Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yukarı sinyallere şüpheyle bakıyoruz

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade yukarı sinyallerinin gelmeye devam ettiğini görüyoruz, ancak...

Bigpara Haber
Dün 1.2571 seviyelerinden güne başlayan €/$ paritesi, 1.2560 seviyesine kadar gevşedikten sonra gelen alımlarla 1.2611 seviyesine kadar yükseldi ve 1.2601 seviyesinden kapandı.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu sabah ise 1.2582-1.2628 bandında hareket etmiş ve hala 1.2617 seviyelerinden işlem görmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri gelmeye devam ederken fibonacci direnci olan 1.26 seviyelerinin üzerinde tutunmaya çalışmaktadır. Piyasa bu direnci kırdığına kesin gözüyle bakarsa bir anda 1.2712 seviyesine kadar zıplayabilir. Çünkü stop emirleriyle pozisyon değişimleri yaşanma ihtimali artacaktır. Şimdilik temkinli yaklaşıyoruz. Çünkü marjların dar olması ve işlem hacminin yüksek olmaması emin olmamızı zorlaştırıyor.

Önümüzdeki birkaç gün içerisinde direnci kırıp kırmadığı netleşecek. 1.27 seviyelerindeki dirençten sonra 1.3045 seviyesine kadar önü açık görünüyor. Dinlenerek yükselirse ciddi bir kar realizasyonu gelmeden bu hareketi yapabilir.

Bugün ABD’de açıklanacak PMI imalat ve ISM imalat verileri durgunluğun ABD’ye etkisi açısından yakından takip edilecek. Kötü gelirse parasal genişleme ihtimali artacaktır. Bunun yanında ECB Perşembe günü toplanacak. Faiz değişikliği beklenmese de bolca görüş ve vaadlerle karşılaşacağımız için piyasa da oynaklık artacak. Draghi’nin kısa vadeli tahvil alımının ülkeleri finanse etmekten sayılmadığı için AB yasalarını ihlal etmek anlamına gelmediğini açıklaması €/$ paritesini yukarı ittiğine göre her açıklamada bir dalgalanma beklemek pek de yanlış olmaz.

Bu arada Moody’s’in AB not görünümünü negatife çevirdiğine dair bir haber okudum. Eğer doğruysa, €/$ paritesinde sert düşüş etkisi yaratabilir.

$/TL grafiğine baktığımızda; Orta vade yukarı sinyallerinin gelmeye devam ettiğini görüyoruz. Dün 1.8174 seviyesinden güne başlamış, 1.8142-1.8219 bandında hareket ettikten sonra 1.8189 seviyesinden kapanmıştır. Çok güçlü olmayan bir görüntü sergilemekte olduğundan yukarı sinyallerine şüpheyle bakmaya başladığımızı belirtmekte fayda var. Bu sabah 1.8157-1.8191 bandında satış eğilimli bir tavır göstermesi de bu şüphelerimizi teyit ediyor. 1.8165 çok önemli direnç seviyesi haline gelmiş olup bu seviyenin üzerinde tutunmadan yukarı trendden bahsedemeyeceğiz. Şimdilik yön arayışına geçmiş durumda olduğunu belirtmekle yetinelim.

Enflasyon ve cari açıktaki düşüş trendi önümüzdeki günlerde not artırımını tekrar gündeme getirebilir. Bu arada TCMB hedeflerine uygun veriler nedeniyle faizlerde mesaj anlamında indirime gidebilir. Bu durumda faizlerle birlikte $/TL paritesinde de aşağı yönlü hareketleri görebiliriz.

€/TL grafiğine baktığımızda; Orta vadeli yukarı sinyallerinin “aşırı risk seviyesinde” devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle bu seviyelerden bir miktar pozisyon azaltımı ve yeni alım yapılmamasını özellikle belirtiyoruz. Dün 2.2858 seviyesinden güne başlamış, 2.2798-2.2939 bandında hareket etmiş, 2.2909 seviyesinden kapanmıştır. Bu sabah açılış dünkü en yüksek seviyelerdedir. Bu sabah itibariyle 2.2894-2.2958 bandında hareket ettiğini görüyoruz. Bulunduğu seviyeler önemli bir direnç seviyesi olup, RSI göstergesinin aşırı riskli sinyaller üretmesi nedeniyle yakın zamanda yukarı yönde kırılmasını beklemiyoruz. Bu hareketin olabilmesi için €/$ paritesini ciddi anlamda yukarı itebilecek AB bölgesi için çok olumlu bir haberin gelmesi gerekiyor.

Önerimiz; Perşembe gününe kadar sığ olabileceğini düşündüğümüz döviz piyasalarında aşırı risk almadan beklemek daha anlamlı görünüyor. Bu arada €/TL pozisyonlarında bir miktar azaltıma gitmek ve yeni alım yapmamaya özen göstermekte fayda var.

Saygılarımla,

Yazarın Diğer Yazıları