Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Dikkat! Olumsuz bir görüntü oluştu

Bigpara Haber

44 bin 750 seviyesinin altına 2 gün önce sarkan endeks 42 bin 700 – 800 seviyesindeki destek noktasında tutunma çabasında. Borsa bugün bu destek seviyesinde tutunmayı başardı. Ancak asıl önemli nokta 42 bin 500 seviyesinde. Bu seviye oldukça kritik. Eğer endeks bir an önce 44 bin 750 – 45 bin 500 seviyesinin üzerine çıkmaz ise 42 bin 500 destek noktasının kırılma olasılığı hayli yüksek. Böyle bir durumda 42 bin seviyesi ara destek noktası olmaz üzere endeksin 40 bin 900’e kadar gerileme riskinin olduğu unutulmamalı.

Şu an için çok kötümser olmaya gerek yok. Ancak bir konuda da uyarmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Teknik görünüm şu an için ciddi şekilde olumsuz görüntü sergiliyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi bir an önce 44 bin 750 – 45 bin 500 seviyesi üzerine çıkılıp bu nokta kuvvetli destek seviyesi haline getirilmeli. Eğer bu gerçekleşmezse iyimser tahmini 40 bin 900 seviyesine kadar endeksin gerileme riskinin olduğu şeklinde verdik. Ancak asıl risk yukarıda belirttiğimiz senaryo gerçekleşmezse (44 bin 750 – 45 bin 500’ün üzeri görülmezse) endeksin 38 bin 800 seviyesine kadar kademeli de olsa gerileme riski. Bu seviyenin altında 37 bin 450 – 36 bin seviyeleri var. Bu rakamlar ciddi seviyeler. Zira kötümser senaryonun en altının (36 bin) görülmesi durumunda bugünkü kapanışla bu endeksin yaklaşık yüzde 16 oranında gerilemesi manasına geliyor. Başta da belirttiğim gibi bu sadece bir uyarı. Eğer endeks 45 bin 500’ün üzerine tekrar çıkarsa kötümser senaryonun gerçekleşme olasılığı oldukça düşecek. Yine de bu uyarıyı dikkate almakta fayda var…

Not: Bazı şirketlerin nisan ayına ilişkin kriz senaryoları oluşturduğu ve bütçelerini bu senaryolara göre revize ettiği söylemleri piyasada dolaşıyor. Bu olumsuz bir haber. Bunun yanında bigpara.hurriyet.com.tr’da yer alan bir habere göre Citi Group`un eşikaltı konut kredilerine endeksli yatırımları nedeniyle yaşadığı aktif varlık değer kayıplarına bağlı olarak işten çıkaracağı personel sayısının önümüzdeki 1.5 yıllık dönemde 30 bin kişiye ulaşabileceği ifade edildi. Bir söylenti de şirketlerin bono ödemelerinde sorun olduğu söylentisi. Buna göre şimdiki korku, Mortgage krizi bono piyasasına mı sıçradı korkusu. Bu gelişmeler önümüzdeki döneme ilişkin oldukça temkinli olunma gerektiği savını güçlendiriyor.

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları