Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Borsa zirvede… Devamı var mı?

Bigpara Haber

Borsa günü tarihi rekorla tamamladı. Endeks günü 48 bin 32 puandan tamamlarken, bu kapanışıyla “kapanış” bazında tarihi zirvesini yaptı. Ancak YTL bazında endeksin zirve noktası 48 bin 192 puan seviyesi. Endeks 48 bin 192 seviyesini 28 Şubat’ta görmüştü. Tarih ilginç değil mi??? Tamamen bir rastlantı tabi… Ancak endeksin tarihi zirvesine ulaşamadık; hemen yanıbaşındayız…

Şimdi soru şu…. Endeks YTL baçındaki tarihi zirvesini kıracak mı?

İlk önce teknik bazda tarihi zirve ne anlama geliyor? Daha doğrusu hisseler ya da endeks tarihi zirvelerine geldiği zaman ne tür hareketlerde bulunurlar?

Cevabı şu: Teknik açıdan bir hisse ya da endeks, zirve noktasını test ettiği zaman oldukça zorlanır. Bu psikolojik direnç noktası olarak adlandırılır. Burada dikkat edilmesi gereken konu işlem hacmi olacak. Eğer endeks ya da hisse “işlem hacminin desteğiyle” bu seviyeyi kırabilirse yükselişin tarihi zirve üzerinden yüzde 10 – 15 oranında devam etmesi beklenebilir. Ufak bir matematik hesabıyla endeksin 48 bin 198 seviyesini kırması durumunda –tekrar söyleyelim hacimli kırması durumunda- borsanın teknik analizin bu yöntemiyle 50 binli seviyelerin üzerine çıkması ve 53 bin  - 55 bin aralığına hareket etmesi beklenebilir.

Teknik analiz böyle diyor. Bundan sonra iş siyasi ve ekonomik gelişmelere kalıyor… Gündem malum: Cumhurbaşkanlığı seçimi. Şu an için gerek yurtiçinde gerekse yurtdışındaki ‘ekonomik” veriler çok fazla dikkate alınmıyor.

Yaşanan son hareketler piyasanın, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül`ün cumhurbaşkanı adayı olmasını olumlu bulduğunu gösteriyor. Borsada bilirsiniz “Beklentiler satın alınır, gerçekler satılır”…

Şu an için beklenti Başbakan Erdoğan’ın aday olamayacağı yönündeydi. Bu gerçekleşti. Az önce yazdığımız kurala göre beklentinin gerçekleşmesi borsada satış anlamına gelmesi gerekiyordu. Ancak endeks şu an için tarihi zirve noktasının sadece 160 puan altında… Yani? Yani görünen beklenti hala devam ediyor gibi…

Bunlar şu an için siyasi  gelişmelerin borsaya olası etkileri. Teknik analize tekrar dönecek olursak… Daha önceki analizlerimizde sürekli olarak endeksin içinde bulunduğu yükseliş kanalının üst çizgisine dikkat çekmiştik. Ve bu çizgisi aşması durumunda yükselişin 48 binlere kadar ilk aşamada sürmesini beklediğimizi belirtmiştik. Borsa 46 bin 500 seviyesinin üzerine çıkarak bu çizgiyi kırdı. Ve şu anda 46 bin 500 seviyesinin yaklaşık yüzde 3,30 üzerinde.  Grafikte dikkat ederseniz endeks şu an için “kısa vadeli” yükseliş kanalı içerisinde. Ve bu kanalın üst çizgisi 48 bin 200’den geçiyor.

Bunlar hem teknik hem de temel bağlamda endeksin zirve noktasını kırmada etkili olabilecek gelişmeler. Bu gelişmeleri irdeleyecek olursak; endeksin 48 bin 192 zirvesini kırma olasılığının oldukça yüksek olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz.

Peki risk yok mu? Elbette var… İlk aklıma gelen Başbakan Erdoğan’ın bir söylemi. Zira Başbakan Erdoğan, borsanın, bazı sıkıntıların ardından yeniden artış eğilimine girdiğini belirterek, “Tekrar toparlanmaya başlandı. İnanıyorum ki 48 binleri göreceğiz’’demişti. Başbakan’ın bu söylemi Ocak ayının sonlarına doğru olmuştu. Bu söylem borsada bir beklenti yarattı mı bilinmez. Ancak yarattıysa borsa beklentiyi satın aldı. Peki gerçekler satılır mı?

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları