Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Kısa vadeli göstergelerdeki uyumsuzluk devam ediyor

Kısa vadeli göstergelerdeki uyumsuzluk bu vadede alınacak pozisyonlar için destek ve dirençlerde dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor

Bigpara Haber
Endeksin 15 bine ulaşmasının ardından başlayan satışlarla gerileyen ve aşırı satış bölgesine giren kısa vadeli teknik göstergeler, pazartesi yaşanan 382 puanlık düşüşün ardından al sinyali vermeye başladı. Haftanın ilk gününe yükselişle başlayan ancak işlem hacminin yetersiz olması nedeniyle gerileyen endeks ikinci seansta artan satışlarla 12 bin 398 puana kadar düştükten sonra 12 bin 629 puandan kapandı.

Geçen hafta önce 5,10 ve 22 gün sonra da 50 günlük ağırlıklı hareketli ortalamalarının altına inen endeks cuma günü 50 günlük hareketli ortalamasının üstünde kapandıktan sonra pazartesi günü yeniden bu ortalamanın altına düştü. İşlem hacmindeki önemli düşüş endeksin pazartesi seans içinde gördüğü en düşük seviyelerde alıcıların güçlü olduğunu göstermesine rağmen, 5 günlük hareketli ortalamanın 50 günlük hareketli ortalamayı aşağı kırması (altına düşmesi) desteklerdeki alıcıların gücüne paralel satıcılarında dirençlerde güçlü olduğunu ve satış baskısının sürdüğünü gösteriyor.

Teknik olarak, aşırı satış bölgesinde olan kısa vadeli teknik göstergelerin yönünü yukarıya çevirmesi para girişinin olması durumunda direnç noktalarının kırılabileceğini gösteriyor. Bu nedenle kısa vade için bu seviyeden alınacak pozisyonlar 12 bin 250 stop-loss (zararına satış noktası) olarak kabul edilmek şartıyla ilk önemli destek olan 12 bin 250/300 bandına doğru geri çekilmelerde kademeli olarak artırılabilir. Bu pozisyonlar ilk direnç noktalarına zayıf işlem hacmi ile gerçekleşecek yükselişlerde ise realize edilmeli.

Pazartesi kapanışı ile, cuma günü aşırı satış bölgesinde 5 günlük ağırlıklı ortalamasını yukarı kesen stochastic yükselişini sürdürerek al sinyali verdi. Buna karşılık aynı vadedeki diğer göstergelerden CCI ve RSI`ın benzer sinyali vermemesi, bu vadede alınacak pozisyonlara destek ve direnç noktalarında dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Yine son kapanış ile Aroon down 100 seviyesine ulaşırken Aroon up`ın düşüşünü sürdürmesi alıcıların yeterince güçlenmediğini, satıcıların etkisinin ise henüz kaybolmadığına işaret ediyor. Orta vadeli MACD göstergesinin düşüşünü sürdürmesi, kısa vadedeki tepki alımlarının gecikmesi durumunda bu vadede de 11 bin 818 seviyesine dikkat edilmesini gerektiriyor.

Pazartesi günü son dakikada gelen alımlarla endeksin gün içi en düşük seviyesinin 240 puan üstündeki kapanışına rağmen seans içinde ağırlıklı olarak dip seviyelerde dolaşması, salı günü satış baskılı bir açılışın daha yüksek bir olasılık olacağını gösteriyor. Salı günü için endeksin destek noktaları 12 bin 285 ve 12 bin 188`de. Direnç noktaları 12 bin 797/12 bin 816 bandı, 13 bin 106 ve 13 bin 346`da. (tradecnet.com)

Yazarın Diğer Yazıları