Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yıl sonuna kadar uzak durun!

Bigpara Haber

Dün 1.3044-1.3080 bandında hareket eden €/$ paritesi yatay ve dar marjda hareketine devam ediyor. 1.30 desteğinin hemen üzerinde ve orta vade aşağı sinyaline tezat bir vaziyette yıl sonunu geçirecek gibi bir hali var. Sanırım doğru dürüst işlem olmuyor.

$/TL’ye baktığımızda aynı şekilde 1.90 direncinin hemen altında ve orta vade yukarı sinyallerine tezat bir noktada dar marjda hacimsiz hareketine devam ediyor. Dün 1.8813-1.8972 bandında hareket etmiş ve içinde bulunduğumuz dakikalarda 1.8855-1.8925 bandında hareket etmiştir.

Okuyucumuz BET’in fırtına öncesi sessizlik benzetmesi ilginç. Yurt dışı genelde tatile girdiği ve fonlar pozisyonlarını ayarladığı için şu an piyasalarda önemli hareketleri yapacak kimse yok görünüyor. Ama sürprizler her zaman olabilir. Şimdilik beklentimiz doğrultusunda gidiyor. Bildiğiniz gibi sığ ve marjı düşük bir piyasa olacağını bu nedenle günlük işleme müsait olmayacağını daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Sürpriz hareketlerin sığ piyasada ciddi oynamalara yol açabileceğini de aynı yazılarımızda birkaç kez ifade etmiştik. Yılbaşından sonraki hafta belki ama Ocak 2012 ayında her şeyi net görmeye tekrar başlayacağız.

TCMB açıklamaları içerisinde en çarpıcı olanı dövizde yabancı talebinin olmadığı yönündeki açıklamasıdır. Döviz satışı da bu nedenle aşağı çekiliyormuş. Bu önemli bir veri. Bu durumda $/TL orta vade yukarı sinyalleri verirken direnç bölgesinde yatay seyirde beklemesi sanki yeni yılda düşmeğe hazırlanıyormuş gibi bir hava arzediyor. Burada kritik soru şu. €/$ paritesindeki harekete benzer bir hareketi neden €/TL’de göremiyoruz? Eğer her iki parite uyumlu olsa o zaman $/TL bu tür hareketler yapmayacaktı. €/TL grafiğine baktığımızda €/$’daki düşüş yani Euro’nun USD’na karşı değer kayıpları TL’ye yansımamış. O zaman o kadar olumlu veri boşa mı gitti? Bizim verilerimiz AB ülkelerinin çoğundan daha iyi değil mi? Bu durum neden €/TL paritesine yansımıyor?

Günlük önerimiz; Yıl sonuna kadar piyasalardan uzak durmanızdır.

Saygılarımla,


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Yazarın Diğer Yazıları