Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Endeks ile değişik korelasyonda bulunan hisseler

Endeks her zaman belli trendler içinde hareket eder. Kısa, orta ve uzun vadeli trendler aynı zamanda kombine biçimde çalışırlar.

Bigpara Haber


* Size endeks ile aynı yönde hareket eden hareket eden hisse senetlerini sunuyoruz. Bu analizde alınan kategori ise Beta Katsayısı 1 üzerinde olan en iyi 15 hisse senedidir. Bu hisse senetleri, endekste yaşanan yükseliş veye düşüş trendi içerisinde ki hareketlenmede en fazla etkilenen hisse senetleri olarak karşımıza çıkıyor. Teknik açıdan yaşanan bir yükseliş hareketinde alınması gereken hisse senetleri olarak önerdiğimiz bu grup, olası bir düşüş trendi içerisinde ise alım için uzak durulması gereken hisselerdir. Endekste yaşanan teknik formasyonu yakından izleyerek bu hisse senetlerinde, piyasa yükseliş eğiliminde iken alım, piyasada düşüş eğiliminde iken ise satış öneriyoruz. Bu analizde ortaya çıkan sonuca göre ise endekste yaşanan yükseliş ve düşüş hareketlerine en yüksek tepkiyi veren hisse senedinin NETAŞ TELEKOM hisse senedinin olduğunu görüyoruz.


ENDEKS İLE AYNI YÖNDE YAVAŞ HAREKET EDEN HİSSELER:




* Şimdi ise endeks ile aynı yönde fakat hareket yönü olarak endeksten daha zayıf bir yapıya sahip olan hisse senetlerini yayınlıyoruz. Bu kategorinin seçilmesinde ise Beta Katsayısı 1`den daha küçük olan hisse senetleri alınmıştır. Bu hisse senetleri endeks yükseliş hareketi gerçekleştirdiğinde yükselirler, düşüş hareketi gerçekleştirdiğinde ise gerileme kaydederler. Bu kategoride bulunan hisse senetlerinin özelliği ise endekste yaşanan yükseliş hareketinde daha az yükselip, düşüş hareketinde ise daha az düşerler. Yani hareketleri endeks ile aynı yönde fakat daha zayıftır. Endekste yaşanan yükseliş hareketlerinde bu hisse senetlerinin getirileri endeksin gerisinde kaldığından, yükseliş esnasında fazla tercih edilmemelidirler. Bu analizde çıkan sonuca göre ise endekste yaşanan hareketlenmede aynı yönde fakat daha az tepki veren hisse senedinin ise GÜNEŞ SİGORTA hisse senedinin olduğunu görüyoruz.


ENDEKS TERS YÖNDE HAREKET EDEN HİSSELER:




* Bu kategoride ise endeks ile ters yönde hareket eden hisse senetleri bulunuyor. Bu katagorinin seçiminde ise Beta Katsayısı 0 seviyesinin altında olan hisse senetleri alınmıştır. Bu grupta bulunan hisse senetleri, endekste yaşanan yükseliş hareketinde düşüş trendine girerler. Düşüş hareketi gerçekleştiğinde ise yükseliş hareketi gerçekleştirirler. Yani piyasa ile ters bir teknik formasyon içerisinde bulunurlar. Endekste yaşanan düşüş trendinde bu hisse senetlerinde alım yapılmasını öneriyoruz. Piyasada yaşanan yükseliş hareketinde ise bu hisse senetlerinde uzak durulması gerektiği sonucunu çıkarıyoruz. Yapılan bu analizde ise endekste yaşanan hareketlenme ile ters bir oluşum gösteren hisse senetlerinin ise ÇUKUROVA ELEKTRİK VE SELÇUK GIDA olduğunu görüyoruz.


SONUÇ:

Beta Katsayısı`na göre yapmış olduğumuz bu analizde çıkan sonuçu şu şekilde özetlemek mümkün. Endekste yaşanan yükseliş hareketinde Endeks ile aynı yönde hızlı hareket eden hisse senetleri alınmalıdır. Endekste yaşanan düşüş hareketinde ise endeks ile ters yönde hareket eden hisse senetleri alım için izlenmelidir.

* Yapmış olduğumuz bu çalışma sadece Teknik Analiz uygulamarı içermektedir. Hiç bir piyasa etkeni ve psikolojik unsuz içermiyor. Ayrıca bu çalışma yatırımcıların bilgilendirilmesi amacı ile hazırlanmıştır.(tradecnet)

Yazarın Diğer Yazıları