Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Borsada zayıflama sinyali mi?

Dikkat edilirse endeks kısa vadede 43 bin 100’lü seviyelerden başlattığı çok sert olmayan yükselişinin zirvesini 46 bin 730 seviyesinde yaptı

Bigpara Haber

Dünü analizimizde endekste 46 bin 500 seviyesinin önemli olduğunu ve bu rakamın üzerine çıkılıp destek seviyesi haline getirilmediği sürece yükselişlerin sınırlı kalacağını belirtmiştik. Şu an için bu görüşümüzü büyük oranda koruyoruz.

Dikkat edilirse endeks kısa vadede 43 bin 100’lü seviyelerden başlattığı çok sert olmayan yükselişinin zirvesini 46 bin 730 seviyesinde yaptı. Ve yine dikkat ederseniz bu yükselişinde 46 bin 500 seviyesi üzerinde bir kapanış gerçekleştiremedi. Bu görünüm endekste 46 bin 500 – 47 bin aralığının güçlü bir direnç noktası olduğunu gösteriyor. 

Peki, şimdi ne olacak?

Teknik açıdan birkaç deneme sonrasında direnç noktasını kırılamaz, direnç seviyenin üzerinde hacimli kapanışlar yapılamazsa bu seyir endeksin ya da hissenin güç kaybedebileceği şeklinde yorumlanır. Bu görünüm şu an için endeks açısından geçerli. Borsa yine 46 bin 500 seviyesini kırmayı deneyecektir. Ancak şu an için gerek işlem hacmi gerekse yurtiçi ve yurtdışı siyasi ve ekonomik gelişmeler bu seviyenin kırılıp destek noktası olmasının en azından çok kısa vadede zor olduğunu gösteriyor. Yani bir nevi endekste yorulma ve güç kaybı belirtileri var gibi.

45 bin 500’e kadar geri çekilmeler normal

Peki bu savın gerçekleşmesi durumunda borsada nasıl bir seyir izlenebilir. Grafikte görebileceğiniz gibi endeks şu an için kırmızı trend çizgisiyle gösterilen çok sert olmayan bir yükseliş trendinde. Bu trendin destek noktası ise bugünkü kapanış itibariyle 45 bin 500 – 45 bin 300 aralığında bulunuyor. Olası geri çekilmelerde bu seviyeye dikkat!!! Bu noktaya kadar olan geri çekilmeler normal karşılanabilir.

Ancak bu noktanın altında yapılacak kapanışlar, endeksin şu an içinde bulunduğu yükseliş trendinden çıkmasına neden olacaktır. Bu da 44 bin 900 seviyesi ara destek noktası olmak üzere 44 bin 500’lere kadar ilk aşamada bir geri çekilmeyi beraberinde getirecektir. Bu kötümser ama olasılığı biraz daha yüksek bir senaryo.

İyimser düşünürsek… 46 bin 500 seviyesinin üzerine çıkılması ve bu noktanın destek seviyesi haline getirilmesi durumunda ise endeksin yeniden 46 bin 500 – 48 bin 500 bandına oturması beklenebilir. Demek ki bu durumda kademeli olarak da 48 binlere doğru endeksin ivmelenme olasılığı oldukça fazla olacaktır.

Ama doların diğer paralar karşısında değer kazanması, 2-10 yıllık ABD bonolarına gelen alım, Japon Yen’in değer kazanması ve Greenspan’in Çin hisse senetleriyle ilgili olarak dramatik bir geri çekilme hareketi beklediğini açıklaması borsaları bir miktar tedirgin etti. Bu unutulmamalı ve şu sıralar temkini biraz daha artırmalı…

PEKİ SİZCE ENDEKSTE ZAYIFLAMA SİNYALİ VAR MI? SİZ BORSADA NASIL BİR STRATEJİ ÇİZİYORSUNUZ? Görüşleriniz için tıklayın…

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları