Mehmet ÇOBAN Hangikredi.com Baş Analisti Tüm yazıları

40 bin 900 oldukça önemli! Olumsuz görüntü sürüyor…

Bigpara Haber

42 bin 500 seviyesindeki ana destek noktasının oldukça rahat bir şekilde aşağı yönlü kıran borsa tahminlerimizin doğrultusunda 40 bin 900 seviyesindeki ana destek noktasından hafif tepki alımıyla günü bir diğer destek noktası olan 41 bin 500 seviyesinin hemen üzerinde tamamladı. Bu, borsada bugün yaşanan seyrin kısa bir özeti.

Şimdi; iki noktaya dikkat etmekte fayda var. Bunlardan biri olası geri çekilmeler de 40 bin 900 seviyesinden beklenen tepki alımının şiddeti ya da bugünkü tepki alımlarının devam edip etmeyeceği. Bir diğeri ise 40 bin 900 seviyesinden tepki alımı gelip gelmeyeceği…

Birinci olasılık üzerinde durursak; hatırlarsanız endeks buir önceki dip noktasını (2008 yılı için) 40 bin 954 seviyesinden yapmıştı. Bu seviyeden gelen tepki endeksi 46 bin 797 seviyesine kadar taşımıxştı. Bu yükselişin kalıcı olmamasının teknik anlamda nedeni yükselişin işlem hpaciyle desteklenmemesi oldu. O halde olası yükselişte yükselişin hacimle desteklenip desteklenmediği takip edilmeli. Yükseliş hacimli gerçekleşir ve 42 bin 500 seviyesi kırılırsa endeks bir miktar rahatlayabilir. Ancak 43 bin 500 seviyesi yine hacimli bir şekilde geçilmedikçe endeksin üzerindeki baskı sürecektir. Buna kısmen olumlu senaryo diyebiliriz.

İkinci olasılık ise 40 bin 900 seviyesinden tepki alımı gelmemesi. Bu durumda ise endeksin kademeli de olsa 38 bin 800 seviyesine kadar gerileme riski bulunuyor.  Bu seviyenin altında 37 bin 450 – 36 bin seviyeleri var.

Yukarıda belirttiğimiz iki olasılık teknik bağlamda siyasi ve ekonomik gelişmelere göre endeksin test etmesi ya da görmesi muhtemel noktaları belirtiyor. Burada sorulması gereken hangi olasılığın ağır bastığı… Şöyle bir özet geçecek olursak: İç siyaset oldukça hareketli. Bir gerginlik söz konusu. Açıklanan ekonomik datalar beklentilerin çok uzağında kötü. Yine iç piyasada bazı şirketlerin Nisan ayına ilişkin kriz senaryolarına göre bütçelerini revize ettiğine yönelik söylentiler var. Dış piyasada ise direkt FED yetkililerinden ekonomiyle ilgili olumsuz açıklamalar geliyor. Avrupa Merkez Bankasıyla birlikte İngiltere Merkez Bankası bütün baskılara rağmen enflasyon korkusuyla faiz indirimine gitmediler. Bunun yanında bazı fonların iflas söylemleri ayyuka çıktı.

Görülüyor ki gerek iç piyasa için gerekse dış piyasa için hem ekonomik hem de siyası anlamda bir tane olsun olumlu  gelişmeden bahsetmek zor. Bu sebeple 40 bin 900 seviyesinin kırılma riskinin biraz daha da olsa ağır bastığından söz etmek mümkün.

Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr

Yazarın Diğer Yazıları