Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Borsada 45 bin 14 seviyesinin görülme riski var

Bigpara Haber

Dünkü analizimizi kısaca hatırlarsak: “Endekste ana destek noktası 48 bin 797 seviyesinde. Ancak bu desteğin çalışmama riski yüksek. Bu noktanın ana destek noktası olduğu ve bu noktanın altına endeksin gerileme riskinden fazla olduğunu savından yola çıkarak endekste şu an için 45 bin 14 puana kadar bir gerileme riskinden bahsetmiş oluruz. Bu da bugünkü kapanış itibariyle borsada yüzde 9’un üzerinde bir risk olduğunu gösteriyor.”

Analizimize geçmeden önce bugüne ilişkin bir not ekleme istiyorum. Şüphesiz günün en önemli gelişmesi Köşk’te yapılan Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un katıldığı üçlü zirve. Zirve sonunda Cumhurbaşkanlığı’ndan bir açıklama yapıldı. Özetlersek;  meselelerin anayasal düzen ve kanunlarımız çerçevesinde çözüme kavuşturulacağından emin olunması gerektiği belirtildi. Ardından da Başbakan Erdoğan, görüşmenin gayet iyi geçtiğini açıkladı. Ama bir noktaya dikkat. Birlik beraberlik mesajı verilmesine karşın birlikteliği gösteren tek bir kare yok. Ve daha da önemlisi Başbuğ tarafından şu ana kadar hiçbir açıklama yapılmadı. Burası önemli…

Bu ufak detayın ardından gelelim teknik analize… Hatırlarsanız bir önceki işlem gününün sonlarına doğru borsaya yaklaşık 1000 puanlık bir tepki alımı gelmişti. Teorik olarak seansın sonlarına doğru hem de 1000 puanlık bir tepki alımında sonraki işlem gününde bu alımların devam etmesi beklenir. Borsa aslında açılış seansında bu teoriyi hemen hemen doğruladı. Ancak grafiğe dikkat edersek; endeks son 4 işlem günündeki hareketiyle 54 bin 110 seviyesinden bir aşağı yönlü bir trend oluşturdu. Ve bugün ilk seanstaki yükselişine karşın bu trend çizgisinin üzerine çıkamadı. Teknik olarak bu trend çizgisini üzerine çıkılamamasının yanında piyasanın tatmin olmadığı bir açıklama gelmesi, Citi’nin Türkiye için belirlenen yatırım tavsiyesini overweight seviyesinden notral`e düşürmesi ve ABD’deki işsizlik dataları borsanın son derece önemli bir nokta olarak belirttiğimiz 48 bin 797 puanın altına sarkmasına neden oldu. Bu seviyeyi endeks açısından ana destek noktası olarak göstermiştik. Ancak bu seviyenin altına sarkılması 48 bin 797 seviyesinin artık destek noktası olma özelliğinden çıkmasına neden oldu. Teknik açıdan bu hareket oldukça önemli. Zira endeksin bu seviyenin altına sarkması 45 bin 14 puan seviyesine kadar endeksin gerileme riskini ortaya çıkarıyor.

Sonuç olarak; borsada yön hala aşağı. Siyasi ve ekonomik haberlerin yanında teknik olarak da indikatörler bu tahmini destekliyor. Şu an için endeksin ilk aşamada 47 bin 900 ve  47 bin 280 seviyelerine kadar gerileme riski yüksek. Bu noktaların çok kuvvetli olduğunu söylemek zor. Bunun yanında şu an içinde bulunduğumuz düşüş trendinin ana hedefi 45 bin 14 puan seviyesi. Endeksin özellikle siyasi kanattan çok olumlu bir açıklama gelmemesi durumunda bu seviyeye kadar gerileme riski oldukça yüksek. Yukarı hareketlerde de artık trend dirençlerine dikkat edeceğiz. Bugünkü kapanış itibariyle endekste trend direnci 50 bin 193 seviyesinde bulunuyor. Olası yukarı hareketlerde bu noktaya yaklaşılması durumunda temkinli olunmalı.

Bol kazançlar…

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları