Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yukarı sinyaller devam ediyor

Bigpara Haber

Yeni bir haftanın ilk iş gününe bir sürü beklentilerle girmiş bulunuyoruz. Bu sabah genel olarak döviz piyasasına baktığımızda €/$ paritesinin cuma gününe göre oldukça aşağıda başladığını görüyoruz.

Cuma 1.3754-1.3884 bandında hareket eden €/$ paritesi bugün 1.3693 seviyesinden açılmış, 1.3646-1.3797 bandında hareket etmiş ve son işlemleri 1.3663 seviyesinden yapmıştır. Kısacası avro dolara karşı değer kaybederek haftaya başlamıştır. Daha önce de belirttiğimiz gibi parite orta vade aşağı sinyali üretmeğe devam ediyor. Eğer 1.40’lara kadar çıkabilseydi trend yönünü yukarı çevirmeye başlayacaktı. 1.3650 ve 1.3510 seviyeleri destek alımı gelebilecek seviyeler. Ancak yön hala aşağı görüntüsü veriyor.

Doların lehine bir gelişme oldu mu diye baktığımızda, Güney Kore’nin USD sattığı söylentileri olduğunu görüyoruz. Yani o ülkede dolara talep var anlamına geliyor. Financial Times gazetesindeki bir haber 2011 yılında Avrupalı merkez bankalarının (genelde yıllık bazda altın satıcısı olduğu halde ) net altın alıcısı olduğunu iddia ediyor.

Yıllık 400 ton satarken 2011 de 0.8 ton artıdalar. Ancak yıl henüz bitmiş değil. Bu durum Avrupalı merkez bankalarının parasal sisteme ne kadar güven duyduklarını göstermesi açısından ilginç. Gelin de bu ülkelerin parasını alın bakalım. Kendi paralarına bile güvenleri kalmamış.

Hafta sonu AB maliye bakanları toplantısından yine bir şey çıkmadı. Yeni bir gelişme yok. Bu hayal kırıklığı da avroya değer kaybettirmiş olabilir. Bugün ECB, IMF ve AB yetkilileri Yunanistan’a giderek 6. dilimi almayı hak edip etmediğini inceleyecekler. Olumsuz olmasının etkilerini düşünmek bile istemiyorum. Uzun zamandır daraltıcı (üretimi azaltıcı etki yaratan) kredi politikalarına karşı çıkan biri olarak şu haberle görüşümüzü birilerinin paylaştığını gördüğümüz için çok sevindik.” ABD`nin eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, Avrupa`nın şimdi kemer sıkmadan çok parasal ve mali teşviklere ihtiyacı olduğunu, Avro kullanan ülkelerin avronun ayakta kalmasını sağlamak için bir bağımsızlıklarından bir miktar vazgeçmeleri gerektiğini söyledi.”

Gelelim TL’nin durumuna; Öncelikle açıklanan ihracat verisi durgunlukla ilgili bir sorunumuz olmadığını gösteriyor. Bu iyi bir haber. Hele bir de cari açığı azaltarak bunu yapabilmişsek. Grafiğe baktığımızda bugün dahil son 3 iş günüdür aşağı yukarı yatay seyirde hareket ediyor. 1.7760-1.7920 bandında hareket ediyor.

Orta vadeli yukarı sinyalleri devam ediyor. 1.7960 seviyesinin üzerinde uzun süre tutunduğu takdirde yeni bir rekor için harekete geçmesi an meselesi olacak. Güney Kore’nin dolar sattığı söylentileri yakında burada da çalkantı olabileceği yönünde tedirginliğimi artırıyor. Yetkililerin spekülasyonlara hazırlıklı olması gerekiyor.


İyi haftalar,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları