Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Borsada yön aşağı mı?

Bigpara Haber

SİZCE ARTIK ENDEKSİN YÖNÜ AŞAĞI MI? YORUMLARINIZI BEKLİYORUM!!! Tıklayın...

Bir önceki analizimizde ne demiştik: ‘’56 bin 300 seviyesi altında bugükü gibi kapanışlar olursa o zaman yükseliş kanalının dışında aşağı yönlü yeni bir hareket başlayabilir. Bu da ilk aşamada 55 bin – 55 bin 400 seviyelerine kadar bir geri çekilmeyi beraberinde getirecektir’’

Borsa bugünkü seyirle yukarıdaki savımızı bir nevi teyid etmşi oldu. Nitekim endeks gün içinde en düşük 55 bin 130 puanı görürken, kapanış 55 bin 486 puandan gerçekleşti. İkinci günün de 56 bin 300 – 56 bin 500 bandınn altında tamamlanması endeksin teknik görünümünde de değişikliği beraberinde getirdi. Artık daha önce destek seviyesi olarak çalışan 56 bin 300 – 56 bin 500 seviyeleri endeks açısından şu an için önemli direnç seviyesi konumunda. Şu an için bu seviyeler normal direnç noktalarından da önemli. Zira dikkat ederseniz borsa artık 43 bin 300 seviyesinden başlattığı yükseliş kanalından çıktı. Aşağı yönlü trend kırılmasına yönelik birkaç günkü uyarımız yavaş yavaş hayata geçiyor gibi. Yani 56 bin 300 – 56 bin 500 seviyeleri tekrar yukarı yönül kırılıp kuvvetli destek noktası haline getirilmedikçe yukarı yönlü oluşabilecek hareketlerde dikkat. Zira olası bu hareketlerin kar satışı fırsatı olarak değerlendirilmesi oldukça muhtemel. Kırılırsa yeniden yükseliş kanalı içerisine girecek olan endekse yukarı yönlü bir hareket başlayabilir. O zaman tekrar 58 bin 500’lerden bahsedebiliriz.

Peki satışların devamı halinde... Bu nokda destek noktalarından bahsetmek gerekiyor. 55 bin seviyesi oldukça önemli bir destek. Bu seviyenin altında ise 53 bin 800 seviyesi ilk önemli destek noktası Buranın aşağı yönlü kırılması 53 bin 100 seviyesi ara destek noktası olmak üzere 52 bin 500 - 200’lere kadar kırılma riskini bereberinde getirebilir. Şimdi bu noktada biraz dikkat. Borsacılar ve teknik analizden biraz anlayanlar bilirler. Grafikte hisse ya da endeksin gün içerisinde gördüğü en düşük değerle, bir önceki gün gördüğü en yüksek değer arasında yukarı yönlü bir fark varsa grafikte bir  boşluk oluşur. Örneğin hissenin bir önceki en yüksek değeri 4.00 olsun. Bir sonraki gün ise hissenin gördüğü en düşük seviye 4.24 olsun... Aradaki bu fark grafikte bir boşluk oluşturur ki buna “gap” denir. Ve teknik analize göre hissenin ya da endeksin yeni bir harekete başlaması için bu boşluğu (gap) doldurması gerekir.

Peki bunu neden anlattık? Şimdi endeksin grafiğini inceleyelim. 18.09.2007 terihinde endeksin gördüğü en yüksek seviye 50 bin 770 noktası. Bir sonraki günde ise 52 bin 162 noktası endeksin gördüğü en düşük seviye olmuş. Yani endekste 50 bin 770 ile 52 bin 162 puan seviyeleri arasında yukarıda bahsettiğimiz boşluk (gap) oluşmuş... Bir önceki paragrafta özellikle dikkat çektiğimiz 52 bin 200 desteği bu açıdan oldukça önemli. Olası satışların devamı halinde bu noktanın altına yapılacak her sarkmalarda boşluğun dolması için 50 bin 770 puana kadar bir geri çekilme yaşanma olasılığı hayli fazla. Bu sebeple dikkat!!!

SİZCE ARTIK ENDEKSİN YÖNÜ AŞAĞI MI? YORUMLARINIZI BEKLİYORUM!!! Tıklayın...

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları