Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

44 bin 200 çok önemli. Neden mi?

Bigpara Haber

Borsada beklenen oldu. Endeksin 46 bin 500 seviyesini kendine kuvvetli destek noktası yapamaması endekste bir süredir olası gördüğümüz satışların gelmesine neden oldu. Ve endeksin tahminlerimizi ölçüsünde 45 bin 500 seviyesinin altına sarkması borsanın 44 bin 500 desteğine kadar gerilemesine neden oldu.

Günün özeti bu yönde. Asıl merak edilen bundan sonraki seyir… Öncelikle teknik açıdan bakacak olursak. Grafikte de gördüğünüz gibi endeks 38 bin 800’lü seviyelerden bir yükseliş trendine girmişti. Bir süredir 45 bin 500 desteğine dikkat çekiyorduk. Bunun nedeni de hatırlarsanız bu seviyenin endeks açısından trend desteği olarak çalışmasıydı. Dünkü analizimizde günün 46 bin seviyesi altında tamamlanması nedeniyle temkinli olunması gerektiğini ve “borsada bekleme zamanı” olduğunu belirtmiştik. Şu ana kadar bu savımız gerçekleşti.

Bugünkü kapanışın olumlu yanı günün 44 bin 500 desteği üzerinde tamamlanması. Bu taraftan bakacak olursak: Endeksin düşük hacimle gerilemesi ve 44 bin 500 seviyesine değer değmez çok kuvvetli olmasa da tepki alımlarının gelmesi borsada bundan sonraki seansta da bu tepki alımlarının sürmesini sağlayabilir. Yani beklentimiz endeksin 44 bin 500 seviyesi üzerinde kaldığı sürece tepki alımının geleceği yönünde. Ancak dikkat!!!! Tekrar belirtelim 46 bin 500 seviyesi kuvvetli destek noktası olmadıkça yükselişler sınırlı kalacak ve tepki alımı niteliğinden öteye gitmeyecektir.

Burası önemli!!!

Beklentimiz bu yönde olmasına karşın, son dönemde özellikle siyasi kanatta yaşanan yüksek tansiyon ve gün içinde gelebilecek sürpriz haberler dikkatli olunması gerektiğinin göstergesi. Olası satışlarda grafiği incelerken endeksin 27 Haziran 2006 tarihinde başlattığı uzun vadeli yükseliş kanalının alt bandı dikkatimi çekti. Siz de grafiği incelerseniz endeksi bu tarihten itibaren genelde bu kanalın alt bandının üzerinde hareket etmiş. Yakın dönemde bu kanalın altında biri küçük bir sarkma olmak üzere 3 defa sarkmış. Büyük sarkmalarda endeks yaklaşık yüzde 4 – 5 oranında değer kaybetmiş.

Peki şu anda bu kanalın destek noktası neresi?

Şu anda endekste bu kanalın destek noktası 44 bin 200 – 44 bin 500 aralığında. Yani burası endekste ana destek seviyesi. Daha önce borsanın bu kanal desteğinin altında yaptığı kapanışlar baz alırsak; endeksin 44 bin 200 – 44 bin 500 aralığının altında kapanış yapması durumunda borsanın yüzde 4 – 5 oranında değer kaybetme olasılığından söz edebiliriz. Yani 44 bin 200 – 44 bin 500 bandının aşağı yönlü kırılması endeksin 42 bin – 42 bin 200’lere kadar gerileme riskini oldukça artıracaktır.

Yukarıdaki analiz bundan önce endeksin hareketleri baz alınarak yapıldı. Yani şu an takip edilmesi gereken konu, olası satışlarda endeksin 44 bin 200 – 44 bin 500 desteğinde tutunup tutunmayacağı olacak.


Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları