Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yüksek oranlı dalgalanma ihtimali fazla

€/$ paritesi dün 1,3581 seviyesinden güne başlamış ve 1,3558-1,3607 bandında dalgalandıktan sonra 1,3591 seviyesinden kapanmıştır

Bigpara Haber
€/$ paritesi dün 1,3581 seviyesinden güne başlamış ve 1,3558-1,3607 bandında dalgalandıktan sonra 1,3591 seviyesinden kapanmıştır.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bütçe tavanı konusunda beklemede olan piyasa gelecek haberlere göre yön bulmaya çalışacaktır. Orta vadeli göstergelerin çelişkili sinyaller üretmeye başladığı paritede bu sabah satışlarla 1,3546 seviyesine kadar gevşeme olduğunu gözlemliyoruz. Son 2 iş günüdür bir önceki güne göre daha yüksek en düşük işlem seviyesi gerçekleştiren paritede, bugün düne göre daha düşük seviyelerden işlem geçerek aşağı yönlü kırılma ihtimali artmıştır. Kırılmanın kesinleşmesi için 1,3470 seviyesinin altına sarkarak stop emirleri (yukarı yönlü pozisyonların otomatik kapatılmasını sağlayan piyasa emirleri) çalıştırması gerekmektedir.

Bugün uzlaşma ile ilgili bir gelişme olduğu takdirde sert düşüşler gelebilir. Bunun yanında FED toplantı tutanakları açıklanacak ve tahvil alım programına ilişkin yorumlar incelenecek. Bu konuda da yeni beklentiler oluşursa parite üzerinde etkili olacaktır.

Yurt içi ile ilgili sanayi üretim verisi beklentilerin çok altında açıklanarak hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu durum ithalatta daralma ve dolayısıyla cari açıkta azalma anlamına da geliyor. Azalma konusunda yorumlara baktığımızda tatilin etkisinden bahsedildiğini görüyoruz. O zaman tahmini yapanlar tatili düşünemedi mi? diye sormadan edemiyoruz.

Orta vadeli planda değişikliğe gidilerek 2014 büyüme hedefi aşağı çekilerek %4’e indirildi. Global ekonomide büyüme hedeflerinin aşağı çekilmesiyle OVP hedeflerinin revizyona uğraması geleceğe yönelik piyasa beklentilerinde önemli değişiklik yaratmayacağı kanaatindeyiz.

USD/TL paritesi dün 1,9936 seviyesinden güne başlamış ve 1,9951 seviyesinden gelen satışlarla 1,9797 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 1,9839 seviyesinden yapan paritede orta vadeli göstergelerde aşağı yönlü sinyaller daha ağırlık kazanmaya başlamıştır. Henüz yatay seyirde dalgalanmasına devam eden paritede hala yüksek oranlı dalgalanma ihtimali fazladır.

Avro/TL paritesi dün 2,7089 seviyesinden güne başlamış ve 2,7107 seviyesinden gelen satışlarla 2,6913 seviyesine kadar gevşemiştir. Kapanışı 2,6970 seviyesinden yapan paritede trendin aşağıya dönebilmesi için 2,6760 seviyelerine kadar gevşemesi gerekmektedir. Bu sabah 2,6960 seviyelerinden işlem geçen paritede yatay seyirde hareket devam etmekte olup €/$ paritesine bağlı dalgalanma riski burada da yüksektir.

Önerimiz; FED toplantı tutanakları ve uzlaşma haberlerini beklemeden önemli pozisyon almamakta fayda var. Uzlaşma haberinin USD’nı güçlendireceği unutulmamalıdır. Uzlaşmanın gecikmesi ise USD’de önemli değer kayıpları yaşatabilir.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları