Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Zira riskler olağanüstü yüksek!

Bigpara Haber

Sabah itibariyle baktığımızda; Dün 1.7440-1.7711 bandında hareket eden $/TL paritesi €/$ paritesinde USD’nin değer kazanması nedeniyle bu sabah 1.7709-1.7945 bandında hareket etmiş ve 4 gün önceki fiyat seviyesine geri dönmüştür.

Ancak $/TL hala aşağı yönlü sinyaller üretmeye devam etmekte ve TL ,€/$ hareketlerinden sepet olarak etkilenmektedir. Yani USD değer kazanıyorsa Avro değer kaybetmekte ya da tam tersi.

€/$ grafiğine baktığımızda son 4 gün içerisinde 1.37 seviyelerinden 1.4250 seviyelerine çıkıp geri inmiştir. Aşırı spekülatif dalgalanmalar gösterdiğinden son hareketlerle sağlıklı sinyaller üretmeyi kesmiştir. Kısacası teknik açıdan trade edilmesi güvenli bir parite olmaktan çıkmıştır. Bazı göstergeler yukarı, bazıları ise aşağı sinyalleri ürettiğinden haberlere aşırı duyarlı olan bu pariteden zorunlu olmadıkça uzak durulmalıdır. Zira riskler olağanüstü yüksektir.

Gelelim yurt dışında bu spekülatif hareketlere neden olan gelişmelere; Çinin Avrupa bize kurtarıcı gözüyle bakmasın mesajının ardından, Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun, AB zirvesinde alınan kararların halkın oyuna sunulmasını istemesi ve Euro bölgesindeki ekonomik yavaşlamanın Avrupa Merkez Bankası’nı faiz oranlarında indirime gitmeye iteceğine dair söylentiler Avro’nun uluslararası para piyasalarında değer kaybetmesine neden oldu. İspanyol ve İtalyan tahvillerine satış gelirken,10 yıl vadeli ABD ve Alman hazine tahvillerine alım geldi.

AB istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre Euro Bölgesi’nde Ağustos ayında %10,1 düzeyindeki işsizlik oranı Eylül’de %10,2`ye yükseldi. AB üyeleri arasında İspanya işsizlik oranında %22,6 ile rekor kırdı.

Kısacası daha önce de belirttiğim gibi sürekli yeni çıkan haber ve gelişmelerle paritelerde ciddi dalgalanmalar oluyor ve daha da olacak. İstikrarlı pariteler bu sıra pek mümkün değil gibi görünüyor.

Günlük önerimiz; Dalgalanmanın (volatilite) son derece yüksek olduğu bu dönemlerde aşırı risk almamak ve kaldıraçlı piyasalarda eğer pozisyon almak gerekiyorsa çok az pozisyonlar almak gerekmektedir. Bu arada USD/CHF sert yukarı hareketle yukarı sinyaller üretmeğe başladı. 0.85’den 0.88’lere gelen bu parite tekrar 0.92’leri deneyebilir. Takip etmekte fayda var.


Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları