Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yükselişler satış fırsatı olabilir

Şimdilik her tepki çıkışını yeni bir satış fırsatı olarak görüyoruz

Bigpara Haber

Dün 1.3327 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi 1.3214-1.3368  bandında hareket etmiş ve 1.3234 seviyelerinden kapanarak 1 haftalık desteğini kırmıştır.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah ise satışların devamıyla 1.3184 seviyesine kadar gevşeyince önemli bir trend göstergesi olan PSAR aşağı sinyalleri üretmeye başlamıştır. MACD’ de bu sinyali teyit etmek üzeredir. Dolayısıyla €/$ için bir aylık bir süre için yukarı kelimesini kullanacağımızı sanmıyoruz. Zaman içinde Avroyu destekleyici önemli bir gelişme olmazsa bir aylık bir süre için €/$ paritesinin 1.3088 seviyesine kadar inmesi söz konusu olabilir.

1.3380 seviyeleri artık oldukça güçlü bir direnç haline gelmiştir. Bu arada İspanya ve İtalya tahvil faizlerinin yükselmesi (diğer bir deyişle tahvillerine satış getirmesi) bu analizle örtüşüyor. Umarım bu iki ülkeyle ilgili olumsuz gelişmeler olmaz. Bir Yunanistan hadisesine benzer olayı AB’nin kaldırabileceğini sanmıyorum. Bu arada Yunanistan takasının tamamlanamadığına dair haberler dolaşıyor. Bu gerçekleşirse paritelerde çok kişinin canı yanacak demektir. O zaman €/$ ciddi düşüş içine girebilir.

€/TL grafiğine baktığımızda; Dün 2.3559-2.3754 bandında hareket ettikten sonra 2.3599 ile günün en düşüğüne yakın kapatması kısa vadeli göstergelerde teknik olarak aşağı sinyalleri verdirmiştir. Orta vade aşağı trendin dünden itibaren aşağı döndüğünü daha önceki yazıda belirtmiştim. Bu sabah da 2.3632-2.3558 bandında hareket etmiştir. Son işlemler 2.3603 seviyesinden geçerken 2.3582 desteğini test edeceği izlenimi uyandırmaktadır. Desteği kırabilirse 2.34 seviyelerine kadar sert gevşeme gelebilir. Buradaki hareket biraz da €/$ paritesinin gevşemesiyle de ilişkili olduğunu unutmamakta fayda var. Orada tepki hareketi burada da aynı etkiyi yaratacaktır. Cari açığın azalma göstermesi TL’nin sepet bazında değer kazanma ihtimalini artırdığı için bu oynaklık TL’nin lehine olacak diye düşünüyoruz.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade aşağı sinyalleri devam ederken €/$ paritesinin USD lehine hareket etmesinin etkisini burada da görüyoruz.
 
Dün 1.7771 seviyesinden güne başlamış, 1.7749-1.7841 bandında dalgalanmış ve 1.7827 seviyesinden kapanarak tepki sinyalleri vermiştir. Bu sabah da beklenen tepkinin geldiğini ve 1.7882 seviyelerine kadar yükseldiğini görüyoruz. Haftalık direnci 1.7890 seviyesi ve o seviyenin üstünde tutunmadan da acaba yukarı mı dönüyor diye sorgulama gereği görmeyeceğiz. Şimdilik her tepki çıkışını yeni bir satış fırsatı olarak görüyoruz. 1.77 seviyesinin altına inebilirse o zaman aşağı trend sinyalleri daha da güçlenecektir. Yapılan zamların Nisan enflasyonuna etkisinin 0,5 puan olacağı TCMB tarafından öngörülüyor.

Enflasyon korkusu yabancı analiz kuruluşlarının Türkiye portföyünü azalt önerileri getirmeye başladı. Bu durumda TCMB’nin TL’yi sepet bazında 2’nin altına inmesine sıcak bakabileceğini tahmin ediyoruz.
Önerimiz €/TL de 2.3688 seviyelerinde satıcı olarak gevşemeleri değerlendirmek mantıklı görünüyor.

Saygılarımla...

Yazarın Diğer Yazıları