Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Endeks yükseliyor, işlem hacmi düşüyor!

Son üç günde endekste yaşanan yükselişe rağmen işlem hacminin düşmeye başlaması nedeniyle temkinli davranmakta fayda var

Bigpara Haber
İki seansta da seans zirvelerinden kapanan endeks, gün sonunda da dünkü gün içi zirvesi düzeyinden kapandı. Endeks son üç günde peş peşe yükselirken işlem hacminin aynı şekilde düşmesi olumsuz.
29 Mart`ta başlayan yükselişin 27 Nisan`da hız kesmesinin ardından 11 bin 500 ile 13 bin 300 arasında yatay hareket eden endeks 15 Nisan`daki kısa vadeli yükselişi ile omuz-baş-omuzyapmaya başladı. Üç gündür yaşanan yükselişe karşın işlem hacmindeki gerileme alıcıların gücünün zayıfladığını sağ omuzun zirvesine gelindiğini ve geri dönüşün başlayabileceğini gösteriyor. Bu nedenle 12 bin 833`te bulunan orta vadeli yükseliş kanalının talep çizgisi sağ omuzun tepe noktası olabilir. Hareketin bu formasyonu sürdürmesi durumunda oluşacak geri çekilmede ilk destek noktası 11 bin 535`te. Mayıs 200 başlangıçlı uzun vadeli düşüş trendi çizgisi, aynı zamanda omuz-baş-omuz`da sol omuzun bitişi ile sağ omuzun çıkışı yani formasyonun boyun çizgilerine denk geliyor. Omuz-baş omuz`un devamında 11 bin 535`teki desteğin kırılmasının ardından 11 bin 300-350 seviyesinde uzun vadeli düşüş trendi çizgisinin de ( formasyonun boyun çizgisinin) artan işlem hacmi ile kırılması durumunda, endeksin 850 puanlık kayıpla 10 bin 450 seviyelerine kadar düşmesi gerekiyor. Formasyondaki bu yaklaşık kayıp hedefi, endeksin 10 bin 893`te bulunan yatay desteği ile aynı seviyede.
Bu durumun tersine; omuz-baş formasyonunun devamı, endeksin orta vadeli yükseliş kanalının arz çizgisini oluşturan çizgisinin üstüne çıkılmasının ardından 13 bin 316`da bulunan yatay direncin yukarı kırılması ile geçerliliğini yitirir. 13 bin 300 seviyesinin geçilmesi ile, içinde bulunulan formasyonun omuz-baş değil üçlü tepe, endeksin yönünün de yukarıya olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için yüksek işlem hacmi ile 13 bin 50`de bulunan ve 11 Mayıs`ta aşağı doğru kırılan kısa vadeli yükseliş trendinin ve devamında 13 bin 316`da bulunan direncin kırılması gerekiyor.
Önümüzdeki hafta 12 bin 476`da bulunan doğru düşük işlem hacmi ile desteğe geri çekilme, kısa vadeli alım fırsatı olarak kullanılabilir. Ancak bu seviyenin yüksek işlem hacmi ile kırılması veya kırıldıktan sora işlem hacminin artması durumunda 11 bin 350 seviyesi stop-loss olarak kullanılmalı. 13 bin 50 ve 13 bin 300`e doğru düşük işlem hacmiyle yükselişler kar realizasyonu için değerlendirilmeli.
Son kapanışla birlikte teknik göstergeler (RSI, CCI ve Stochastic) al sinyali vermeye devam ediyor. Aşırı alım bölgesinde bulunan MACD de al sinyali veriyor ve 14 Nisan`da altına düştüğü 9 günlük hareketli ortalaması ile arasındaki fark kapanıyor.
(tradecnet.com)(18:00)

Yazarın Diğer Yazıları