Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

Aracı kurumları VOB kurtardı

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, VOB`un sermaye piyasası için yeni bir açılım olduğunu söyledi

Bigpara Haber
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, VOB`un sermaye piyasası için yeni bir açılım olduğunu söyledi.

Aracı kurumların bilançolarının detaylı bir şekilde incelendiğinde VOB`un katkısının daha iyi anlaşılacağını belirten Dönmez, Aracı kurumları VOB`un kurtardığı söylenebilir dedi.

VOB`da kaldıraç oranının 10 katın üzerinde olduğunu belirten Dönmez, Yatırımcılar bir hisse senedine yatırım yapmak yerine piyasanın gittiği yöne yatırım yapabiliyor. Ayrıca endekse yatırım yaparak bazı riskler de azaltılabiliniyor dedi. Dün düzenlenen basınla sohbet toplantısında konuşan Dönmez, VOB`da hesap sayısının 50 bin adet olduğunu ve döviz işlemlerinde açık pozisyon taşıyan yatırımcıların yüzde 99`unun yerli olduğunu söyledi.
 
BSMV sorunu çözülmeli

Döviz işlemlerindeki Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) probleminin bellerini büktüğünü belirten Dönmez, bu problemin çozülmesi halinde piyasada hacmin de artacağını söyledi. Yatırımcıların 100 TL`lik işlemden kazandığı 10 TL`nin 5 TL`sini BSMV olarak devlete ödediğini kaydeden Dönmez, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek piyasanın içinden gelen biri. BSMV sorununu çözebileceğimize inanıyorum diye konuştu.

Dönmez, VOB`un karşı karşıya kaldığı sıkıntıları şu şekilde sıraladı: Maliye Bakanlığı ile görüştük, VOB`da BSMV`nin bir an önce kalkması gerektiğini anlattık. Altını peşin alıp satarsanız stopaj yok ama vadeli alıp satarsanız var. VOB`u bu şekilde geliştiremezsiniz. Ayrıca emtia ürünlerinin vadeli piyasalarda derinlik kazanabilmesi için lisanslı depoculuk şart.

VOB`da toplam işlem hacminin yüzde 74`ünün bireysel yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini de ifade eden Dönmez, her gün ortalama 1 milyar dolar hacim oluştuğunu söyledi. Dönmez, Krizden etkilenmemize rağmen, 2007`de 118 milyar lira olan işlem hacmi, 2008`de 208 milyar lirayı çıktı. Sözleşme adedi iki kat artı. Dünya piyasalarındaki 50 vadeli işlem borsası arasında yüzde 119`luk artışla en hızlı büyüyen 2. vadeli borsa olduk dedi.

Yazarın Diğer Yazıları