Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Kapanış yanıltıcı olabilir

Bigpara Haber

Bir önceki analizimizi kısaca hatırlayalım: “Teknik olarak çok güçlü olmasa da endeksin 46 bin 48 – 45 bin 900 puana kadar gerilemesi durumunda tepki alımlarıyla karşılaşması gerekiyor. Aksi takdirde 45 bin 102 puana kadar yaklaşık 800- 1000 puanlık bir risk daha açılacak.”

Dikkat ederseniz borsa bugün en düşük 45 bin 109 puan seviyesine kadar geriledi. Bu da endeksin tahminlerimiz ölçüsünde hareket ettiğini gösteriyor. Teknik bağlamda bugünkü kapanışın 45 bin 600 seviyesi üzerinde olması az da olsa olumlu olarak yorumlanabilir. Ancak önemli bir seviye olarak görülen ve önceki analizimizde ısrarla dikkat çektiğimiz 46 bin 48 – 45 bin 900 seviyesinin altındaki kapanış kısa vadeli pozisyon açılması için hala erken olduğunu gösteriyor. Şu an için endeksin tekrar 46 bin 48 seviyesinin üzerine çıkıp çıkmayacağı takip edilmeli. Bu gerçekleşirse asıl önemli seviye olan 46 bin 755 puana kadar endeksin yükselmesi beklenmeli. Aslında bu iyimser bir senaryo. Şu an için görüntü teknik bağlamda çok parlak değil. Bu sebeple biraz daha aşağı yönlü senaryoları dikkate almakta fayda var. Şöyle ki; başta da belirttiğimiz gibi 45 bin 600 seviyesi üzerindeki günlük kapanış teknik açıdan olumlu. Ancak bu seviyenin çok faz üzerinde bir kapanış (45 bin 761) gerçekleşmedi. Bununla birlikte endeksin bu seviyenin üzerine seansın son dakikalarında çıkması aslında endekse ağırlığı olan hisselerin alış kademelerinden kapanış yapılmasıyla oluştuğunu gösteriyor. Bu sebeple 45 bin 600 seviyesi üzerindeki kapanış bir miktar yanıltıcı olabilir.  Bir sonraki işlem gününde bu seviyenin altına yapılacak sarkmalarda yeniden 45 bin 102 desteğine kadar endeksin geri çekilmesi beklenmeli. Beklentimiz bugün olduğu gibi bu seviyede endeksin tepki alımlarıyla tutunması. Aksi durumda yani 45 bin 102 puanın altına da sarkılması durumunda 44 bin 452 ve 43 bin 921 puan seviyeleri endeksin destek noktaları konumunda olacak.

Sürekli yazıyorum. Ancak tekrar belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Grafikte endeksin 12 Mart 2009 tarihinde 22 bin 583 puandan başlattığı yükseliş kanalını görebilirsiniz. Endeks son dönemdeki satışlara rağmen bu kanalının içinde. Yani borsa hala yükseliş kanalında hareket ediyor. Bu kanalın destek noktalarına kadar olan geri çekilmeler normal karşılanabilir. Sadece bu kanalın destek noktasının altına sarktığı zaman ciddi bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Ve bugünkü kapanış itibariyle endeksin kanal destek noktası 42 bin 330 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde bundan sonraki işlem gününde kalındığı sürece borsanın hala yükseliş kanalında hareket ettiğini söyleyebiliriz. Bir not daha: Kanal destek noktasının her gün değiştiğini unutmamak gerekiyor…

Bol kazançlar…

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları