Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Göstergeler endeks ile uyumsuzluk içinde

Endeks 10 binin üstündeki kapanışıyla zirve yaparken göstergelerin ters yöndeki hareketini sürdürmesi, düzeltme olasılığının arttığını gösteriyor

Bigpara Haber
Endeks 10 binin üstündeki son kapanışı ile yeni zirve yaparken teknik göstergelerin ters yöndeki hareketini sürdürmesi düzeltme olasılığının arttığını gösteriyor



Bileşik endeks 17 Eylül 8 ekim arasındaki yatay formasyonunun ardından başlattığıkısa vadeli yükseliş trendinde cuma günü ikinci seansın sonlarına doğru gelen alımlarla orta vadeli düşüş kanalının üstünde kapanış yaptı. Ancak trendin ortasında aşırı alım bölgesine giren kısa vadeli göstergelerden sonra orta vadeli teknik göstergelerin de geçen hafta içinde endeks ile paralel hareket etmemeye başlaması, düzeltme yapılacağı veya para girişi ile olması durumunda kısa dönem ortalamlar endekse yaklaşıncaya kadar yatay hareket edileceğini gösteriyor.



Kısa vadeli göstergelerden stochastic, 11 ekim’de endeksin 8 bin 627’ye ulaşması ile birlikte aşırı alım bölgesine girdikten sonra perşembe günü 5 günlük hareketli ortalamasına aşağı doğru keserek satış sinyalini verdi. Yine aynı tarihte endeksin 8 bin 627’ye ulaşması ile birlikte zirve yapan CCI indikatörünün bu tarihten sonra endeksle uyumsuz görüntüsü yani endeksin yeni zirvelerine rağmen gerilemeye başlaması trend dönüşüne işaret ediyor. Aynı şekilde 245 Ekim’de endeksin 9 bin 812’ye ulaşması ile birlikte 127.7 ile zirve yapan momentum göstergesi de endekin bu tarihten sonraki yine zirvelerine uymayarak dönüş sinyalleri vermeye baladı ve cuma günü 116’ya geriledi.



Kısa vadeli göstergelerdeki negatif sinyallere karşılık Aroon up göstergesinin son kapanış ile birlikte yeniden 100 seviyesine ulaşması, Aroon down göstergesinin ise sıfır seviyesindeki hareketini sürdürmesi, alıcıların satıcılara karşı hala güçlü olduğunu ve para girişiyle desteklenmesi durumunda orta vadede trendin devam edeceğini gösteriyor. Perşembe kapanışını 5 günlük basit hareketli ortalamasının altında yaptıktan sonra Cuma günü 10 günlük hareketli ortalamasını seans için destek yapan endeks, 10 binin üstündeki son kapanışı ise yeniden bütün hareketli ortalamalarının üstüne yükseldi. Cuma kapanışı ile basit hareketli ortalamalar 5 günlükte 9 bin 878, 10 günlükte 9 bin 610 ve 20 günlükte ise 8 bin 946’da bulunuyor. Ortalamaların birbirleri ve son kapanış ile aralarındaki farkın açık olması, endekste düzeltme ihtimalinin artışını veya en iyimser durumda, yani yeni alıcıların gelmesi durumunda arardaki fark kapanana kadar bu seviyede yatay bir süre hareket edilmesi ihtimalinin kuvvetli olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki hafta için endeksin direnç noktaları 10 bin 98, 10 bin 322 ve 11 bin 520’de. Destek noktaları ise 9 bin 822, 9 bin 125 ve 8 bin 324’te. (tradecnet.com)

Yazarın Diğer Yazıları