Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yukarı sinyaller ısrarla geliyor

Bigpara Haber

Dün 1.3350-1.3453 bandında hareket eden €/$ yukarı sinyalinin 7. iş gününde. 1.325-1.3280 bandında başlayan yukarı sinyalleri ile şimdilik sadece 1.3450 seviyelerine kadar çıkış yapılabildi. Teknik olarak yukarı sinyalleri ısrarla gelmekle beraber.

Rating ile ilgili olumsuz gelişmeler, borç kaygıları ve AB liderler zirvesinin beklenmesi bu paritede işlem yapanları beklemeye sokuyor. 1.3530 seviyesinde bir direnci bulunmakla beraber. 1.3696 seviyesine kadar çıkış potansiyeli görünüyor.

Bir okurumuz haklı olarak AB bölgesi berbat durumdayken neden yukarı çıkacak diye yorum yaptığımı eleştirmiş. Aslında €/$ paritesinin diğer bacağı da ABD ve temerrüd riski devam ediyor. Kısacası trendin yönü ABD Doları daha zayıf olabilir diyor (1 aylık dönem için). AB bölgesinin kötü olması ve €/$ paritesinin yukarı yönlü olması TL’nin sepet bazında değer kazanmasını gerektirir kanaatindeyim.

Bu arada Emre Bey size de boş email atacağım. Elimden gelen bir şey olursa zevkle yardımcı olurum.

$/TL paritesine baktığımızda orta vade aşağı sinyalinin 7. iş gününde olduğunu görüyoruz. İlk sinyalin geldiği gün 1.85 seviyelerinin üzerindeydi ve şimdilik 1.8148 seviyelerine kadar gevşeyebildi. Bu trendde 1.8025 seviyesinde desteği olmakla beraber hedefimiz 1.7760 seviyeleri.

Önemli haberlere şöyle bir bakarsak AB bölgesi bankalarının ECB (Avrupa merkez bankasından 9,6 milyar € günlük borçlanarak rekor bir seviyeye ulaştıklarını görüyoruz. Bu arada Almanya sanayi üretimi de beklenenden iyi geldi. İtalya sanayi üretimi ise kötü. Türkiye’nin sanayi üretimi beklentilerin çok üzerinde arttı. Bu veri bile TL için olumlu.

Bu arada ECB faiz kararı açıklayacak faizlerde 25 baz puan düşüş beklenmekle beraber sürpriz bir hareket €/$ ve dolayısıyla $/TL’yi geçici olarak dalgalandırabilir.

Gelelim günlük önerimize; Orta vade aşağı trendde olması ve sanayi üretim verisinin beklenenden iyi gelmesi nedeniyle.1.8350 seviyelerinden satarak düşüşleri değerlendirmek daha mantıklı görünüyor.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları