Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Gün içinde işlem hacmi artmazsa kar satışları gelebilir

Endeks kısa ve orta vadeli hareketli ortalamalarının üstünde olmasına karşılık teknik göstergelerinin güçlenmesi için işlem hacminin artması gerekiyor

Bigpara Haber
Çarşamba günü ikinci seansta başlayan yükseliş, perşembe günü de devam etti. Endeks son 5 işlem günü içindeki en yüksek işlem hacmi ile yüzde 2.33 değer kazanarak 23 Haziran`dan sonra ilk defa 12 bin puanın üstünde kapandı.Çarşamba günkü bir günlük dönüş hariç yaklaşık bir haftadır al sinyali veren kısa vadeli teknik göstergeler bu konumlarını sürdürüyor. Aynı dönemde, yaklaşık bir aylık sat sinyalinin ardından yatay hareket eden MACD`nin de yeterince güç toplamaya başladığı görülüyor. Gün içindeki hareket çubuğunun kısa kalması ve son 5 günün zirvesine yakın kapanış nedeniyle aşırı alış bölgesindeki stochastic osilatörü 30 Mayıs`tan sonra ilk defa sat sinyali vermeye başladı. Son kapanışı ile kısa ve orta vadeli hareketli ortalamalarının üstünde olan endeks 400-450 günlük hareketli ortalamaları ile aynı seviyeye ulaştı.

Günlük marjın daralması nedeniyle stochastic gibi kısa vadeli göstergelerde ortaya çıkan sıkışıklığın atlatılabilmesi için alıcıların, bugün de gözlemlediğimiz gibi satıcıların 12 bindeki güçlerini kırmaları gerekiyor. Bu direncin kırılabilmesi yani satışların karşılandıktan sonra yükselişin devam edebilmesi için para girişinin olması yani işlem hacminin artması gerekiyor.
İşlem hacmi artmadığı sürece endeksin 12 bin seviyesinin üstünde tutunabilmesi kısa vadede zor. Perşembe kapanışı 12 binin üstünde gerçekleşmesine rağmen cuma günü alımların artarak devam etmemesi durumunda endeks yeniden bu seviyenin altına gerileyebilir.

Bu seviyenin yüksek işlem hacmi ile geçilmesi durumunda bir sonraki direnç 12 bin 476`de. Bunun üstünde ise 13 bin 55 ve 13 bin 316 dirençleri mevcut. Son iki direncin 3`üncü (yükseliş) dalgasının tepe seviyeleri olduğundan, aynı seviyelerde daha önce yakalanan işlem miktarına yakın işlem ile geçilmesi gerekiyor. Bu nedenle 12 bin 476 kısa vadede, 13 bin 316 noktasının ise orta vadede kar realizasyonları için kullanılmasında fayda var. Bu seviyelere kadar korunmasını önerdiğimiz pozisyonlar, buraların bahsettiğimiz şartla geçilmesi durumundayeni alımlarla artırılabilir.
Endeksin 12 binin üstünde tutunamaması halinde yarın için destek noktaları ise 11 bin 535, 11 bin 81, 10 bin 918 ve kısa vadede stop-loss olarak kullanılmasını önerdiğimiz 10 bin 893`te.
(tradecnet.com)

Yazarın Diğer Yazıları