Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

ABD`de kıyamet günü yaşandı

New York`ta, Pentagon`da ve Pitsburg`da yaşanan uçak saldırılarını kimin düzenlediği daha tespit edilemedi. ABD ordusu savaş alarmına geçti

Bigpara Haber
ABD, dün dünya tarihinin en büyük terörist saldırıları ile güne başladı.

Yerel saatle 8.48`de, New York`ta bulunan ve dünyanın en yüksek binaları arasında sayılan Dünya Ticaret Merkezi`ne 18 dakika arayla iki uçak çakıldı. Sabahın ilk saatlerinde 15 bin kişinin bulunduğu tahmin edilen ikiz kuleler kısa aralıklarla tamamen yıkıldı. New York belediye başkanı yaptığı açıklamada çok sayıda ölü bulunduğunu, yaralı sayısının ise 10 bini aştığını söyledi.

ABD`nin genelkurmay binası olan Pentagon`a da, kulelere düzenlenen saldırının hemen ardından bir saldırı düzenlendi. Bir kısmı yıkılan binadaki herkes tahliye edildi.

Bu saldırıların ardından Pitsburg`da da American Airlines`a ait bir uçak düştü. American Airlines, toplam 156 yolcusu bulunan iki uçağının kayıp olduğunu duyurdu. FBI ise yaptığı açıklamada, 4 uçağın kaçırıldığını belirtti.

Tüm dünyayı hayretler içinde bırakan, ABD`nin elini kolunu bağlayan terörist `kamikaze` saldırıları ise Japon Kızıl Ordu örgütü üstlendiği önü sürüldü.

Öte yandan, Japonya`da bugünkü gazetelerde Japon Kızıl Ordu örgütünün üstlendiği iddiaları yer almadı. Japon yetkililer, lider kadrosununun neredeyse tamamı cezaevinde olan söz konusu örgütün bu çapta bir saldırıyı gerçekleştirme gücü ve ihtimalinin bulunmadığını belirttiler.

Hayat felç oldu

Tarihinde ilk defa bu kadar büyük bir terörist saldırının yaşayan ABD`de hayat bir anda felç oldu. New York`ta kulelerin bulunduğu Manhattan`a girişler durduruldu. Başta Beyaz Saray ve Kongre Merkezi olmak üzere ülkedeki tüm kamu binaları boşaltıldı.

New York`taki Birleşmiş Milletler binası da tahliye edilen binalar arasındaydı. Chicago`da dünyanın en yüksek binası Sears Towers ve şehir merkezindeki binaların boşaltıldığı açıklandı. Borsalar ise süresiz tatil edildi. Televizyonlar ve cep telefonları devre dışı kaldı.

Ordu alarma geçti

ABD`de hava sahası tamamen kapatıldı. Başkan`ın uçağı Air Force One dışındaki tüm uçuşlar durduruldu. Avrupa`dan gelen uçaklar Kanada`ya yönlendirileceği açıklanırken, Kanada`da havaalanlarını uçuşlara kapattığını sadece ABD`nin yönlendireceği uçaklara izin vereceğini duyurdu.

ABD Başkan Yardımcısı ve en üst düzey askeri yetkililer Beyaz Saray`daki Acil Kararlar Odası`nda (Situation Room) yaptıkları görüşmenin ardından, ABD ordusu savaş alarmı verdi. Washington semalarında, uçan tüm yabancı uçakları vurmak üzere F-16`lar dolaşmaya başladı. Nükleer santraller de alarma geçirildi.

Bush: Sorumlular mutlaka cezalandırılacak

Bunun bir terörist saldırı olduğunu belirten ABD Başkanı George Bush ise, TV`deki canlı yayında yaptığı konuşmada saldırganlara gereken cevabın verileceğini belirterek, herkesi ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaya çağırdı.

Bush ABD`nin Amerikan halkını korumak için gerekli bütün önlemleri aldığını ve Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon`a yapılan saldırıların sorumlularını yakalayarak cezalandıracaklarını söyledi.

Louisiana`daki Barksdale Hava Kuvvetleri Üssü`nde gazetecilere bir açıklama yapan Bush, Amerikan halkını korumak için gerekli bütün güvenlik önlemlerini aldık, dedi.

Bush, Hata yapmayın, Birleşik Devletler bu korkakça eylemlerin sorumlularını yakalayıp cezalandıracaktır, dedi.

ABD ordusunun yüksek alarm durumuna geçirildiğini söyleyen Bush, ABD yönetiminin işlemesi için güvenlik önlemlerini aldığını ekledi.
Bush saldırıların ardından Florida gezisini keserek Washington`a dönüyor.

Yazarın Diğer Yazıları