaşandığını ve Taliban güçlerinin ciddi zaiyat verdiğini söyledi. Dostum, hava saldırıları sonunda büyük patlamalar olduğunu ve alevlerin bulundukları bölgeden göründüğünü ifade etti.

21.00: CNN televizyonu, Kandahar`a ikinci bir hava harekatı başladığını duyurdu. Bu saldırıda, hedefin Taliban liderleri Molla Ömer`in karargahlarının hedef alındığı belirtildi.

20.50: Kabil Havaalanı yakınlarında oturan halkın evlerini terkettiği haberi geldi.

20.45: Taliban, Afganistan`a yönelik başlatılan bombardımanları, ``terör eylemi`` olarak nitelendirdi. Afganistan`daki Taliban yönetiminin Pakistan konsolosu Rahmetullah Kakazade ise, ``Cihat için hazırız`` dedi.

20.43: ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney`in harekattan önce Cumhurbaşkanı Sezer`e bilgi verdiği belirtildi.

20.40: Afganistan`a düzenlenen harekattan önce ABD Başkanı George Bush`un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`e bilgi verdiği öğrenildi.

20.35: İngiltere Başbakanı Tony Blair yaptığı basın toplantısında El Kaide ve Taliban rejiminin askeri gücünü kırmayı hedeflediklerini söyledi.

20.24: Almanya Başbakanı Schröder, Afganistan`daki `terörist hedefler``e yönelik ABD harekatını desteklediğini açıkladı.

20.25: Afganistan`a düzenlenen askeri harekata İngiliz güçlerinin de katıldığı belirtildi. Saldırılarda B-1, B-52 ağır bombardıman uçaklarının kullanıldığı, bu arada Arap Denizi`ndeki denizaltılardan da Cruise füzeleri fırlatıldığı ve hedeflerinin özellikle havaalanları ve terörist kamplar olduğu bildirildi.

20.22: Ankara`da Kriz Masası oluşturuldu. Genelkurmay yetkilileri ve Hükümet üyeleri Başbakanlık`ta olağanüstü toplandı. Toplantıya MİT Müsteşarı da katıldı.

20.21: Kabil ve Kandahar`da elektirikler kesildi.

20.10: Afganistan`a yönelik ABD saldırısında, Kabil, Celalabad ve Taliban Lideri Molla Muhammed Ömer`in bulunduğu Kandahar kentlerinin vurulduğu bildirildi.

20.00: ABD Başkanı George Bush, televizyondan ulusa seslendi ve canlı yayında operasyonun resmen başladığını duyurdu. Bush, "İşbirliğine yanaşmayan Taliban, bunun bedelini ödeyecek" dedi.

19.45: ABD savaş uçaklarının Afganistan`a yönelik operasyon başlattığı iddia edildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bu haberleri kısa bir açıklama ile doğruladı.

18.50: Fransız Haber Ajansı AFP, Afganistan`ın Başkenti Kabil`in bombalandığını duyurdu.

Yazarın Diğer Yazıları