Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yeni pozisyon alınmalı mı?

Bu fiyatlarla alım yönünde işlem yapanların iyi düşünmesi gerekiyor.

Bigpara Haber

Dün 1.2704 seviyesinden güne başlayan €/$ paritesi 1.2667 seviyesine kadar gevşedikten sonra 1.2691 seviyesinden kapanmıştır.



Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

1.2749-1.2667 bandında dalgalanan parite orta vade aşağı sinyalleri eşliğinde zayıf seyrini sürdürmüştür. Bu sabah güne 1.2698 seviyesinde başlamış ve 1.2643 seviyesine kadar da gevşemiştir. Son işlemlerin günün en düşük seviyesine yakın olması zayıflığın devam ettiğine işarettir. Bu arada RSI göstergesi 18 seviyesiyle istisnai dönemini yaşamaktadır. Bu durum aşağı trende rağmen sat tavsiyesi vermemize engel oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle zayıf trende rağmen önemli oranda tepki çıkışı potansiyeli bir hayli fazla.

€/TL paritesine baktığımızda orta vade yukarı sinyallerinin devam ettiğini, son günlerde yatay seyirde kararsız hareket sergilediğini, görüyoruz. Dün 2.3144-2.3271 bandında hareket etmişken, bu sabah itibariyle 2.3214-2.3327 bandında hareket etmektedir. €/$ paritesindeki hareketler son zamanlarda buraya da birebir yansımaktadır. Dolayısıyla çapraz paritedeki gelişmeler €/TL paritesinde sürpriz hareketlere neden olabileceğinden bu pariteyle işi olanların risklerini gözden geçirmeleri gerekmektedir. 2.3314 seviyesinin üzerinde sert yukarı tepki verebilecek bir formasyon oluşumu bulunmaktadır.

$/TL paritesine baktığımızda; Dün bir gün önceki günlük aşağı sinyaline paralel 1.8142 seviyesine kadar gevşemiş ancak daha sonra gelen alımlarla 1.8308 seviyesine kadar yükselmiştir. Orta vade yukarı sinyalleri devam etmektedir. Ancak RSI değeri 71 seviyesinin üstüne kadar yükselmiştir. Kısacası kısa vadede aşırı yükseldi sinyali bulunduğundan özellikle ithalat ödemelerinde bu kurlarla maliyet yapılmaması gerekmektedir. RSI seviyesindeki aşırı yükseklik nedeniyle tepki potansiyelindeki yüksek ihtimal yukrı trende rağmen alın dememize engeldir. Bu fiyatlarla alım yönünde işlem yapanların iyi düşünmesi gerekiyor.

Yurt dışındaki olumsuz hava AB bölgesi kaynaklı olduğu sürece Euro üzerinde zayıflama yönünde baskı yapacaktır. Ancak ABD ile ilgili gelebilecek olumsuz haberlerin USD’yi de zayıflatabileceği unutulmamalıdır.

Önerimiz RSI değerlerine göre aşırı yüksek sinyali verenlerin alınmaması, aşırı düşük sinyallerine göre de kademeli alım yapılarak orta vadeli (yaklaşık 1 ay) pozisyon tutulmasıdır.

Saygılarımla

Yazarın Diğer Yazıları