Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Borsada geri dönüş sinyali mi?

Bigpara Haber

Yurtdışından gelen veriler olumlu olmasına rağmen özellikle K.Irak’a operasyon yapılacağı senaryolarının yeniden gündeme gelmesi piyasalarda tedirginliği beraberinde getirdi. Bu tedirginliğin sonucu olarak ise borsa düştü, dolar ise 1,3700 YTL seviyesinin üzerine çıktı. Sonuç olarak borsada yaşanan bugünkü gerileme siyasi olayların etkisiyle oldu.
Peki teknik bağlamda?

Hatırlarsanız önceki analizlerimizde grafikte görülen orta vadeli trend çizgisine dikkat çekmiş ve bu çizginin önemli olduğundan bahsetmiştik. Dikkat edilirse endeks bundan önceki dönemde (2006 Ağustos ayından beri) 3 defa bu trend çizgisini test etmiş ve bu 3 denemede de o dönemki direnç noktasını aşamamış ve geri gelmiş. Şu anda ise bu seviye 45 bin 800 – 46 bin noktası. Endeksin son dönemdeki hareketini incelersek endeksin bu seviyeleri aşamadığını göreceğiz.

Şimdi soru şu… Acaba borsa daha önceki hareketlerine benzer bir seyir yaşar mı?

Bunun için dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var. Bunlardan ilki 45 bin seviyesi. Borsada yaşanan bugünkü satışların devam etmesi bu desteğin aşağı yönlü kırılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda 45 bin 800 seviyesi ara destek noktası olmak üzere 44 bin 500 ana desteğine kadar endeks geri çekilecektir. Gün içinde bu noktaya kadar olabilecek gerilemeler endeksin sarkması şeklinde yorumlanabilir. Ancak, borsanın 45 bin seviyesi altında kapanış yapma durumunda yeni bir kanal açılır ki bu da aşağı yönlü yeni bir trend olacaktır. Böyle bir durumda ise 44 bin 500 seviyesindeki ana destek noktasının da aşağı yönlü kırılmasına neden olacaktır. Bu, kötümser senaryo.

Dikkat edilmesi gereken ikinci nokta ise satışların karşılanması savı üzerine kurulu 45 bin 500 seviyesi. Endeksin olası satışlarda tepki yükselişiyle 45 bin 500 seviyesi üzerine çıkması ve bu noktayı destek noktası haline getirmesi yeniden 46 bin direncinin kırılması olasılığını gündeme getirebilir. Ancak 45 bin 500 – 45 bin 600 seviyelerinin çok ciddi şekilde destek noktası olması şart. Zira olası yükselişlerde 45 bin 500 seviyesinin kuvvetli destek noktası haline getirilmemesi oldukça tehlikeli. Şu an için geri dönüş sinyali tam yok. Ancak 45 bin 500 seviyesi kuvvetli destek haline getirilmeden 46 bin direnci denenir ve geçilemezse borsa ciddi anlamda güç kaybedebilir. Bu durumda da geri dönüş sinyali mi sorumuzun cevabı ‘evet’ olacaktır.


Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları