Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

45 bin 500 kritik… Kırılırsa hedef 48 bin, aksi durumda satışlar gelir

Bigpara Haber

Endeks son dönemde 3. kez 45 bin 500 seviyesini denedi. Yine kırılamaması bundan sonraki denemelerde biraz daha dikkatli olunmasını gerektiriyor. Zira teknik anlamda bir direnç noktasının birkaç deneme sonrasında kırılamaması analizi yapılan endeksin ya da hissenin teknik anlamda güç kaybedeceği şeklinde yorumlanır. Bu kısa bilgiden sonra tekrar endekse dönecek olursak; borsa bundan önce 5 Ağustos ve 10 Ağustos tarihlerinde önemli bir seviye olarak gösterdiğimiz 45 bin 500 direncini ya denedi ya da hemen altından geri döndü. Özellikle 5 Ağustos’taki denemede işlem hacminin de yüksek olması dikkat çekici. Ancak buna rağmen bu noktanın üzerinde kapanış yapılamaması da altı çizilmesi gereken bir nokta.  Bugün endeks 3. kez bu seviyeyi kırmayı denedi. 45 bin 486 seviyesine kadar yükselen endeks bu noktadan gelen satışlarla günü 45 bin seviyesinin de altında tamamladı.

Bu ayrıntılardan sonra endekste 45 bin 500 seviyesinin kritik bir nokta olduğunu söylemekte yarar var. Zira olası yükselişlerde bundan sonraki denemede de bu noktanın kırılamaması borsada aşağı yönlü bir hareketin başlamasına dene olabilir. Böyle bir durumda borsada 43 binlerin aşağısının da görülme riski hayli artacak. tersi durumda yani 45 bin 50 seviyesinin geçilmesi durumunda borsada o zaman 47 bin – 48 bin seviyelerinden bahsetmek mümkün olacak. Bugünkü harekette dikkat çeken bir detayı daha belirtmek istiyorum. O da bugünkü yükseliş sonrasında 43 bin 976 - 44 bin 316 bandında ufak bir boşluğun (gap) oluşması. Bugün ikinci seansta gelen kar satışlarının devamı halinde öncelikle bu gap dolacaktır. Bu bağlamda satışların devamı halinde ilk aşamada 43 bin 976 puana kadar bir geri çekilme beklenmeli.

Sonuç olarak; daha önceki analizlerimizde sık sık dile getirmiştik. Endeks 12 Mart 2009 tarihinde 22 bin 583 puandan bir yükseliş kanalı başlattı. Ve grafikten de görüleceği gibi hala bu kanalın içerisinde hareket ediyor. Teknik anlamda bu kanalın içerisinde kalındığı sürece yön yukarı. Kanalın boyunun oldukça geniş olması endeksin de kanal içerisinde oldukça geniş bir bantta hareket etmesine olanak veriyor. Tıpkı bugün olduğu gibi. Tekrar belirtelim; kanal destek ve direnç noktaları endeksin yönünü tayin edecek en önemli etmen. Ve her gün bahsettiğimiz bu direnç ve destek noktaları kapanışa göre değişiyor. Şu an için endeksin içinde bulunduğu kanalın bundan sonraki işlem gününde ki destek noktası 40 bin 274, direnç noktası da 46 bin 324 seviyesinde bulunuyor. Borsanın bu kanal seviyeler içerisindeki hareketleri normal karşılanmalı. Düşüş yönünde destek noktasının altına gelinmesi durumunda ise borsada artık yeni bir trend oluşacağı göz ardı edilmemeli.

Bol kazançlar…

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları