Hikmet BAYDAR 3. Göz Danışmanlık / CEO Tüm yazıları

Yeni pozisyon açılmalı mı?

Son iki gündür açıldığı fiyatın altında bir seviyeden kapanması dikkat çekmekte

Bigpara Haber

Dün 1.3225 seviyelerinden açıldıktan sonra 1.3285’e kadar yükselen €/$ paritesi en düşük 1.3179 seviyesini görmüş ve 1.3213 seviyelerinden kapanmıştır.


Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com

Son iki gündür açıldığı fiyatın altında bir seviyeden kapanması dikkat çekmektedir. Orta vade yukarı sinyali veriyor olmasına rağmen 1.3250 seviyelerini geçmekte zorlanmaktadır. Eğer 1.3300 seviyelerinde rahat rahat tutunamazsa o zaman 1.3078 seviyesine kadar gevşeme riski artacak.

Şimdilik yeni bir pozisyon alınmasını önermiyoruz. Elinde olanların ise çıkış trendi nedeniyle tutmaları son derece mantıklı. Bu parite 2008 yılından bu yana 1.50 -1.20 seviyeleri arasında tam 3 kere gitti geldi. Almak isteyenlerin 1.3123 seviyesini beklemesini, satmak isteyenlerin ise çıkış trendinin bitmesini beklemelerini öneriyorum.

Gelelim €/TL paritesine; Dün 2.4133 seviyelerinden açıldıktan sonra 2.4203 seviyelerinden gelen satışlarla 2.3920 seviyesine kadar gevşedi. Hatırlarsanız günlük işlem için bu paritede satış önerimiz vardı. Bu sabah ise, 2.3971-2.24064 bandında hareket etmektedir. Orta vade yukarı sinyali 4. Gün olmasına rağmen 2.34 seviyelerinden 2.4203 seviyelerine kadar önemli bir çıkış gerçekleştirdi.

Hatırlarsanız 2.4250 bizim hedefimizdi. Bu seviye hem “charting”ciler için önemli bir nokta hem de fibonacci direnci. Öyle kolay yutulur bir lokma değil. Daha yukarda 2.45-2.48 bandı önemli bir direnc seviyesi. Bu arada son hareketlerle 2.57 seviyelerinden gelen düşüş kanalını da kırmış durumda. Yani dayanabilirse yeni zirveleri hedefleyecek. Burada almak isteyenlerin gevşemelerde 2.38 seviyesinin altında fırsatları değerlendirmelerini öneririm. Şimdilik 2.38 seviyelerine kadar kar realizasyonu riski taşısa da orta vade sinyalin bitmesini sabırla beklemek gerekiyor. Bu parite için önerim gevşemelerde daha önce belirttiğim noktada alıcı olunması yönündedir. 

$/TL paritesinde dün adeta bir önceki günün hazım süreci yaşanmış görünüyor. 1.8244 seviyesinden açılarak (günün en yüksek seviyesi) 1.8095 seviyesine kadar gevşeme gerçekleştirmiş ve 1.8136 kapamış. Bu hareketlerle günlük analizlerde pek de iç açıcı sinyaller vermiyor. Bu sabah da dünkü kapanış seviyelerinden açılmış ve 1.8125-1.8163 bandında hareket etmiştir. 1.74 seviyelerinden gelen yukarı sinyalleri oldukça yoruldu. Bugün yeni bir atakla 1.8250 seviyesinin üzerinde kalamazsa işi zorlaşacak. Eğer sert alış gelir de 1.8368 seviyesinin üzerine zıplarsa VOB’da kontrat satışı bile yapılabilir diye düşünüyorum. Şimdilik bu fiyatlarla maliyet yapılmamalı demekle yetiniyorum. Ne de olsa direnç bölgesindeyiz. Almak isteyenlerin 1.8050 seviyelerini beklemesi daha mantıklı diye düşünüyorum.

Bu arada Çin’de üst üste gelen kötü verilerin risk algılamasını zayıflatma riski artıyor. Bu durum diğer paraların ve emteaların (altın dahil)  USD karşısında değer kaybetmesine yol açıyor. Bu nedenle Çin’de canlanma TL’yi de olumlu etkileyecek diye düşünmekte fayda var. Tersini de siz yorumlayın lütfen.

Okur yorumlarında paylaşılan fikirler için çok teşekkür ederim. Konut verisi beklenenden kötü geldiğine göre USD’nin güçlü olması çok anlamlı değil. Orada resesyon hala devam ediyor. Bernanke’de iyi dans ediyor. Çok konuşuyor ama ortada net bir şey yok. Kısacası veriler dövize koşmayı gerektirmiyor. $/TL’de bu seviyeler direnç bölgesi okduğu için yeni alımı kesinlikle önermiyorum. Orta vade güçlü TL’ye gelince, bu beklentim devam ediyor. Bunun için ekonomideki daralma sinyalleri nedeniyle cari açıkda düşüş gelmesini bekliyorum. O zaman dengeler TL lehine gelişecek.

Bu arada bizi Suriye’deki gelişmelerin tek muhatabı yapma girişimleri son derece tehlikeli ve TL’ye de yansıyor. Bunun yanında İran-ABD polemiği bölge nedeniyle TL’yi zayıflatıyor.

Çin, İran AB ve ABD verileri gibi dış gelişmelerde şok yaşamazsak TL’ için aşağı dememe çok zaman kalmadı diye düşünüyorum. Değerli okurum Lego mart için beklentimi yazmış. Çok haklı ama mart henüz bitmedi. Ay sonunda o satışların gelme ihtimali bir hayli fazla.Değerli  Arpej okurum Uzun vade TL iyi kazandırabilir tahminim kesinlikle değişmedi. Bu fikrim değişirse sizlerle hemen paylaşacağım. Sadece “timing” yani zamanlama meselesi.

Bugünkü önerimiz; 2.4138 seviyelerinin üzerinde €/TL satarak gün içi gevşemeleri değerlendirmeniz mantıklı görünüyor.

Not: Okurlarımız eğer rumuz veya isim kullanırlarsa kendisine cevap vermem daha kolay oluyor. Çünkü bol bol misafir yorum görüyorum ama hangisine cevap verdiğim belli olmuyor. Tıplı lego, arpej, sn1, Kayserili veya Mesut Karaman gibi bir rumuz kullanırsanız size cevap vermem daha kolay olacaktır.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları