Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Elliott`a göre endeksin seyri

Elliott Dalgalarına göre endeksin 5 000 noktasına geri çekilme riski oldukça zayıf, en kötü ihtimal piyasa 7 109 destek noktasında çift dip yapacak

Bigpara Haber



Beş dalgalık yükseliş trendini 3 Kasım tarihinde 14 933 seviyesinde tamamlayan endekste, yeni bir düşüş trendi yaşanıyor. Bu düşüş trendinin ilk dalgası genellikle kısa süren ve zayıf bir hareketin yaşandığı bir dalgadır. Bu dalga sırasında pek az yatırımcı borsa ile ilgileniyordu ve dalga 12 667 seviyesinde tamamlandı. 12 667 seviyesinde başlayan ve 14 Kasım tarihinde 13 613 noktasına kadar devam eden yükseliş hareketi ile ikinci dalga oluşumu tamamlandı. İkinci dalga hareketinin tamamlanması, düşüş hareketinin en büyük dalgası olan üçüncü dalgayı başlattı.

Üçüncü dalga 14 Kasım tarihinde 13 613 seviyesinde başladığı sert geri çekilme hareketini, 4 Aralık tarihinde 7 109 desteğinde tamamladı. Üçüncü dalganın 7 109 destek noktası üzerinde tamamlanmasının ardından, piyasada beklentilerimiz doğrultusunda dördüncü dalga hareketi etkili oldu. Tepki alımları şeklinde gerçekleşen dördüncü dalga hareketi, tüm üç düşüş hareketinin yüzde 68’ini geri alarak hareketini 11 Ocak 2001 tarihinde 11 663 direnç noktasında tamamladı.

Bu seviyenin ardından ise endekste kısa vadeli kar satışları yaşanıyor. Trendi takip eden XTL göstergesi, mavi renk ile yükseliş trendini onaylarken son gün siyah renk ile yataya döndü. Bu noktada üzerinde durulması gereken en önemli nokta PTI göstergesinin 23 seviyesinde bulunmasıdır. Bu değer oldukça düşük bir seviyede bulunuyor ve İMKB’nin tepki alımları kapsamında yeniden düşüş hareketine yönelerek 5 000 ve daha alt seviyelerin gerçekleşme ihtimalini azaltıyor.

Elliott Trigger göstergesinin 0 seviyesinin altında olması ise kısa vadeli satış hareketinin devam etme ihtimaline dikkat çeken diğer bir etken. Bu göstergeye göre dördüncü dalgada Elliott Trigger0 seviyesinin altına düşerse dördüncü dalga tamamlanmış olabir ve yeniden alım yapmak için göstergenin 0 çizgisinin üstüne dönmesi beklenmeli.

Ayrıca dalga kanallarından mavi, yeşil ve kırmızı bandı da yukarı kıran endeksin aşağı yönde marjının çok yüksek olmadığı görülüyor. Endeksin kar satışları kapsamında 9 000 ve 7 109 seviyelerinde alt destek noktaları bulunuyor. İMKB’nin Elliott Dalga Teorisi kapsamında aşağı yönde hedef noktası olan 5 bin seviyesinin gerçekleşme ihtimali gittikçe azalıyor. Elliott OSC bu noktada sıfır çizgisine doğru hareketleniyor. Piyasanın kısa vadeli yatay hareketlenme kapsamında şu şamada 11 000 direnç noktası oldukça güçlü olduğu için alım pozisyonu önerilmiyor. Ancak bu noktada şunu vurgulamak gerekir ki Elliott Dalga Teorisi çok kısa vadeli hareketler için kullanılmaz .

Elliott Dalgalarına göre piyasanın 5 000 destek noktasına geri çekilme riski oldukça zayıf, en kötü ihtimal ile piyasa 7 109 destek noktasında çift dip hareketi tamamlayacaktır. Bu nedenle orta vadeli olarak şu aşamada alım önerilmiyor. Regresyon Bandının alt kanadının aşağı kırılması, kısa vadeli satış hareketinin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Bu nedenle piyasada 9 000 ve 7 109 destek noktalarına yaşanacak geri çekilme hareketi orta ve uzun vadeli alım fırsatı olarak yorumlanmalıdır. Endeksin bu destek noktalarını test etmesinin ardından ise orta vadeli yeni bir yükseliş trendi başlayacaktır.

Kısa Vadeli Endeks Projeksiyonu

10 624 seviyesinde bulunan yatay destek noktası üzerinde günü tamamlayan piyasanın kısa vadeli yukarı bir potansiyeli bulunuyor. İşlem hacminin son bir haftanın en yüksek düzeyinde gerçekleştiği gün içerisinde, kısa vadeli göstergeler ise alım sinyalleri veriyor. 10 624 seviyesinde yatay bir destek noktası bulunduran piyasada bu seviye üzerinde kısa vadeli olarak 10 850- 10 900 direnç noktalarına doğru yukarı atak fırsatları alım yönünde degerledirilebilir. Ancak kısa vadeli taşıma amaçlı pozisyonlar için 11 000 seviyesinde bulunan ve satış hareketinin trend direncini oluşturan seviyenin işlem hacminin desteği ile yukarı kırılmalı. Bu direnç noktasının yukarı kırılması endeksin satış hareketini tamamlayarak, yeni bir çıkış hareketi gerçekleşmesine neden olcaktır.(Saat:17.30)(tradecnet.com)

Yazarın Diğer Yazıları