Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Borsa nasıl tepki verecek?

Bigpara Haber

“PKK`ya karşı Kuzey Irak`a askeri operasyon yapılması gerekir. Bunun için siyasi kararın çıkması lazım”

“Hem vatandaş hem de TSK`nın bir personeli olarak, Cumhuriyet`in temel değerlerine sözde değil özde bağlı olacak bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz”

Bu açıklamalar Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a ait.

Piyasalar bugün Büyükanıt’ın yapacağı bu açıklamalara odaklandı. Açıklamaların önemli bir bölümünde borsa çok fazla tepki vermedi. Ta ki Büyükanıt’ın ‘Kuzey Irak`a askeri operasyon yapılması gerekir’ söylemine kadar. Bu açıklamadan sonra endeks 45 bin 300’lü seviyelerin altına kadar geri çekildi. Ancak dikkat çeken bir nokta, seansın sonlarına doğru yaşanan yükseliş… Seansı son 5 dakikalık bölümünde gelen alımlar endeksin günü 45 bin 500 seviyesinin üzerinde tamamlamasını sağladı.

Yorumlardan Büyükanıt’ın söyledi askeri operasyonun hemen olmayacağı çıkıyor. Ancak şu an iç siyasette tansiyonun arttığı bir gerçek. Buna yurtdışında bozulan hava da eklendi.

Bunlar siyasi gelişmeler. Ama teknik analizimizde bize ışık tutacak gelişmeler. Peki borsaya teknik bağlamda bakacak olursak:

Endeks bugünkü gerilemeye karşın günü 45 bin 500 seviyesinin üzerinde tamamladı. Teknik açıdan günün bu seviye üzerinde tamamlanması olumlu. Ancak gün içinde bu noktanın altına sarkılması kafaları karıştırıyor. Şimdi borsa bu seviyenin üzerinde kalmaya çalışacak. Bunda başarılı olur ve bu seviyeyi kuvvetli destek noktası olarak çalıştırabilirse yeniden 46 bin 300 seviyesindeki kuvvetli direnç noktasını kırmayı deneyebilir. Ancak bir önceki analizimizde bahsettiğimiz gibi 45 bin 500 seviyesi kuvvetli destek noktası olmadığı sürece yukarı hareketlerin direnç seviyelerinde satışlarla karşılaşması yüksek bir olasılık. 45 bin 500’ün kuvvetli destek seviyesi olması için ise endeksin en az 2 – 3 gün bu seviye üzerinde hacimli kapanış yapması şart.

Peki 45 bin 500 seviyesi altına sarkmalarda ne olabilir? Bu seviyenin altında 45 bin 250 ara destek noktası olmak üzere 45 bin ana destek seviyesi var. Bu noktalar olası geri çekilmelerde oldukça önemli. Zira grafikte kırmızı tren çizgisiyle gösterdiğimiz kısa vadeli yükseliş trendinin destek noktası bu seviyeler. Endeksin 45 bin 250 – 45 bin seviyelerinin altında yapacağı kapanışlar aşağı yönlü yeni bir kanal açılmasına neden olabilir ki bu da ilk aşamada 44 bin 800 seviyesi ara destek noktası olmak üzere 44 bin 500 ana desteğine doğru geri çekilme riskini artırabilir.

Bunlar şu an için endeks üzerindeki iki senaryo… Peki hangi senaryo gerçekleşebilir? Başta da belirttiğimiz gibi yurtdışında bozulan hava ve iç siyasette artan tansiyon piyasaların keyfini şu an için kaçırmış durumda. Bu sebeple olumsuz senaryonun gerçekleşme olasılığı biraz daha fazla gibi.

Bunu yanında endeksin 2006 ağustos ayından bu yana 3 defa test ettiği kanal çizgisinin üst bandının son 5 işlem gününde 2 defa test edilip aşılamadığı dikkat çekiyor…


Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları