Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Borsa nasıl bir seyir izleyecek?

Bigpara Haber

Borsa bileşik endeksi yurtdışı borsalarından gelen karışık sinyallere karşın hala 44 bin 500 seviyesi üzerinde tutunmayı sürdürüyor. Bu olumlu bir gösterge. Ancak dikkat edilirse yukarı hareketler satış fırsatı olarak değerlendiriliyor. Bu da kafa karıştıran bir gösterge.

Peki teknik analiz ne diyor? Teknik açıdan baktığımızda şu an için endeksin 44 bin 500 – 45 bin bandına sıkıştığı görülüyor. Yukarı hareketlerde 45 bin  - 45 bin 200 bandında satış gelmesi bu seviyenin kuvvetli direnç noktası haline gelmeye başladığının bir göstergesi. O halde demek ki endekste olası yükselişlerde 45 bin  - 45 bin 200 bandına özellikle dikkat edeceğiz. Zira en azından endeksin ana direnç noktası olan 46 bin  - 46 bin 500 seviyesine ulaşması için teknik göstergelerin desteğiyle 45 bin  - 45 bin 200 direncinin kırılması ve bu noktanın destek seviyesi olarak çalışması şart. Bu gerçekleşirse 46 bin - 46 bin 500 ana direnç bölgesine kısa vadede endeksin ulaşması beklenebilir. Ancak şu anki yükselişlerin hala tepki yükselişi olduğu unutulmamalı. Endekste yeniden bir yükseliş trendinden en azından bahsedebilmemiz için endeksin tekrar 456 bin 500 – 48 bin 500 bandında taban oluşturması gerekiyor. Bu olumlu senaryo.

44 bin 500 önemli destek

Başta da belirttiğimiz gibi endeksin 45 bin  - 45 bin 200 bandında satışlarla karşılaşması biraz kafaları karıştırıyor. Birkaç deneme sonrasında da bu seviyenin kırılamaması endekste güç kaybına neden olabilir. Zaten az da olsa endekste 43 bin 100’lü seviyelerden gelen tepki alımlarında yorulma dikkat çekiyor. Dediğimiz gibi 45 bin direncinin birkaç deneme sonrasında kırılamaması güç kaybını beraberinde getirecektir. Böyle bir durumda 44 bin 500 desteğine dikkat. Bu seviyenin altına sarkılması ve bu noktanın altında kapanış yapılması 44 bin 100 seviyesi ara destek noktası olmak üzere 43 bin 600’noktasına kadar bir geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. Ancak nasıl yukarı hareketlerde 46 bin 500 seviyesi belirleyici bir noktaysa, aşağı hareketlerde de asıl önemli nokta. Zira bu noktanın altında kalınması ilk aşamada borsaya yüzde 3 – 4 oranında bir gerileme yaşatabilir.

Teknik açıdan olumlu olumsuz senaryolar altında böyle bir seyir beklenebilir. Burada takip edilmesi gereken teknik verileri güçlendirecek gelişmeler olacak. Bunlar şüphesiz yurtiçi siyasi gelişmeler, alternatif piyasalarla birlikte ve yurtdışı piyasaların seyri olacak…


Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları