Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Aşağı yönlü risk ağır basıyor

Aşağı yönlü risk ağır basıyor

Bigpara Haber

Bir önceki analizimizi kısaca hatırlarsak: “Bu hafta içerisinde 50 bin seviyesi önemli. Altındaki kapanış 49 bin 432 seviyesindeki desteğin kırılmasına neden olur. Bu da endeksin 48 bin 750 seviyesi ara destek noktası olmak üzere 48 bin 80 seviyesine gerileme riskini artırır. 50 binin üzerinde kalınması durumunda ise 53 bin 885 – 55 bin 625 hedef noktaları olacaktır.”

Dikkat ederseniz dünkü analizimizde endeksin 50 bin seviyesi üzerinde kalması durumunda ilk direnç noktasının 53 bin 885 seviyesi olduğunu belirtmiştim. Nitekim endeks bugün bu direnç noktasının hafif üzerine (54 bin) çıktı ancak bu noktada tutunamadı ve tekrar geriledi. Bunun yanında 50 bin seviyesini altına sarkılması durumunda ise 49 bin 432 seviyesindeki destek noktasının çalışmama riskinden bahsetmiştim. Nitekim borsadaki bu hareket bu savlarımızın doğruladı.

Borsanın bugünkü hareketini normal şartlar altında yorumlayalım. Buna göre teknik analiz der ki; bir önceki güne göre yüksek açılış yapan endeks ya da hissenin kapanışı yine bir önceki günün altındaysa, ilk işlem gününde aşağı yönlü hareketin oluşma riski yüksektir.  Bu, tamamen normal günler için yapılmış bir analiz. Ancak teknik olarak bunu şimdiki duruma da uyarlayabiliriz…

Sonuç olarak; 50 binin altına sarkılması güç kaybının beraberinde getirdiğinde endekste 49 bin 432 seviyesindeki destek noktasına odaklanmakta fayda var. Endeksin bugün psikolojik destek olarak gördüğümüz 50 bin puanın altına gelmesi bu destek noktasının bir önceki gün gibi çalışma olasılığı artık düşük. Çünkü endeksin bugünkü hareketi ciddi anlamda güç kaybı anlamına geliyor. Bu da daha aşağıdaki destek noktalarına kadar gerileme riskinin arttığına işaret. Bu sebeple 49 bin 432 destek noktasının çalışmayacağı varsayımı altın borsada 48 bin 750 seviyesi ara destek noktası olmak üzere, 48 bin 80 desteğine kadar endeksin ilk aşamada gerileme riski oldukça yüksek. Bu noktanın altında ise dünkü analizimizde belirttiğim gibi 48 bin 80 desteğine özellikle dikkat edilmeli. Burası son derece önemli bir nokta. Çünkü, bu desteğin altında 45 bin 815 – 44 bin 690 seviyelerine kadar çok önemli destek noktaları bunulmuyor. Bu da sadece endeks bazında yüzde 6’yı aşkın bir düşüş riski anlamına geliyor… Dikkat! Olası yukarı hareketlerde de 53 bin 885 – 55 bin 625 ilk direnç noktaları olacaktır.

Bol kazançlar…

Görüş ve önerileriniz için: www.twitter.com/MCobanAnaliz
Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları