Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yukarı hareketler tepki çıkışı

Önerimiz; 1.5550 desteğinde olan GBP/USD alarak, 1.5628 seviyelerinden satmak mümkün gibi görünmektedir.

Bigpara Haber

Güne 1.2303 seviyelerinden başlayan €/$ paritesi 1.23 seviyelerinde yatay bir şekilde beklemede günü geçirdikten sonra FED FOMC toplantısından gelen açıklamalarla hızlı bir şekilde 1.2222 seviyelerine kadar gevşedi.

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Bu oluşum bugün için gevşeme sinyali vermesine neden oldu. Orta vade yukarı sinyalleri devam ederken daha uzun vadede net trend olmaması sürpriz hareket riskini artırmaktadır. 1.2327 seviyesinin üzerinde tutunmadan yukarı trendden bahsedemeyeceğiz. ABD’den gelen açıklamalar nedeniyle Avro zayıflamış görünüyor. ECB’den de iyi açıklamalar gelemezse yukarı trendler bozulabilir.

FOMC toplantısından gelen haberlere baktığımızda, Piyasa tarafından, gelen açıklamaların FED’in gerektiğinde adım atmaya daha istekli olduğu şeklinde yorumlandığını görüyoruz.

Bu görüş €/$ paritesini 1.2310 seviyelerinden 1.2220 seviyelerine kadar düşürmeye yetti, toparlanmayı desteklemek için yeni adımlar atılacağı ifade edilen açıklamada gerektiğinde ek gevşeme sağlanacak denilmiştir.

Şimdi sıra ECB’de. Eğer dağ fare doğurursa o zaman €/$ paritesinde ciddi gevşeme gelebilir. Yani USD prim yaparken Avro değer kaybedebilir.

Bu arada ilginç olan FED parasal genişlemeye daha istekliyken global yavaşlamaya fazla vurgu yapması altında beklentimiz dahilinde olan 1.592 desteğine kadar gevşemeye neden oldu. Resesyon (durgunluk) ne kadar gündeme gelirse altın o kadar gevşeyebilir. Orta vade yukarı sinyali vermesine rağmen 1.592 seviyelerinin güçlü olup olmadığını yakında göreceğiz. Şimdilik toparlanma ihtimalini daha yüksek görüyoruz. Ancak 1.625 direncinin kırmadan yukarıyı fazla konuşmak doğru değil.

€/TL grafiğine baktığımızda; yukarı sinyallerinin iyice zayıfladığını, orta vade yukarı sinyalinin bitmek üzere olduğunu görüyoruz. Dün €/$ paritesinde geç gelen aşağı hareket bugün €/TL’ye yansırsa orta vade yukarı sinyali bozulabilir. Eğer gün içerisinde 2.1980 seviyesinden işlem geçerse yukarı sinyalin bittiğini düşünebiliriz.

Gelelim $/TL grafiğine; Bugün beklediğimiz yukarı yönlü hareketin geldiğini görüyoruz. 1.7941 seviyelerinden güne başlamış, 1.7912 seviyesine kadar gevşedikten sonra 1.8051 seviyesine kadar yükseldikten sonra günü bu en yüksek seviyelerden kapatmıştır. €/$ hareketine bağlı olarak 1.8087 seviyelerine kadar yükselme potansiyeli olsa da henüz aşağı trendin devam etmesi yukarı hareketleri tepki çıkışı olarak yorumlamamıza neden olmaktadır.

Okur yorumlarına baktığımızda; Sessizlik okurumun belirttiği FED toplantısı sonucu USD pim yapmış durumdadır. Hareketin devamını şimdilik beklemiyoruz. Ancak ECB’den gelecek haberler belirleyici olacak. Sercan okurumuzun sorduğu ihracattaki düşüşün kura etkisi için söyleyebileceğimiz şey, cari açık rakamına odaklanan piyasada ihracat düşüşü ithalatta da daralma getireceğinden cari açığa etkisine bakarak TL’yi etkileyecektir. Asal okurumuz umarım altın yorumunu yeterli bulmuştur. Bu arada $/TL için yukarı olacağını düşünen Hayati Güngör gibi birçok okurumuza henüz trend teknik olarak kendilerini onaylamasa da ECB’den kötü haber gelmesi durumunda beklentilerinin gerçekleşebileceğini söylemekle yetinelim. Ancak o zaman risk iştahı azalacağından Türkiye’den net para çıkışı konuşulabilir. Şimdilik net para girişi olduğu için yukarı yönlü görüşlere katılmıyoruz.

Önerimiz; 1.5550 desteğinde olan GBP/USD alarak, 1.5628 seviyelerinden satmak mümkün gibi görünmektedir.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları