Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

45 bin 800 kırılabilir mi?

Bigpara Haber

Bu sabah piyasalarda ve Ankara`da konuşulan `AKP`de cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma var` haberi piyasaları motive etti. Henüz tam olarak doğrulanmayan bu haberin ardından borsa sert bir yükselişle 45 bin 500 seviyesinin de üzerine çıktı. Gün ise 1.053 puanlık yükselişle 45 bin 714 puandan tamamlandı. Bu kapanışla hisse senetleri ortalama olarak yüzde 2,36 oranında değer kazandı.

Dünkü analizimizde 44 bin 500 seviyesinin oldukça kritik bir seviye olduğunu ve bu seviye üzerinde endeksin kalması durumunda 45 bin  - 45 bin 500 seviyelerine doğru bir hareket beklediğimizi ve 44 bin 500 seviyesinin de oldukça kritik olduğunu belirtmiştik. Bir önceki analizimizde de “Pozisyon mu alınıyor” diye sormuştuk…

Şimdi benzer söylemleri 45 bin 500 seviyesi için söyleyeceğiz. Şu an için endekste kritik seviye bu nokta. Borsanın bu seviye üzerinde kalması endeksin yükselişine devam etmesini sağlayacaktır. Ancak grafikte görülen uzun vadeli trend çizgisine dikkat!!!

Şöyle ki; endeks için orta vadede bu trend çizgisi bir direnç seviyesi konumunda. Dikkat edilirse 2006 ağustos ayından bu yana borsa bu direncini 3 defa test etmiş. Ve hepsinde de bu noktayı aşamamış ve geri gelmiş. Şu an için bu trend çizgisini direnç noktası 45 bin 800 – 45 bin 850 civarlarında bulunuyor. Endeksin bugün bu direnç noktasının hemen altında kapanış yapması  da dikkat çekici.
 
Bu seviye için iki senaryo var: Birincisi; endeks bu seviyeyi tekrar test edip daha önceki denemelerinde olduğu gibi kısa süreli de olsa kar satışlarıyla gerileyebilir. Böyle bir durumda tekrar 45 bin 500 seviyesi altına sarkacağından, 44 bin 500 – 45 bin bandına borsanın sarkması beklenebilir. Bu durumun gerçekleşmesi durumunda ise 44 bin 500 – 45 bin aralığından borsayla gelecek tepki alımlarının şiddeti yönü tayin edecektir.

İkinci senaryo ise endeksin 45 bin 800 seviyesindeki kritik noktayı kırması olacaktır. Olası yükselişlerde bugün olduğu gibi yüksek hacimle bu seviyenin kırılması endeksin ilk aşamada 46 bin 300 seviyesi ara direnç noktası olmak üzere 47 bin seviyesine doğru hareketlenmesini sağlayacaktır.

Sonuç olarak şu anki teknik veriler özellikle 45 bin 800 seviyesi için ‘dikkat’ dese de, bugünün yüksek hacimle kapanması ve piyasaya ciddi anlamda para girişinin gözlenmesi, şu an için doğrulanmasa da piyasanın AKP`de cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma olduğuna inanması, 45 bin 800 seviyesindeki direnç noktasının kırılma olasılığını artırıyor…


Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları