Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yoğurdu üfleyerek yeme zamanı...

Bigpara Haber

Sabah itibariyle baktığımızda $/TL’nin dün 1.7569-1.7710 bandında hareket ederek 1.7688 kapandıktan sonra, bu sabah aynı seviyeden açıldığını, 1.7653-1.7769 bandında hareket ettiğini ve son işlemlerin de 1.7755 seviyelerinde olduğunu görüyoruz.

Düne göre yukarı hareket etme sebebinin avrodan kaynaklanması nedeniyle hemen €/$ hareketlerine bakmamız gerekiyor. Bu arada $/TL orta vade yukarı sinyalleri üretmekte olduğundan yükselişe yönelik haberlere daha duyarlıdır.

€/$ paritesi dün 1.4104 seviyesinden açıldıktan sonra hızlı düşüşe geçmiş ve 1.3873’e kadar gevşemiştir. Bu sabah da bu eğilim devam etmiş ve 1.3844 seviyelerine kadar gevşeme devam etmiştir. Avrodaki bu hareket USD’ye değer kazandırdığından çapraz parite etkisi nedeniyle TL’ye karşı da USD değer kazandı.

Hatırlarsanız dünkü yazımda sert dalgalanmalara hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtmiştim.

Şimdi gelelim bu hareketlerin nedenine; CHF dolara karşı 77 seviyelerindeyken yukarı sinyaller ürettiğini daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. İsviçre Merkez Bankası’nın seviyeyi taban ilan etmesi bu paritede $’a ciddi destek verdi. Birkaç gün içerisinde $/CHF paritesi 77 seviyelerinden 87 seviyelerinin üzerine sıçradı. Bu gerçekten çok ciddi bir sıçramadır. Bu durumun €/$ paritesini etkilememesi beklenemezdi.

Bunun yanında Obama ve Bernanke açıklamaları piyasalarda umulan etkiyi yapmadı. Resesyon kaygıları artarak devam ediyor. Almanya Ekonomi Bakanı’nın Yunanistan’ın reform uygulamada geri kaldığını söylemesi, Yunanistan’ın diğer dilimleri alamayacağının konuşulması, Hollanda maliye Bakanının Avro Bölgesi’ndeki istikrar bazı ülkelerin ayrılması anlamına gelebileceği sözüyle Yunanistan gibi problemli ülkelerin avrodan çıkarılması ihtimalinin oluşması ortalığı karıştırmaya fazlasıyla yetti. Tekrar ediyorum ciddi dalgalanmalara hazır olalım zira kılıçlar çekilmiş durumda.

Bugün önerimiz; fazla risk almadan likit kalmalı ve kaldıraçlı piyasalarda riski çok almaktan mümkün olduğunca kaçınmalıyız. Yoğurdu üfleyerek yeme zamanı...


Saygılarımla,

Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları