Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Zararı sınırlayıcı emir koymayı unutmayın

Özellikle kaldıraçlı piyasalarda işlem yaparken “stop loss”yani zararı sınırlayıcı emir koymayı unutmayın

Bigpara Haber

Dün 1.2263 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2235-1.2324 bandında hareket etti ve 1.2322 seviyelerinden, çılış değerinin üzerinden kapandı. 

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah 1.2283-1.2322 bandında sıkıştığını görüyoruz. Orta vade aşağı eğilim devam ederken kısa vadeli yukarı tepki o kadar güçlü değil. 1.2324 seviyesinde gelen satış tepki çıkışını durdurmuş görünüyor. Bu seviyeyi yukarı yönde zorlaması tepki çıkışının devamı açısından önemlidir. En azından 1.2418 seviyesine kadar bir tepki çıkışı olabileceğini düşünüyoruz.

Haziran ayında İspanya konut fiyatlarının geçen yıl haziran ayına göre %10.8 gerilemiş olması resesyonu açıkça gösteriyor. ABD’de de tüketici kredilerindeki ciddi artış ile son 5 ayın en yüksek artışının yakalanarak 17 milyar USD artışla 2 trilyon 573 milyar USD’na ulaşması ABD’de tüketimin nasıl finanse edildiğini gösteriyor. Eurogroup Maliye Bakanları toplantısında Bütçe açığını kapaması için İspanya’ya 1 yıl süre verilmesi tüketimin kamu açığı veya kredilerle teşvik edildiğini açıkça gösteriyor.

Özetle yurt dışında hala değişen olumlu bir şey yok

$/TL grafiğine baktığımızda; Dün 1.8163-1.8286 bandında hareket etmiş ve 1.8223 kapanmıştır. Orta vade yukarı sinyalleri devam etmektedir. Bu sabah da 1.8209-1.8261 bandında hareket etmesi yukarı yönde istekli olduğunu gösteriyor. 1.83 seviyelerinde önemli bir direnci var ve bu direnci kırması yukarı trendin gücünü gösterecek.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.2327 seviyesinden güne başladığını, 2.2271-2.2496 bandında hareket ederek 2.2458 seviyesinden kapandığını görüyoruz. Beklediğimiz tepki hareketi burada gerçekleşmiş. Bu sabah baktığımızda 2.24-2.2458 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekle beraber tepki çıkışı eğilimi devam ediyor. Bu eğilimin 2.2593 seviyesine kadar sürme ihtimali var.
Yurtiçinde sanayi üretim verisi güne damgasını vurmuş durumda. Aylık bazda geçen sene aynı ayların hep üzerinde seyreden sanayi üretimi %5.9 ile beklentilerin ötesinde bir artış kaydetti. Tüm Dünya’da durgunluk konuşulurken böyle bir veri dikkatleri Türkiye’nin üzerine çekmiş durumda. Yurt dışından para girişi olabilmesi için iyi bir neden olması gerekiyor. Borsa şu an teknik anlamda aşırı primli göründüğü için tek yer faizli enstrümanlar oluyor. Eksi enflasyon reel getirinin yüksek olacağını gösterdiğinden yabancı tahvil alımına gelebilir. Bu durum TL’nin sepet bazında prim yapması demektir. Hele Roubini gibi önemli ekonomistlerin zehir zemberek Avrupa açıklamalarından sonra Türkiye gibi piyasalar daha önemli olmuştur.

Önerimiz; aşırı sığ ve düşük hacimli piyasalarda büyük dalgalanmalar olabileceğinden özellikle kaldıraçlı piyasalarda işlem yaparken “stop loss”  yani zararı sınırlayıcı emir koymayı unutmayın.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları