Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Endeks kritik bir noktada

Bigpara Haber

Endeks kısa vadede 55 bin 734 seviyesinden başlattığı düşüşünü 49 bin 432 seviyesine kadar devam ettirdi. Bu noktada kendine destek bulan borsa kendine yine çok kısa vadeli bir yükseliş trendi oluşturma çabası içerisinde. Hatırlarsanız sık sık endeksin kendine hala bir yön arayışı içerisinde olduğundan bahsetmiş ve bu dönemde de kendine çok kısa vadeli trendler oluşturacağının altını çizmiştik. Borsanın son 6 işlem günündeki hareketi bu savımızı doğrular nitelikte.

Şimdi bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Endeks bahsettiğimiz çok kısa vadeli yukarı trendlerini genelde 6 ya da 7 işlem günü sürdürebiliyor.  Grafikte rakamlarla bu trendleri görebilirsiniz.  Altıncı ya da yedinci işlem gününden sonra borsa bu trendin altına sarkıyor. Genelde düşüşler çok sert olmamakla birlikte endeksin seyri bir süre aşağı yönlü oluyor. Şu an için endeksin içinde bulunduğu çok kısa vadeli yükseliş trendinin dip noktası baz alındığında altıncı işlem günün tamamladı. Yükselişler diğer yükselişlerde olduğu gibi hacimsiz. Yani görünüm diğer çıkış trendlerinin görünümüne benziyor. Eğer grafikte gösterdiğimiz ve şu a için borsanın içinde olduğu 5. yükseliş trendi de diğer yükseliş trendlerine benzer bir seyir izlerse borsanın 52 binli seviyelere yaklaştıkça satışlarla karşılaşma riski hayli yüksek görünüyor. Bu görünümün gerçekleşmesi durumunda ise endeksin ilk aşamada tekrar 50 bin 200’lü seviyelere kadar gerileme olasılığı hayli fazla.

Sonuç olarak; borsada yükselişin hacimsiz, katılımın az olması yukarı doğru hareketlerin sınırlı olması riskini artırıyor. Teknik indikatörlerden MACD’nin referans çizgisinin altına sarkarak satım sinyali vermesi kısa vadede endeks üzerinde hala bir risk olduğunu gösteren diğer bir etmen.  Bu sebeplerin yanında endeksin son 3 aydır yukarı trendlerde benzer seyir göstermesi de endekste aşağı yönlü risk olasılığını artıran diğer etmen. Bu göstergeleri baz aldığımızda endeksin teknik olarak önemli bir direnç bölgesi olan 52 bin - 52 bin 200 bölgesini aşması zor. Beklentilerimiz ölçüsünde endeksin yönünün aşağı çevirmesi durumunda da 50 bin 667 seviyesi ara destek noktası olmak üzere ilk aşamada 50 bin 200’lere kadar geri çekilme riski göz ardı edilmemeli.

Bol kazançlar…

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları