Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Pozisyonlar kuvvetlendiriliyor mu?

Bigpara Haber

Endeks dünkü yaşadığı sert düşüşün ardından bugün ‘’Ankara`da hava dönüyor’’ haberlerinden sonra ibreyi tersine çevirdi. Borsa günü 674 puanlık artışla 46 bin 308 puan seviyesinden tamamladı. Bu kapanışla hisse senetleri ortalama olarak yüzde 1,48 oranında değer kazanırken, gün boyunca toplam 1,6 milyar YTL civarında işlem hacmi gerçekleşti.

Grafikte de göreceğimiz gibi endeks günü oldukça kritik bir seviyede tamamladı. Peki 46 bin 300 seviyesi neden kritik?

Daha önceki analizlerimizde endeksin şu anda önemli bir kanal direncinin olduğunu ve 2006 Ağustos ayından bu yana da grafikte görülen kanal üst çizgisini endeksin 3 defa test ettiğini belirtmiştik. Yine analizlerimizde endeksin bu direnci kıramadığını bu sebeple temkinli olunması gerektiğini söylemiştik. Şimdi grafiği incelersek borsanın bugünkü kapanışını yine bu kanal üst çizgisinin hemen üzerinde tamamladığını görüyoruz. Şu an için endekste bugün yaşanan yükselişin devamı açısından borsanın 46 bin 300 – 46 bin 500 seviyeleri üzerinde hacimli kapanışlar yapması gerekiyor. Bunu başarırsa kısa vadede endekste 47 bin 100 seviyesi kuvvetli direnç noktası olmak üzere 48 binli seviyelerin görülme olasılığı artacaktır.

Ancak birkaç deneme sonrasında da bu seviyenin kırılamaması endekste güç kaybını beraberinde getireceğinden siyasi ve ekonomik kanattan gelebilecek olumsuz bir haber dün olduğu gibi yine satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Teknik açıdan görünüm bu yönde. Şu aşamada bu analize ışık tutacak gelişmeleri takip etmekte fayda var. Piyasa şu an için Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanmış durumda. Bu kanattan gelebilecek olumlu olumsuz her haber piyasalarda sert hareketlere neden oluyor. Nitekim bugünkü yükselişin temel nedeni, başta da belirttiğimiz gibi Ankara`da havanın olumluya döndüğüne yönelik gelişmeler oldu. Göstergeler piyasanın bir süredir Başbakan Erdoğan’ın aday olmayacağına oynadığını gösteriyor. Zaten bundan bir süre önce “Pozisyon mu alınıyor?” başlığı altında verdimiz analizimizde bu konuya dikkat çekmiştik.

O halde önümüzde iki seçenek var. Birincisi; piyasanın şu an için ekonomi açısından daha iyi olacağını düşündüğü Başbakan Erdoğan’ın C.Başkanlığı’na aday olmayacağı savı üzerinden risk alarak pozisyon açmak… İkinci seçenek ise mevcut pozisyonları koruyarak gelişmelerin netleşmesini beklemek…


Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları